Медия без
политическа реклама

България най-после договори по-ниски цени на газа

Споразумението влиза в сила със задна дата - от 5 август 2019 г.

03 Март 2020Обновена
БГНЕС

Цената на руския газ за България пада с над 40%, съобщи премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет. Той определи това като символичен подарък за 3 март и подчерта, че диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на синьото гориво.

„По време на преговорите трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора, които изобщо не правят разлика между търговски договори, политически преговори и политическа обстановка. Проведохме разговорите професионално. Неслучайно точно на днешната дата от страна на „Газпром” ни върнаха договора подписан. Има символика”, каза министър-председателят на България. 

„Газпром“ ще възстанови суми на „Булгаргаз“, платени за вече доставения природен газ. 

„Очакваната цена, която ще бъде предложена, е калкулирана на база актуална информация за петролните продукти и курса на долара към 2 март. Може да има и леко отклонение в едната или другата посока. Постигнатото намаление е най-голямото в дългогодишните търговски взаимоотношения между „Газпром“ и „Булгаргаз“. То ще има значителен ефект върху топлофикационните дружества и българската икономика. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г. Тогава „Булгаргаз“ официално поиска от „Газпром“ предоговаряне на условията на договора по отношение на цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г.”, обясни изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов.

Според него е редно разликата между цените да бъде възстановена на клиентите на „Булгаргаз”. „За тази цел ще поискаме от регулатора да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. От 1 март ще се прилага новата цена по договора с „Газпром“. По първоначални изчисления „Булгаргаз” ще предложи на КЕВР утвърждаване на цени, които ще доведат до възстановяване на приблизително 150 млн. лева с ДДС. В допълнение ще бъдат възстановени и суми на клиентите за месец март. Ценообразуването вече ще бъде на месечна база, считано от 1 март 2020 г.”, каза още Павлов. И заключи, че българският пазар вече е либерализиран.

Изявление с вицепремиера Томислав Дончев, енергийния министър Теменужка Петкова и изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов във връзка с новия договор „Газпром“. С подписването му цената на руския газ за България пада с над 40%.

Posted by Boyko Borissov on Monday, March 2, 2020

 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е постигнато "безпрецедентно намаление на цените на природния газ, което ще направи българската икономика по-конкурентна". Тя отбеляза и важната роля на Европейската комисия в този процес. „Благодарение на намесата на ЕК можем да се похвалим с този отличен резултат“, каза енергийният министър.

Всъщност България бе единствената страна, която дълго време не повдигаше въпроса за намалението на цените на газа, въпреки че имаше основания за това.

На 24 май 2018 г. Европейската комисия с решение на вицепрезидента по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер приключи антимонополното разследване срещу „Газпром“. Случаят продължи седем години и завърши без глоба, но при важни условия: руската компания трябваше да понижи цените и да спре да се опитва да предотврати навлизането на конкуренти на източноевропейския пазар. Разследването се отнася до предполагаемата злоупотреба на „Газпром“ с господстващото си положение на газовите пазари на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия.

Междувременно ЕК публикува официални данни за граничните цени на природния газ през третото тримесечие на 2019 г. От редовния доклад на Комисията стана ясно, че седем от осемте страни по антитръстовото дело вече са получили от “Газпром” намаление на доставните си цени, така че за тях ангажиментът на руския доставчик към ЕК е изпълнен. Това са Естония, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Така България бе останала единствената страна по делото между ЕК и “Газпром”, на която "Газпром" отказваше намаление до равнищата на борсовите цени в предвидения срок от 120 дни за доброволно уреждане на въпроса.

 

Ключови думи:

Газпром, "Булгаргаз", цени

Още по темата

ОЩЕ ОТ ИКОНОМИКА

ГЕРБ и ДПС готвят разпродажба на държавни фирми по "втория начин"

20 Апр. 2024

НАП предупреждава по телефона и мейла, че знае какви доходи имаш

22 Апр. 2024

НС задължи кабинета да предоговори газовата сделка с Турция

19 Апр. 2024

АПИ загуби окончателно дела за поръчки за 1 млрд. лв.

19 Апр. 2024

Цените на жилищата в София пак тръгнаха нагоре

21 Апр. 2024