Медия без
политическа реклама

Общинар от ВМРО е задържан заради Басейнова дирекция - Пловдив

28 Февр. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Общинският съветник от ВМРО в Пловдив Стефан Послийски е бил задържан във връзка с прокурорската акция от тази сутрин в Басейнова дирекция - Пловдив, съобщава bTV, като се позовава на свои източници. Към момента не е ясно каква е конкретната причина за арестуването му.

По-рано днес поне 5 души са били отведени от прокуратурата при нова съвместна операция с МВР и КПКОНПИ в Басейнова дирекция-Пловдив. Сред тях е директорка Цветелина Кънева. Тя бе арестувана преди дни с тежковъоръжени полицаи, но снощи е била освободена срещу 5000 лв. парична гаранция от същата тази прокуратурата, която сега пак я арестува. Тя е била изведена днес от къщата си във Войводиново, съобщава Нова тв. Държавното обвинение ще иска отстраняването ѝ.

Новите арести станаха точно в момента, в който екоминистърът Емил Димитров обясняваше по Нова тв, че главният прокурор е разбрал, че е бил подведен по отношение на Кънева. "Пожелавам й справедлив съдия. Има някой, който е подвел прокуратурата. Информацията стигна до София и главният прокурор разбра. Истината вчера възтържествува и очаквам да има развитие", каза той. 

На 25 февруари пловдивската окръжна прокуратура повдигна обвинение за безстопанственост на Цветелина Кънева. Според разследващите тя не е предприела действия за ликвидирането на незаконен сондаж в Захарния комбинат в Пловдив. В основата на досъдебното производство е случай от края на 2018 г., когато при проверка на Басейнова дирекция в Пловдивския захарен комбинат е бил засечен незаконен сондаж и незаконно използване на вода.

За ареста на Кънева бяха пратени тежковъоръжени полицаи, носещи включително пушки помпи. Това предизвика трус в коалицията, след като и Димитров, и шефът на ВМРО, и военният министър Красимир Каракачанов обявиха, че ластикът на отношенията е опънат и може да се скъса. 

 По думите на Емил Димитров-Ревизоро директорите на басейнови дирекции и екоинспекции смятат да си подадат оставките след ареста на шефката на Басейнова дирекция в Пловдив. „Те всички искаха да дойдат днес в 11 часа и да си дадат оставките“, заяви Димитров пред Нова телевизия. "Изпитваме несигурност при вземане на решения и осъществяване на контролни дейности. Ситуацията доведе до това да работим в непрекъснат стрес и несигурност“, е записано в писмо на всички директори на териториални структури до министър Емил Димитров.

„Аз също се бях приготвил да си я давам. Ако всички директори си подадат оставката, аз с кой да работя? Със секретарката си ли?“, попита Ревизоро. "Шефовете на дирекциите не са престъпници. Изведнъж да ги изкарваме престъпници, не е редно. Много от тях ще дойдат на среща днес и ще искат да подадат оставка. Аз трябва да ги убедя, че държава има и не трябва да го правят", каза той. Преди ден той заяви, че ако се приложи закона, всички ВиК-та би трябвало да затворят.

"От над 7400 сондажа за вода у нас 40% са без разрешителни, 60% пък нямат санитарно-охранителни зони. Три пъти държавата е удължавала регистрацията на тези сондажи. Ако спазим закона, ще спрем водата на половин България. Не е редно, тези хора имат време да се регистрират" посочи Димитров. По думите му след ареста на бившия екоминистър Нено Димов администрацията е притеснена.

Директорите на регионалните структури на екоминистерството поискаха законодателни промени, свързани с по-добро заплащане и сигурност на работното място. Те представиха своите искания на извънредна среща с министъра Емил Димитров, пред когото заявиха, че изпитват страх и не могат да изпълняват служебните си задължения, предаде по-късно БНР.

Заради проведените акции и проверки в структурите на екоминистерството ръководителите на регионалните звена изпитват несигурност при взимането на решения.

„Държавни общини, областни администрации, гори – да поемат част от тези функции, които са вменени и се очакват от нас като резултат“, каза Екатерина Гаджева – директор на регионалната инспекция в Смолян. Тя допълни, че извънредният труд не се заплаща и призова за по-високи възнаграждения.

Сред исканията са и допълнителни назначения на експерти, обясни Десислава Консулова – ръководител на Басейнова дирекция „Черноморски район“. „Бройките са прекалено малко на фона на прекалено многото сигнали“, каза тя.

Напрежението в системата коментира и екоминистърът Емил Димитров: „Всяка сутрин като тръгвам, гледам пред работата има ли бус да ме прибере, защото съм дошъл да пусна водата на гражданите“

Още по темата