Медия без
политическа реклама

Властта не иска да се обяснява за цената на водопровода до Перник

Големо Бучино се вдигна на протест заради недомислено спиране на движението в района

10 Февр. 2020ОбновенаТАНЯ ПЕТРОВА

Министерство на икономиката не желае да дава обяснения за цените и процедурите около изграждането на водопровода Мало Бучино-Перник, който трябва да свърже водопреносните мрежи на София и Перник. Една седмица министерство на икономиката, под чиято шапка е фирма "Монтажи" ЕАД - изграждаща самия водопровод, мълчи по пратени от "Сега" въпроси за изграждане на съоръжението. Така не е ясно нито откъде точно се вземат парите, нито кой строи. Остава мистерия и кой ще стопанисва съоръжението след завършването му. 

До момента са ясни само отделни детайли около водопровода. Министерство на икономиката съобщи обща цена за покупката на тръбите и монтажа, както и останалите строителни дейности - 27 млн. лв. с ДДС. Знае се и че тръбите са осигурени от три държави - първо бе съобщено за Испания, а после - че са осигурени допълнителни количества от Италия и Испания. Правителството от самото начало уверява, че средствата за тръбите са налични, а съоръжението ще се изгражда в кратки срокове от държавната "Монтажи ЕАД", под шапката на Държавната консолидационна компания с принципал министерство на икономиката.

"Сега" поиска от икономическото министерство по-детайлна справка за количествено-стойностните сметки около строежа, така че да станат ясни цените на самите тръби и на съпътстващите строително-монтажни дейности, но не получи отговор. Общата обявена сума от 27 млн. лв. с ДДС поражда коментари, че строителството излиза прекалено скъпо. Според министър Емил Караниколов са били разгледани 6 оферти, но какви са те - информация няма.

Въпросът за липсата на количествено стойностна сметка е бил поставен и на извънредното заседание на общинския съвет в Перник, който заедно със София гласува за изграждането на водопровода, но тези тревоги са били парирани с аргумента "на харизан кон зъбите не се гледат". Милан Миланов от групата на ВРМО е уверил съветниците, че по сметки на икономическото министерство водопроводът няма да струва повече от 25 млн. лв., което можело да означава и 10 млн. лв. Тази точка в дневния ред е гласувана без много коментари, но от протокола на заседанието се вижда, че темата е била поставена и покрай решението за разпределяне на отпуснатите от държавата други 30 млн. лв. за ремонт на ВиК инфраструктурата в самия Перник.

За тези обекти парите не стигат и съветници отново са питали няма ли възможност към тях да се насочат средства от тези за водопровода. По сметки на Петър Басмаджиев от български съюз "Радикали" един линеен метър водопровод  към 400 лв. и стойността на тръбата не трябва да надхвърля при 13,5 км. сумата от 5-6 млн. лв. Басмаджиев е поправен от друг съветник - Петър Първанов от АБВ, който е уточнил, че цена линеен метър за ф 630 е 450 лв. без ДДС и с доставката и монтажа цената на метъра ще стигне към 1000 лв., хиляда и нещо. "Няма да е обаче 1900 лв., както ни се представя тук. Като се добавят помпени станции, пречистване, 15 млн. лв са достатъчни, но да не берем грижа за парите на министерството, коментирал е Първанов. 

Не е ясно и по какъв точно ред са осигурени необходимите 27 млн. лв. "Монтажи" ЕАД е фирмата, към която правителството пред ДКК прехвърли 500 млн. лв. през 2018 г. за спешен ремонт на язовири, "Сега" не получи отговор дали за изграждането на водопровода се ползват от тези средства. Не е ясно и дали "Монтажи" ЕАД ползва подизпълнители, както и кой ще стопанисва съоръжението след приключването му и в чий капитал ще бъдат тези активи. По подръжката ще има разходи, като е възможно водопроводът да си остане собственост на "Монтажи" ЕАД.

ПРОТЕСТ

Първият протест заради неуредици около строежа на водопровода вече е факт. Село Големо Бучино се оказа отразяно от пътни връзки до Перник заради въведени ограничения при строителството. От 1 февруари третокласният път Големо Бучино - Перник беше частично затворен в участък от 1,2 км. и предвижването на хората до работата, училище, детски градини бе силно затруднено. Масло в огъня на недоволството наля и бавният ход на строителните дейности. Противно на уверенията на кабинета, че водопроводът се строи в  24 часов режим на работа, машините са на терен в нормален режим, съобщи Биволъ. Хората се събраха на протест и успяха да договорят отваряне на участъка  в часовете пик - сутрин до 8 часа и вечер след 18 часа. За да не се натовари пътя и от други автомобили, хората ще трябва да си вземат бележки от общината, че са жители на селото. Могло значи да се вземат решения, ще ги изчакаме до 15 февруари (б.р. когато би следвало да отпаднат ограниченията), коментираха от селото. Оттам събират сили да се борят и за директен излаз до магистрала "Струма".

Още по темата