Медия без
политическа реклама

САЩ: На теория знаем къде са руските подводници, но не ги откриваме

Те провеждат своите тайни операции по-успешно от всякога, смята американски генерал. Не искам те да се окажат край бреговете на Мейн или Ню Йорк“, твърди сенатор

26 Февр. 2020
EPA/БГНЕС

Руските подводници провеждат своите тайни операции по-често и по-успешно от всякога през последните няколко десетилетия. Това изявление направи високопоставен американски генерал, който призна, че американските сили не винаги могат да откриват московските подводници, пише вестник Washington Examiner, цитиран от Агенция Фокус.


„Откриваме ги, но не в 100% от случаите“, каза генерал Тод Уолтърс, ръководител на европейското командване на САЩ, когато по време на скорошното заседание на Сената беше попитан дали американската армия има „достатъчно знания“ за местоположението на руските подводници в Атлантически океан.

„Не искам подводниците от тези липсващи проценти да са край бреговете на Мейн или Ню Йорк“, каза сенатор Ангъс Кинг, независим конгресмен от Мейн, по време на заседание на Комитета за въоръжени сили на Камарата на представителите.

Уолтърс заяви, че през последната година Русия е увеличила интензивността на подводните си операции като част от кампанията си за демонстриране на военна мощ в Атлантическия океан. Изявленията на Уолтърс са в съответствие с решението на Военноморските сили на САЩ да възродят 2-ри флот, което беше взето в след заключението на Пентагона, че Китай и Русия са разработили планове, които да им позволят да заплашват американските сили дори в пристанищата на САЩ по източното крайбрежие.

„Обърнахме внимание на действията на подводниците на Русия през лятото-есента на 2018 г. и го сравнихме с това, което Русия направи през лятото-есента на 2019 г. И видяхме 50% увеличение на количеството военна техника под водата, което Русия отделя, включително за патрулиране и операции извън границите си“, каза Уолтърс.

Според някои съобщения през октомври Русия е изпратила 10 подводници в северната част на Атлантическия океан, включително осем ядрени подводници.

„Целта на тази мащабна операция е да проникне доколкото е възможно на север от Атлантическия океан, оставайки невидима за силите на НАТО“, пише Barents Observer по това време, позовавайки се на норвежките разузнавателни служби.

Тези операции, съчетани с разработването на нови оръжейни системи от противника, засилиха у въоръжените сили на САЩ убеждението, че американците не трябва да са спокойни, дори ако това се случва на привидно безопасно разстояние от границите им.

„Новата ни реалност е, че сега, когато нашите моряци са в морето, те могат да очакват да влязат в контакт с врага от момента, когато напуснат Норфолк“, заяви вицеадмирал Андрю Люис по-рано.

„Виждаме все по-голям брой руски подводници, разположени в Атлантическия океан. Тези подводници са по-мощни от всякога и са в състояние да провеждат операции за по-дълги периоди от време с по-смъртоносни оръжейни системи“.

Още по темата