Quantcast
Гешев опраска Нено Димов с калпаво обвинение | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Гешев опраска Нено Димов с калпаво обвинение

Зад бившия екоминистър стоят мощни икономическите интереси, които прокуратурата не смее да закачи
14 806
 Илияна Кирилова
Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов беше смлян от машината за "опраскване" на прокуратурата

Шумните акции, с които Иван Гешев дебютира, ще си останат просто шумни акции. Задържането на бившия екоминистър Нено Димов и обвинението за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник са пропагандни. В момента целта е да се легитимира един главен прокурор без кредит на доверие

В опита си да разсеe съмненията, че е неспособен да бори корупцията по високите етажи на властта, Гешев сътвори същинско шоу с показния арест на действащ министър. Само няколко часа по-рано Перник беше обсаден от ДАНС, МВР и спецпрокуратурата, които отидоха на акция в областния град. Дори за новия шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров се намери място - бяха пратени служители на комисията, без да е ясно каква работа имат там, след като нямат правомощия да разследват. Те присъстваха незаконно и по време на шумното задържане на бившата кметица Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, което се ръководеше лично от Иван Гешев.

"Очакват се сериозни резултати от тази акция !“, зарече се главният прокурор от мястото на събитието. Въпреки значителния оперативен ресурс, който беше хвърлен, задържани няма. Бяха извършени претърсвания в областната управа на града, както и в местното ВиК дружество, а обвинения срещу длъжностни лица не последваха. Не стана ясно какво все пак са открили разследващите, вода със сигурност е нямало. Единственото, което излезе от тази акция е смехотворно 6-секундно видео, изпратено от пресцентъра на прокуратурата, в което се вижда как Гешев с усмивка поздравява свои колеги. И признанието му, че прокуратурата естествено не може да върне водата на Перник и как Гешев се сблъскал със санитарно битовите проблеми на местната прокуратура. 

Кулминацията  дойде в средата на деня, когато Нено Димов беше

принуден да се качи в прокурорския ван

Според наблюдаващия прокурор това не било "задържане". "Предвижваше се свободно, разговаря с вас толкова, колкото пожела", отговори той на въпрос с какво разследването спечели от тази показност. Но след като Нено Димов седна срещу прокурора в бусчето, прекара нощта в ареста. По-всичко личи, че държавното обвинение смята още дълго да държи бившия министър зад решетките. Аргументът е, че  Димов може да провали разследването, като манипулира документи или повлияе на свидетели. Дали това би могло да се случи, след като оставката на обвиняемия вече е приета, е спорно. Новият главен прокурор е привърженик на метода за оказване на натиск и тормоз чрез задържане.  „Да седне някъде на тъмно, да остане само с чувството си за самосъхранение, да осмисли постъпките си и да прецени какво ще направи – дали ще съдейства на закона или ще понесе последствията от действията си“. Това са негови думи от миналата есен по повод ареста на Кристиян Бойков за хакерската атака срещу НАП .

Спецсъдът влезе в синхрон с това разбиране

Два дни след показната акция срещу Нено Димов, той беше оставен за постоянно в ареста. Магистратите приеха тезата на обвинението, че той макар и в оставка, ако бъде на свобода, може да повлияе на своите доскорошни подчинени. Освен това може да се направи обосновано предположение за съпричастност на Димов към престъплението, за което е обвинен - умишлена безстопанственост, довела Перник до водна криза.

Прокуратурата до сега не е постигнала успех в съда по делата за умишлена безстопанственост от висок обществен интерес. Последно за същото беше оправдан бившият шеф на БДЖ Христо Монов, обвинен заради сключена сделка за закупуване на 30 рециклирани вагона, която според прокуратурата ощетила държавата с 20 млн. лв. Както в този случай, така и при Нено Димов, трябва да бъде доказано, че подсъдимият е извършил престъплението с някаква цел. 

