Медия без
политическа реклама

"Инерком" обжалва забраната на КЗК за сделката за ЧЕЗ

Кандидат-купувачът очаква "бързо и справедливо" решение от страна на ВАС

Снимка: Архив
Въпреки прогнозите на част от експертите, че "Инерком" няма да обжалва, вчера председателят на Съвета на директорите Милена Стоева (на снимката) обяви, че решението за сделката за активите на ЧЕЗ в България вече е в ръцете на съда.

"Инерком" депозира жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което на компанията бе забранено да придобие българския бизнес на ЧЕЗ, съобщиха от дружеството на Гинка Върбакова вчера. "Запознахме се внимателно с документа и детайлно анализирахме мотивите за негативното решение на антимонополния орган. Очакваме бързо и справедливо решение от страна на ВАС", каза Милена Стоева, председател на съвета на директорите на "Инерком". Стойността на сделката за активите на "ЧЕЗ-България" е около 326 млн. евро.

Обжалването идва седем работни дни след като КЗК забрани със спорни аргументи покупката на ЧЕЗ. Решението на комисията бе приветствано от БСП и "Обединените патриоти", а министърът на енергетиката Теменужка Петкова го определи като "мотивирано". Един от основните мотиви на антимонополния орган бе, че "Инерком" има шест соларни парка и с тях създава заплаха за монопол. Така на практика се оказва, че нито едно енергийно дружество не би могло да купи ЧЕЗ. Според данните за централите от възобновяеми източници дружествата на купувача и продавача не могат да достигнат и 0.005% от цялото производство на ток от ВЕИ у нас, но въпреки това КЗК съзира заплаха. В последващи коментари решението на антимонополната комисия бе определено като политически мотивирано и взето под давление от управляващите.

Пpи пoĸyпĸaтa нa aĸтивитe нa E.OH oт "Eнepгo Πpo" гeнepиpaщитe мoщнocти бяxa пo-виcoĸи в cpaвнeниe c тeзи нa "Инepĸoм" и ЧEЗ, нo KЗK нe видя пpoблeм. Toгaвa зaщo проблемът идва сега?, коментира неотдавна Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

"Ако КЗК не намерят начин да „поправят“ очевидната си, да я наречем техническа, грешка, тогава страната ни и най-вече джоба ни го чакат тежки арбитражни плащания. В това аз нямам съмнение. И всъщност ЧЕЗ ще изкарат много повече пари, защото те рано или късно ще успеят да продадат активите си в България, но междувременно ще изкарат и поне 250 милиона евро след спечелени международни арбитражи - милиони, които данъкоплатците ще платим", коментира и експертът Владимир Каролев. "Ами тогава за енергетиката да поканим производителите на шоколад, така няма да има концентрация", предложи той.

Не е ясно дали обжалването отлага срока, в който "Инерком" би трябвало да плати за придобиването на активите на чешката държавна ЧЕЗ у нас. При обявяването на предварителното споразумение през февруари тази година стана ясно, че окончателното приключване на сделката трябва да стане в рамките на 9 месеца. Имаше и информации, че сделката ще бъде финансирана от български банки, включително Българската банка за развитие, които впоследствие бяха отречени. Ако сделката не бъде реализирана, се очаква чешката страна да обяви ново наддаване или да преговаря с втория в класацията - "Индиън пауър".