Медия без
политическа реклама

Магистрати се събират на мълчалив марш за справедливостта в Полша

Всяко правителство с авторитарна нагласа взема на мушка съда, пише до колегите си турски съдия от затвора

БГНЕС/ЕПА
Поляците не веднъж излязоха на протест в подкрепа на независимостта на съда.

Магистрати от цяла Европа ще излязат в събота на мълчалив марш във Варшава в защита на справедливостта. Събитието е организирано от най-голямата професионална организация на полските съдии Юстиция, заедно с други съсловни асоциации. То има подкрепата на най-голямата гилдийна организация в България – Съюзът на съдиите (ССБ).

В края на м.г. полският парламент одобри трима кандидати, свързани с управляващата партия „Право и справедливост“ за членове на конституционния съд. От години управляващите в Полша провеждат съдебна реформа, която всъщност им позволява да окупират съда. В три свои решения от миналия ноември Съдът на ЕС предупреди полските власти, че трябва да осигурят пълна независимост на съдебната система. Това включва ненамеса в делата на съда, както и осигуряване на независимостта на съдебния съвет, който назначава и наказва редовите съдии.

През 2017 г. Полша беше заплашена от това да остане без глас в ЕС заради “явен риск от сериозно нарушаване на върховенството на закона в страната”. Според ЕК, която инициира процедурата, предприетата от Варшава съдебна реформа поставя под риск независимостта на съдебната власт, която може да се окаже под политически контрол на управляващите. Санкцията не бе наложена, след като Унгария обяви, че ще наложи вето.

От ССБ разпространиха писмо до полските съдии на уволнение турски съдия Мурат Арслан, който излежава 10-годишна присъда. Арслан е лидер на закрития съюз на турските съдии и прокурори Йаршав. Преди година Арслан, който е в ареста от 2016 г., беше признат за виновен в принадлежност към въоръжена терористична организация – ФЕТО. Заради процеса срещу него европейски магистратски организации настояха Европа да спре сътрудничеството си със съдебната власт на Турция, докато Анкара не сложи край на „лова на вещици“ в системата.

“Нашата мисия е проста: „Справедливост за всеки“. Като юристи, наш дълг е да осигурим функционирането на независима и безпристрастна съдебна система, което се оказа едно от най-големите предизвикателства в нашето съвремие”, пише Арслан до полските си колеги. И добавя: „Превърна се в общ навик амбициозни политически фигури от правителства по целия свят да се намесват в съдебната власт. Всяко правителство с авторитарна нагласа, първо и преди всичко, взема на прицел независимостта на съдебната власт, което се дължи на факта, че тя е единствената пречка пред него за прицелването му в действителната мишена, която е народът”.

Опазването на правовия ред, осигуряващ основните права и свобода понякога изисква да издигнем гласове срещу посегателствата, заплашващи върховенството на правото. Както е казано „Ние винаги трябва да заемаме страна. Неутралитетът е в полза на насилника, никога на жертвата. Мълчанието насърчава мъчителите, никога измъчваните“ (Ели Визел)

Независимата съдебна власт е една от базисните необходимости в държавата и липсата й води до лишаване от свобода по политически причини, мъчения, принудителни изчезвания, убийства без съд и присъда, масови изселвания, насилие срещу деца и жени, разрушаване на околната среда, широкоразпространена корупция, наказване на свободното слово, заглушаване на медиите, задушаване на опозицията…. Списъкът може да бъде продължен. (...) В този критичен момент, тишината, която ще бъде демонстрирана във Варшава, е ярък вик срещу намесата в съдебната власт, разпростираща се като зараза в много страни по света. Всеки, който отиде там ще представлява милиони, които се борят като тях за същата цел на различни места. 

Нямам съмнение, че справедливостта ще възтържествува рано или късно. Това, за което съм разтревожен, са човешките загуби в този процес. Защото винаги най-уязвимите са тези, които страдат най-много. Жените, децата, малцинствата, бедните, младите, възрастните, околната среда и т.н. (...) Позволете ми да ви напомня още веднъж: „Несправедливостта където и да е заплаха за справедливостта навсякъде“ Мартин Лутър Кинг.”

Още по темата