Quantcast
Нови 102 контейнера италиански боклук откриха във Варна | СЕГА
facebook
twitter

България

Нови 102 контейнера италиански боклук откриха във Варна

Италианският премиер обяви битка с нелегалния превоз на отпадъци за България
Обновена
1 179
 Районна прокуратура - Варна

Районната прокуратура във Варна, ДАНС, митницата и полицията започнаха днес проверка на още 102 контейнера с отпадъци от Италия, които са складирани на пристанище Варна-запад. Новите 40-футови контейнери са установени в хода на обявеното преди 2 седмици разследване. Както стана ясно тогава, делото се води по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс и е по повод разтоварени на пристанище Варна-запад 25 контейнера на 9 октомври м. г.

Прокуратурата уточни, че изпращачът на новите 102 контейнера е същият - фирма „Дентиче пантелоне“  от град Салерно. Същият е и получателят на товара - фирма „Блацион“ ООД, която е регистрирана  в София. И новите контейнери са с режим на временно съхранение до 90 дни, срокът обаче е изтекъл. Постъпило е и искане за реекспорт от транспортиралия контейнерите до Варна превозвач „Maersk“ за 28 от тях.

Огледът, който започна днес, трябва да установи дали отново е налице разминаване между посоченото в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите. Товарът е манифестиран като пластмаса и каучук. 

Втората пратка с италиански отпадъци започва да пристига на 21 октомври миналата година. Тогава са разтоварени 29 контейнера. На 6 ноември – други 28, на 22 ноември – 20, на 29 ноември – още 25 контейнера.

Същевременно италианският премиер Джузепе Конте, който е в България по покана на Бойко Борисов, заяви, че страната му повежда сериозна битка срещу незаконния трафик на боклук.

"Принципът за свободно циркулиране на стоки и хора не означава, че трябва да се транспортират боклуци нелегално в България, и да се нарушават законите на двете страни. Това са правови държави и всяко нещо трябва да е според законите. Италия има особена чувствителност към околната среда, затова ние ще поведем битка с нелегалния трафик на боклук. Затова е много важно сътрудничеството между различните ведомства в двете страни - само то ще доведе до светкавични резултати в борбата с нелегалния превоз на боклук.

Всеки опит за нелегалност трябва да бъде изкоренен. Отпадъците не се различават по нищо от другите форми на нарушаване на закона, и те трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона", съобщи още Конте.

Още

Съдебната система влачи дела за кражби повече от десетилетие

24.10.2021

1882
Прокуратурата разследва автора на снимките на Гешев с Pi ar Sevi Boiko
Задържан на протест срещу Гешев е оправдан от съда

19.10.2021

1970