Медия без
политическа реклама

САЩ вкараха суперсамолетоносач в Средиземно море

"Дуайт Айзенхауер" е придружаван от ракетни крайцери и есминци. Само преди дни и Русия подсили флота си в района

01 Март 2020Обновена
U.S. Navy

Американският самолетоносач USS Eisenhower премина през пролива Гибралтар и влезе в Средиземно море, съобщава РИА Новости, като се позовава на данните на портала Marine Traffic. Суперсамолетоносачът пристига, придружаван от няколко американски военни съда.

На сайта на ВМС на САЩ се отбелязва , че групировката провежда операция по обезпечаване на морската сигурност в международни води, заедно със съюзници и партньори. 

Групата включва ракетните кораби USS San Jacinto и USS Vella Gulf, както и есминците DESRON 26 USS Stout , USS James E. Williams и USS Truxton.

Самолетоносачът "Дуайт Айзенхауер" е произведен през 1970 г. Той участва в операцията "Пустинна буря" пез 1991 г. USS „Дуайт Д. Айзенхауер“ (USS Dwight D. Eisenhower, означение CVN-69) е вторият от общо 10-те „суперсамолетоносача“ на Военноморските сили на САЩ от клас „Нимиц“. Самолетоносачът е наречен в чест на 34-тия президент на САЩ – Дуайт Айзенхауер – и споделя и неговия прякор – „Айк“ (Ike), пише в Уикипедия.

 

 

"Сега" припомня:

 

Само преди три дни ТАСС обяви, че две фрегати на руския Черноморски флот (ЧФ) минават през протоците Босфор и Дарданели на път за Средиземно море, където вече се намира кораб от същия клас на ЧФ.

"Едновременно две фрегати на Черноморския флот започнаха движениe през турските протоци Босфор и Дарданели на път за Средиземно море. Фрегатите "Адмирал Макаров" и "Адмирал Григорович", снабдени с високоточни оръжия - ракетни комплекси "Калибър-НК", извършват планов преход от Севастопол към далечна морска зона, където ще влязат в състава на силите от постоянната групировка на Военноморския флот в Средиземно море“, се казваше тогава във военното съобщение. Преди това корабите са извършили бойни учения на флотски полигони в Черно море.

Третата фрегата от същната серия - "Адмирал Есен" - изпълнява задачи в Средиземно море от декември 2019 година, напомни пресслужбата.

Корабите са от нова серия фрегати, предназначени за унищожаване на надводни и подводни съдове, наземни обекти, както и да патрулират и охраняват морските комуникации. Фрегатите имат по осем пускови установки от ракетния комплекс "Калибър-НК". Въоръжени са също със зенитни ракети и артилерийски комплекси "Щил-1", АК-630М, универсални артилерийски установки А-190 калибър 100 мм, торпедни апарати и реактивни бомбометни установки РБУ-6000. На бордовете им има вертолетни площадки и хангари за вертолети за борба с подводници (Ка-27 или Ка-31).

Съобщението дойде на фона на засиленото напрежение в западната сирийска провинция Идлиб, където бойци на режима на Башар Асад воюват с бунтовници, подкрепяни от Турция. Русия дава въздушна помощ на сирийския режим

 

Още по темата