Quantcast
Клинт Истууд прославя безименен американски герой | СЕГА
facebook
twitter

Кинопремиера

Клинт Истууд прославя безименен американски герой

"Ричард Джуъл" е 40-ият му филм като режисьор
1 283
 снимка: Александра филмс
89-годишният Истууд дава режисьорски инструктаж на своите борци срещу системата - героя по неволя и неговия адвокат.

Ричард Джуъл е редови гражданин, нископоставен охранител без полицейска значка или пагони, благодарение на когото атентатът в "Сентениъл парк" по време на олимпийските игри в Атланта'96 приключва само с две жертви. Истууд избира да го прослави в своя вече 40-и (!) филм като режисьор. Джуъл е пореден номер в галерията му от неочаквани герои "по действителен случай", включваща още "Съли", "Американски снайперист" и много подобния тематично "15:17 до Париж" от 2018 г.

Месеци преди 90-ия си юбилей Истууд е най-възрастният действащ американски режисьор, а като нищо и последният консерватор в преобладаващо либералния Холивуд. В "Ричард Джуъл" то ще рече, че героят му е човек, който държи вкъщи цял оръжеен арсенал и смята гейовете за нещо опасно и мръсно. 

Историята е класическа - за "малкия човек срещу системата", Давид срещу Голиат. Тук Давид е дебел и комплексиран, често превишаващ служебните си права от престараване. Той спасява животи по прищявка на случайността: параноята, почтеността му и желанието да служи на обществото на всяка цена се изправят в комплект срещу внезапната заплаха. 

Има и друга библейска заигравка във филма, Ричард Джуъл е на 33, когато първо спасява стотици, а после е разпънат на кръст за взрива в "Сентениъл парк". Джуъл не е светец, нито супергерой: просто е невинен. Официално срещу него никога не е повдигано обвинение с истински доказателства, но въпреки това ФБР го тормози с разпити и обиски месеци наред, провокирано от целокупния медиен линч срещу охранителя.

Повечето холивудски филми, посветени на журналисти, вземат тяхната страна. Истууд не е толкова благ към средствата за масова информация: докато филмът не показва истинския атентатор, напористата репортерка Кати Скръгс (Оливия Уайлд) персонифицира злото в историята. Видимо не обича и държавните чиновници: в лицето на ФБР агента (Джон Хам). Е, Кати пуска една сълза към края в неубедителен и скалъпен катарзис, но служителят със значка остава безчувствен и арогантен чак до финалните надписи. Злоупотребата с власт и какви беди може да причини тя на обикновения човек е сред централните теми на филма. 

Пол Уолтър Хаузър - Джуъл - е почти дебютант въпреки близо 40-те заглавия в биографията си: досега е играл епизодични роли, може би сме го видели мимолетно в "Аз, Тоня" и "Черен в клана". Тази е първата му главна роля, била е предвидена първоначално за Джона Хил. И в нея той бива засенчен от бъбривия, но честен адвокат Уотсън Брайънт - в ролята Сам Рокуел, видимо най-добрият актьор в продукцията, дори в конкуренцията на Кати Бейтс (майката на Джуъл). 

Филмът е по-вълнуващ и динамичен в първата си половина, когато гради атмосфера и персонажи. Напрежението и хаосът покрай атентата са предадени чудесно. После малко забуксува в дидактика. 

Джуъл е покойник от 2007 г. и не вижда художествения си образ. През 2001-ва, едва на 42,  умира журналистката от "Атланта джърнъл", за която документалните факти сочат, че всъщност не е изтъргувала секс срещу информация и не е съвсем кучката, показана във филма. 

 

 

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

“Тенет“ - в надпревара с времето
Гал Гадот се нарежда до Лиз Тейлър, Лорен и Белучи

13.10.2020

1275 7
На 90 Клинт Истууд отново застава пред и зад камерата

04.10.2020

574 2

Коментари

Бронщайн
снимка на Бронщайн

не е консерватор, а последният frontier man.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

https://www.youtube.com/watch?v=7Y6VLjIKwqQ

ЗИП
снимка на ЗИП

Не е последния.

 

Джон Войт също е истински американец от "доброто старо време"...

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Човекът от Границата, Пионер, не е Мачото, зип, може да е Мачо, но не е определящо. А да наречеш последният Пионер "консерватор" е пошло. Восток дело тонкое, а ако се движиш достатъчно на Изток ще стигнш до Дивият Запад, Зипе. Диалектика, но и някои отсенки , дето ти се губят в тоталното остъкляване.

ЗИП
снимка на ЗИП

Aми той самия се определи за такъв и защитава неистово Тръмп...

wreckage
снимка на wreckage

ъхъ, по-известно като не защитава.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Джон Войт ли? Или Пионера, отвоюващ границата? Вторият се е родил късно, но не е "консерватор".Да се самоопределя за ескимос в преброяването значи ли че България е населена с инуити? А оранжевият е идиот. Това че Истууд защитава институцията не променя фактите. Просто ти се губи моментът. Дори във физическият смисъл, уманитаре. Ти си цивилизован, но ти се губи културата, по Шпенглер-повлиял евроазийството, като теория.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Разбира се- по дефиниция , това е чисто субективно мнение. Може и да греша, докато като обект съмненията са ти неприсъщи.

wreckage
снимка на wreckage

Месеци преди 90-ия си юбилей Истууд е най-възрастният действащ американски режисьор, а като нищо и последният консерватор в преобладаващо либералния Холивуд.

не е консерватор и никогаш не е бил такъф. Той си е класически американски либертарианец.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Торо би гръмнал Тръмп

wreckage
снимка на wreckage

освен либерал и либертарианец, Клинт е парче либертин(libertine). Възгледите му по одношение на религията и сексуалните свободи и сопствените му размножителни навици го доказват.

 

Ако аз бех един бел супремасист, щех да настоявам слет поголовното избиване на фсички други раси, Земята да бъде заселена единствено од многобройните деца на Клинт и техните потомци, предвит изключително високото им качество. Аз лично се колебая коя повече го однася, Франческа Истууд или Алисън Истууд. Морган Истууд също става, но поради смесената си раса ще бъде убита, така че я изключвам. Другите му пет-шест дъщери са малко попрефърлили, а за синовете му оставям на колешките да се изкажат.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ще се радваме на внучките. Бай дъ уей - ЗИП-а го разбира колкото и творчеството на Тарковски.

wreckage
снимка на wreckage

ЗИПът си черпи информацията од ноо миризливи източници.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ботите ми са на терасата- взел съм мерки и нямам вина!

wreckage
снимка на wreckage

?

ЗИП
снимка на ЗИП

Тук цари пълна функционална неграмотност.

 

Аз говоря за Джон Войт а завалийките, кат Мирча Кришан мъцат нещо за Клинт...

 

:)

 

https://www.youtube.com/watch?v=BdW5xbsffnQ

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Грешиш тотално и функционално- отдавна и Клинт и Джон не са темата. Последните постове бяха ритници в кухото ти канче. Ма реши че сме те забравили и изправи снага, метър и полвина, и викаш след нас. Наистина ли държиш да се връщаме? Или да те оставим да се правиш на мъж в очите си "как им го казах"?

ЗИП
снимка на ЗИП

Сори, че ти създавам комплекси. Счупи гипса. Ако почетеш малко повече може да почнеш да се изразяваш по смислено...

 

:)

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Лека, ЗИП.

Влез или се регистрирай за да коментираш