Защо да се облагодетелства

Докато прокуратурата твърди, че министърът умишлено е нарушавал закона, като е разрешавал водоподаване за промишлени нужди, не се интересува от неговия мотив. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев даде да се разбере, че няма събрани доказателства, които да свързват Димов с дружествата "Стомана" и "Топлофикация" - Перник. Умисълът обаче вероятно би могъл да бъде политически, а не само финансов. Например, да не се спира водата на ключови предприятия преди местни избори. В такъв случай разследването би стигнало дори до премиера Бойко Борисов, който до момента е имунизиран срещу прокуратурата.

Както и до регионалния министър Петя Аврамова, която управлява местното ВиК. През декември окръжната прокуратура в Перник откри данни за проявена безстопанственост от нея и Нено Димов, която довела до водната криза в града. След като преписката отиде в спецпрокуратурата, МРРБ отпадна от обвинението. Междувременно същата прокурорка, констатирала вина на Аврамова, е командирована в спецпрокуратурата, за да работи по обвинителния акт. Дали този кариерен скок е въздействал върху преценката ѝ ? Още по-абсурдно е, че само преди седмица главният прокурор заяви за "Сега", че "сме се объркали" на въпрос дали регионалният министър е изпаднал от разследването. 

Гешев има навика да си противоречи,

когато фактите го притискат. Такава причина очевидно се появи и в деня на ареста на Нено Димов, тъй като няколко часа по-рано гл.прокурор съобщи, че службите са в МОСВ заради боклука от Италия, а не за водната криза. На следващия ден обаче главният секретар на МВР Ивайло Иванов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева избягаха от темата за отпадъците. "Двете неща (водата и боклука) нямат нищо общо. Те само вървят паралелно", обясни Иванов. Ако тези паралели водят до Нено Димов, в аферата с боклука вероятно го свързват с облагодетелстваните.

Това обяснява усърдното мълчание на Димов кои са фирмите, които внасят смет от чужбина. Освен това вече 4 месеца прокуратурата разследва тецове на енергийния бос Христо Ковачки дали не застрашават здравето и живота на българските граждани като горят отпадъци в пещите си. Засега няма развитие в тази посока, но обвинението се впусна да търси италианската мафия Ндрангета. Борисов се закани, че "всеки, който мисли, че може да прави далавера на гърба на здравето на българските граждани, ще си понесе санкциите“, "Ако има хора, които са нарушили закона, тук наблизо е Белене, където да завършат своята кариера", заплаши той.

Репликата му може и да е намигване към енергийния бос Христо Ковачаки за участие в строителството на атомната електроцентрала на крайдунавския град. Сигурно е обаче, че той не е единственият бизнесмен, който излиза сух от разследването срещу Нено Димов. Така прокуратурата повече от година не повдига въпроса за концесията на ски зоната над Банско, въпреки че е образувана преписка. Бе установено, че фирма "Юлен" е използвала 64% по-голяма площ от заложената в концесионния договор в продължение на 17 години. Въпреки препоръката на Цацаров към правителството за промяна в договора, МОСВ не реагира, а и прокуратурата мълчи за Банско.

Реална справедливост от обвинението срещу бившия екоминистър едва ли ще произлезе. По-скоро ставаме свидетели на поредната операция по "опраскване", при която трудно ще се докаже вина в съда.  В същото време прокуратурата опъва широк чадър над икономическите интереси зад обвиняемия. Евентуалните доказателства за съпричастност на Нено Димов с печалбата от боклука или нарушенията на концесионера на ски зоната в Банско, ще бъдат заметени под килима, докато настъпи удобен момент за преразпределение в задкулисието. Дотогава спецсъд и прокуратурата ще тричат публично ексминистъра за удовлетворение на перничани и пиар за Гешев.

Още

Гешев не се интересува как Борисов има вътрешни данни за кюлчетата

09.12.2022

1103
Прокуратурата и МВР се похвалиха с над 400 анонимни обвинения за дрога

09.12.2022

181
Гешев нареди МВР да атакува наркопазара с акция "Бяло"

07.12.2022

1024