Медия без
политическа реклама

УЕФА изхвърли "Манчестър С" от Шампионската лига за 2 сезона

Английският шампион трябва да плати глоба от 30 млн. евро за нарушения на финансовия феърплей

14 Февр. 2020
ЕПА/БГНЕС
Не е ясно дали Пеп Гуардиола ще остане в "Сити", ако наказанието от УЕФА бъде потвърдено от CAS.

"Манчестър Сити" бе изваден от участие в Шампионската лига за следващите два сезона. УЕФА наказа английския шампион заради "сериозни нарушения" на правилника за лицензиране на клубовете и финансовия феърплей. "Манчестър Сити" няма право да участва в европейските клубни турнири през сезон 2020/21 и 2021/22, а освен това ще трябва да плати и глоба от 30 млн. евро. Решението може да бъде обжалвано в Спортния арбитражен съд в Лозана (CAS).

Независимата комисия към финансовия отдел на УЕФА съобщи, че "Сити" е нарушил правилата като е "завишил парите от спонсорски договори в сметките си и в отчетите към УЕФА в периода 2012-2016". От УЕФА добавят, че клубът не е съдействал при разследването. 

Ръководството на "Манчестър Сити" излезе с позиция, в която казва, че е "разочаровано, но не е изненадано" от решението и ще обжалва. "Клубът винаги е очаквал крайната нужда да се търси независим орган, който да разгледа безпристрастно неопровержимите доказателства, които подкрепят позицията ни. През декември 2018 главният разследващ на УЕФА публично обяви какъв резултат и санкция възнамерява да наложи на "Манчестър Сити" още преди да е започнало разследването. Последва нарушен процес, който постоянно изтичаше в медиите и имахме малко съмнение до какъв резултат ще доведе. Клубът публично се оплака в дисциплинарната комисия на УЕФА, което бе потвърдено и от CAS. Най-просто казано, това е дело, инициирано от УЕФА, проведено от УЕФА и съдено от УЕФА. Клубът ще поиска безпристрастно решение възможно най-бързо", се казва още в позицията.

За подобно наказание се говореше още миналото лято, а от клуба се опитаха да спрат цялото разследване, като подадоха жалба до CAS да спрат разследването на УЕФА. Спортният арбитраж обаче отхвърли искането им.

"Манчестър Сити" ще играе с "Реал" (Мадрид) на осминафиналите в Шампионската лига. Все още не е ясно дали мениджърът Пеп Гуардиола и големите звезди ще останат в клуба, ако CAS потвърди наказанието от УЕФА.

Още по темата