Медия без
политическа реклама

Борисов: Сделката за F-16 укрепва връзките със САЩ

Българското правителство се надява на американски природен газ на "конкурентни цени"

10 Февр. 2020Обновена
Пресцентър на МС

Правителството смята сделката за покупка на американски изтребители F-16 за съществен пробив в отношенията между България и САЩ. Такъв извод може да се направи от коментара на премиера Бойко Борисов след срещата му с Матю Палмър - помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси, който е на официална визита у нас.

Придобиването на изтребителите F-16 Block 70 е съществена стъпка напред в модернизирането на българските Военновъздушни сили, както и допълнително укрепва връзката между двете страни“, е казал Борисов по време на разговора си с Палмър, цитиран от правителствената пресслужба.

ВИЗИТЕ

Борисов несмело е намекнал на американския дипломат, че България продължава да очаква отпадане на визовия режим при пътувания към САЩ – премиерът е казал, че „включването на България в Програмата на САЩ за безвизово пътуване безспорно би довело до откриване на допълнителни пътища за икономическо сътрудничество и до още по-активно засилване на контактите между хората.“

В началото на годината Борисов обяви, че се надява българските граждани да пътуват безвизово до Щатите в рамките на "година, година и нещо".

ЕНЕРГЕТИКАТА

„Висока оценка“ е получило на срещата „енергийното партньорство“ между двете страни. От САЩ българското правителство очаква да „допринесе за енергийната сигурност на България и за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка“. Това трябвало да стане включително и чрез доставки на американски природен газ на „конкурентни цени“.

ВСЕОБЩО РАЗОЧАРОВАНИЕ

Американският дипломат проведе среща и с българския външен министър Екатерина Захариева, на която и двамата са споделили разочарованието си от блокажа на преговорите по евроинтеграцията на Западните Балкани. Това става ясно от прессъобщение на дипломатическото ни ведомство.

„Екатерина Захариева и Матю Палмър изразиха разочарование от липсата на решение на Европейския съвет за начало на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Република Албания. Двамата бяха на едно мнение, че такова решение е необходимо, колкото се може по-бързо в рамките на Хърватското председателство на Съвета на ЕС, защото това е от значение за доверието и популярността, които ЕС и евро-атлантическите ценности имат не само в тези две страни, но в целия регион на Западните Балкани.“

Още по темата