Медия без
политическа реклама

България води в Европа по нарушени човешки права

Във "вечната класация" на Съда в Страсбург държавата седма година е начело по мракобесие

Снимка: Светослав Терзиев
Европейският съд за правата на човека в Страсбург

Годишната статистика на Европейския съд за правата на човека потвърди водещата позиция на България в Европа по незачитане на човешките права. В годишния доклад, представен от председателя на съда Линос Александрос Сицилианос (Гърция) се забелязват две тенденции: броят на осъдителните решения намалява, но България се откъсва от другите по относителна тежест на нарушенията спрямо броя на населението.

Тази година на нейна сметка се водят 13 дела, в които през 2019 г. е открито поне едно нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. Предната година бяха двойно повече (27) и затова в годишната статистика страната се придвижва от 7-мо място на 11-то място (което дели със значително по-многолюдните Франция и Италия). За последен път тя е била на това място през 2005 година, а оттогава редовно попадаше в първата десетка. Най-много нарушения (5 броя) съдът е констатирал през миналата година на чл. 13 от конвенцията, който гарантира право на ефективни поправителни мерки. Забелязани са по 4 нарушения на чл. 6 (право на справедлив процес) и чл. 1 от Допълнителния протокол №1 към конвенцията, който защитава правото на собственост. Три нарушения са установени във връзка с чл. 3, който забранява изтезанията и нехуманното отношение, два пъти е погазено правото на личен и семеен живот (чл. 8) и един път - свободата на изразяването (чл. 10).

Положителният ефект от намаляването през 2019 г. на осъдителните решения се помрачава от общата статистика на съда за периода 1959-2019 г. В нея България е на 9-то място от 47 държави, въпреки че членува в Съвета на Европа от 1992 г., а не от началото на отчитания период. Досега на нейна сметка са записани 628 осъдителни решения за нарушения на всички клаузи на конвенцията за правата на човека с изключение на три - забрана на робството, право на брак и забрана да се налагат наказания без закон. Сред държавите от първата десетка държавата може да претендира за първото място, защото в сравнение с другите тя има по-малобройно население. На всеки милион жители тя има 89,7 осъдителни решения. На второ място е Гърция с 85,5 осъдителни решения на милион граждани. А на трето е Румъния с 68,5 осъдителни решения на милион жители.

По абсолютни числа годишната класация изглежда така: на първо място е Русия със 186 осъдителни решения, втора е Украйна със 109, трета е Турция с 97, четвърта е Молдова с 39, пета е Унгария с 36, шеста е Гърция с 23, седма е Сърбия с 22, осма е Босна и Херцеговина с 21, а девето и десето място си поделят Азербайджан и Армения с по 18 нарушения. "Вечната класация" поставя на първо място по абсолютни числа Турция с 3255 осъдителни решения, следвана от Русия (2551) и Италия (1843).

Общо през миналата година съдът е издал 791 осъдителни решения, а през цялата си история - 18 978. Срещу България има 498 висящи дела, които я класират на 17 място по жалби, признати за отговарящи на формалните изисквания да бъдат регистрирани.