Медия без
политическа реклама

Гарантирано от ГЕРБ: Спортът за учащи е последна грижа

След две години и половина бездействие, управляващите спазиха едва 19% от щедрите си обещания

04 Март 2020ДЕЛЯН КЮЧУКОВ
Илияна Кирилова
Министерският съвет отпусна в един ден 25 млн. лв. за салоните на 50 училища и 37 млн. лв. за стадионите на два частни футбоблни клуба

Миналата седмица голямата хвалба на спортния министър Красен Кралев бе за отпуснатите от правителството 25 млн. лв. за изграждане на физкултурни салони в 50 училища.

"Днес е един прекрасен ден за нас, за българските деца, за българския спорт, защото започваме реализирането на една програма, която не е правена в България от десетки години. Още в началото на втория ми мандат като министър на младежта и спорта заявих публично убеждението си, че всяко българско дете има право на равни условия за спорт. Това е в основата на изграждането на здрава нация. Моята позиция винаги е била в тази посока – да възстановим пирамидата, по която се изгражда българският спорт. Без да се погрижим за децата, няма как да очакваме сериозни успехи", обяви Кралев.

А в прессъобщението на министерството му пише също, че "основният приоритет в областта на младежта и спорта, който заложихме в програмата за управление на третия кабинет на Бойко Борисов, е изграждането на физкултурни салони в училищата".

Така беше, помним - все пак още не са минали и три пълни години. Само че всичко бе много по-различно. Изграждането на физкултурни салони бе един от опорните пунктовe в кампанията на ГЕРБ за парламентарните избори в края на март 2017 г. Тогавашният силен човек в партията Цветан Цветанов обяви две седмици преди вота: "ГЕРБ ще осигури 130 млн. лв. за салони във всяко училище!"

А след спечелването на изборите Красен Кралев поддържаше обещанието.

На 4 май 2017 г., при встъпването си в длъжност за втори мандат, той обеща същото: "Българското правителство ще отпусне повече от 130 млн. лв. в следващите 4 години за изграждане на физкултурни салони и подобряване на условията за спортуване на учениците. Средствата са заложени в бюджета за управленския мандат на кабинета на ГЕРБ и "Обединени патриоти", с премиер Бойко Борисов."

В края на май го повтори и добави: "В предишния мандат установихме един голям пропуск, а именно, че повече от 300 български училища нямат нито един салон за спорт, над 400 имат пригодени помещения, а още много са с амортизирани съоръжения."

Нищо от тези обещания не стана факт доста след преполовяването на третия мандат на Бойко Борисов. А на 27 февруари министерският съвет отпусна фанфарно похвалените от Кралев 25 млн. лв. за салони на 50 училища. Но това е едва 19.2% от щедро обещаните 130 млн. лв.

В същия ден премиерът и неговият съвет великодушно дадоха други 37 млн. лв. за стадиони и съоръжения на пловдивските футболни клубове "Ботев" и "Локомотив", които са частни. Но под тепетата феновете се бунтуваха и правеха протести, а за ученици все още не се е чуло да са излезли по улиците и да си искат физкултурни салони...

Затова и техните занимания с физкултура и спорт са последна грижа на властта, в частност на спортното министерство. Иначе няма как да си обясним факта, че Кралев така и не пожела да увеличи, дори и с малко, държавните субсидии, които се отпускат за всеки учащ годишно, и те си останаха 3 (три!) лв. на ученик/студент и 2 лв. (два!) за дете в детска градина. Постановление №129 на МС, което урежда въпроса, мина безметежно фазата на обществено обсъждане и предстои да бъде прието със същите мижави суми за спортуване на учениците.

Двойно да бе благоволило спортното министерство да вдигне тези пари, това щеше да излезе 2.3 млн. лв. на бюджета. Но пък вероятно тогава нямаше да има за довършване на някоя трибуна на "Локо" или "Ботев" в Пловдив и феновете пак щяха да протестират. А това, както знаем, хич не е по вкуса на премиера.

Още по темата