Quantcast
Близо година отне на прокуратурата да открие нарушител с къща за гости | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Близо година отне на прокуратурата да открие нарушител с къща за гости

Разследването беше разпоредено от бившия главен прокурор Сотир Цацаров през юни м.г.
3 762
 Снимка: БНТ
Преди прокуратурата да разпореди цялостна проверка на всички къщи за гости, обвинен беше бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

След близо година, откакто бившият главен прокурор Сотир Цацаров възложи проверка на всички къщи за гости, построени с пари от европейските фондове, държавното обвинение за първи път обвини нарушител. Към наказателна отговорност е привлечена 58-годишната М.Я за това, че като управляваща търговско дружество е представила неверни сведения пред фонд "Земеделие", вследствие на което е получила 371 520 лв.

По досъдебното производство било установено, че дружеството на М.Я. имало дворно място в Батак. В последствие фирмата кандидатствала за финансово подпомагане по Програмата за развитие на селските райони за изграждането на къща със стаи за гости. Така след одобрение бил сключен договор с фонд "Земеделие", по силата на който къщата трябвало да се изгради със собствени средства, а когато станела готова, от фонда трябвало да преведат 68% от одобрените разходи по проекта или 371 520,84 лв. Срещу това дружеството се задължавало къщата за гости да функционира 5 години, според параметрите от представения бизнес план – да приема гости, да развива туризма в общината и да осигури работа на 7 души. 

На 12 юни 2012 г. обектът бил завършен и на практика можел да функционира по предназначение, като веднага след това били преведени и европарите. Въпреки това, обвиняемата не започнала туристическа дейност и не назначила персонал. А къщата била ползвана единствено за лични нужди, твърди прокуратурата.

М.Я. е на свобода под гаранция от 10 000 лева. Ако прокуратурата успее да докажа обвиненията в съда, жената може да получи от две до осем години затвор.

Това е вторият обвиняем за злоупотреба с еврофондове при изграждането на къща за гости. През октомври м.г. на съд беше предаден бившият зам. министър на на икономиката Александър Манолев по обвинение "за неправомерно получаване на европейски средства за изграждане на „къща за гости“ в гр. Сандански". В обвинителния акт на прокуратурата се казва, че Манолев е подбудил и помогнал на обвиняемата А.Д. да представи неверни данни пред Държавен фонд „Земеделие“, като по този начин са били отпуснати близо 700 хил. лв с ДДС.

В края на м.г. от Държавен фонд "Земеделие" съобщиха, че са открили нарушения при общо 253 проекта за къщи за гости. От тях 158 са с наложена пълна санкция от 100 процента за общо 43,1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева. Санкциите, които ДФЗ налага, са в резултат на събраните документи и информация по време на извършване на проверките от страна на фонда. Предвид това е изненадващо, че прокуратурата до момента е образувала едва 23 досъдебни производства.

По-късно от държавното обвинение са били проверени общо 746 къщи за гости, а към момента в цялата страна са образувани едва 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения, за да бъде получено финансиране от фондове на ЕС. Най-много са тези в Софийската градска прокуратура - 11. В Окръжната прокуратура в Монтана има 3 досъдебни производства, а във Велико Търново - две. Всяка от окръжните прокуратури във Варна, Хасково, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Плевен и Силистра работи по 1 досъдебно производство във връзка с къщите за гости.

Още

Бивш кмет на Видин осъди прокуратурата да му плати 83 000 лв.

18.01.2022

1073
„Булгаргаз“: Направихме максималното за доставката на азерски газ

16.01.2022

409
Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация