Медия без
политическа реклама

Кралев смени цялото ръководство на тотализатора

На мястото на треньори по кану-каяк и борба, в управата влизат футболисти, близки до ГЕРБ и спортния министър

28 Февр. 2020
архив
Красен Кралев и Гошо Гинчев са много близки, като бившият футболист изпълняваше функциите на платен личен съветник на министъра

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев смени цялото ръководство на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" (БСТ). Както коментира финансовият министър Владислав Горанов, смяната е по преценка на Кралев, защото била необходима нова управленска мощ в БСТ, с оглед на предизвикателството, че тотото остава единственият лотариен оператор след промените в Закона за хазарта.

Новият силен човек в БСТ става Любомир Стефанов Петров, който поема функциите на изпълнителен директор от Дамян Дамянов (бивш старши треньор на националите по кану-каяк). Петров е на 40 г., има бакалавърска и магистърска квалификация по компютърни системи и технологии в ТУ София. От януари до днес е бил директор на Дирекция "Търгове и процедури" в Информационно обслужване АД. Преди това е рабоил в "Телелинк България" ЕАД, където е бил търговски директор и мениджър бизнес развитие.

Останалите нови членове са Людмила Костова Петкова, Христо Георгиев Йовов, Валентин Страхилов Точев, Гошо Петков Гинчев.

Петкова (52 г.) е бивш зам.министър на финансите (2013-14), работила е в НАП. Точев (57 г.) е бил шеф на отдел "Анализ на данъчната политика" във финансовото министерство. Другите двама са бивши футболни национали и играчи на "Левски". Гошо Гинчев бе личен съветник по футболните въпроси на Красен Кралев, а в момента е шеф на спортно-техническата комисия на БФС и член на УС на държавното дружество за спортни имоти "Академика-2011".  Христо Йовов пък не успя в изборите за кмет на родния си град Своге, където е шеф на местната структура на ГЕРБ както и общински съветник. 

На първото си заседание новоизбраните членове на УС ще изберат председател.

По взаимно съгласие са прекратени договорите на членовете на досегашния УС, в който, освен Дамян Дамянов, бяха бившият борцов национал и треньор по борба Живко Вангелов (досега председател на УС), бившият финансов директор на "Левски" Константин  Баждеков, бившият генерален секретар на БОК Белчо Иванов и бившият парламентарен секретар на спортното министерство (при министър Свилен Нейков) Горяна Тодева.

Дамян Дамянов обаче не е съвсем освободен, защото спортният министър Красен Кралев му е предложил и той се е съгласил да бъде назначен за консултант на новия УС на тотализатора. Това се правело "заради огромния опит, който притежава".

В официалното съобщение се казва, че "Очакванията към новия състав на УС са, че младият екип от експерти в областта на икономиката и спорта ще направят бърза организация за реализиране на амбициозните икономически цели, които са поставени пред Българския спортен тотализатор".

Още по темата