Медия без
политическа реклама

За новата пленарна зала на НС са отишли 23 млн. лв.

Депутатите няма да се преместят в бившия партиен дом вероятно още 3 години

11 Февр. 2020ТАНЯ ПЕТКОВА
Илияна Кирилова
Работници извършнат строителни дейности по бившия партиен дом, където трябва да се премести Народното събрание.

Само реконструкцията на зала "Света София" в нова пленарна зала е струвала на данъкоплатеца над 23 млн. лв., а и този мандат депутатите няма да могат да заседават в нея. Това става ясно от отговорите от администрацията на парламента на въпроси, които "Сега" поиска по Закона за достъп до обществена информация. Точната сума на изразходваните средства е 23 039 041,50 лв. с ДДС, което включва освен строително-ремонтните работи, така и съпътстващите ги надзор и контрол, т.е. изразходвани са почти всички пари от обявената през 2016 г. обществена поръчка за преустройството на зала "Св. София".

Новата пленарна зала на пл. "Княз Александър Батенберг" трябваше да бъде завършена в началото на 2018 г., но е била готова през август м. г., твърдят от Народното събрание (НС). "Провеждането на пленарни заседания в залата ще стартира след ремонтиране на технологичното й оборудване с оглед осигуряването на условия да нормалното протичане на законодателния процес, респективно за работа на народните представители", се казва още в отговора на главния секретар на НС Стефана Караславова. Което означава, че до края на настоящия мандат на 44-ия парламент - пролетта на 2021 г., депутатите ще останат да заседават в сегашната сграда в центъра на София, която е построена още през 1884 г. и е разширявана през 1899 и 1925 г.

Причината за поредното забавяне на цялостното преместване на работата на депутатите в бившия партиен дом е, че продължават дейностите по реконструкция на електрическите, отоплителните и климатичните инсталации в сградата. Не е готова и фасадата на мастодонта, както и покривът му. Там сега заседават само комисии и са кабинетите на депутатите, както и ЦИК.

След като първоначално нямаше кандидати, които да участват в обществената поръчка за тези довършителни работи, то през декември бе обявена нова поръчка, чиято прогнозна стойност е почти 19 млн. лв. без ДДС, посочват от НС. Точната сума е 18 894 000 лв. без ДДС, която включва изготвяне на инвестиционен проект - до 367 000 лв. без ДДС, а останалата част от сумата е за изпълнение на строителните дейности. Все още обаче нямало избрани фирми, които да извършат довършителните работи и така партийният дом най-накрая да започне да функционира като Народно събрание.

В обявената обществена поръчка срокът за изпълнение на довършителната работа е 750 дни, което означава, че може да има забавяне от още 2 години.

Ремонтът на зала "Св. София" пък се забави заради демонтирането на стария бетонен покрив и изграждането на модерен стъклен. Изпълнител бе обединение "НС ГРУП" ДЗЗД. Забавянето бе обяснено с непредвидената сложност по демонтиране на стария покрив, в който имало греди по 80 тона всяка, допълнителните решения за стъкления купол, който предстои да бъде монтиран, ремонтът на бул. "Дондуков", който затруднил достъпа и т. н.

Намерението на управляващите беше залата да се използва за българското европредседателство, но тъй като то бе изтеглено с шест месеца заради Брекзит, от парламента се надяваха депутатите да се преместят там от есента на 2018 г. Но едва ли това ще се случи и до 2023 г.

Още по темата