Медия без
политическа реклама

206 лв. ще е максималната помощ за хора с увреждания

Правителството забрави обещанията да оправи несъвършенствата на закона

07 Яну. 2020ЯНА НИКОЛОВА
Илияна Кирилова

206.91 лв. ще е максималната финансова подкрепа за хора с увреждания тази година. Тя се полага на хора с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. Минималната подкрепа ще бъде 25.41 лв. Тя е предназначена за хора с 50 до 70.99% степен на увреждане.

Промените са незначителни - с левче за най-ниската сума, с 8 лв. за най-високата. Произтичат от новата линия на бедност, която за 2020 г. е 363 лв. Помощите за хора с увреждания над 18-годишна възраст бяха обвързани с този показател от миналата година, когато влезе в сила нов закон за тях, изработен под натиска на протестите "Системата ни убива". Тази подкрепа вече се актуализира ежегодно според линията на бедност. Изключение правят помощите за деца с тежки увреждания, които от 2017 г. бяха направени 930 лв. по идея на премиера Бойко Борисов. Оттогава те не са променяни, остават в същия размер и тази година.

С малко се увеличават и останалите нива на подкрепа. За хората от от 71 до 90 на сто степен на увреждане, помощта се увеличава от 52.20 на 54.45 лв. Хората с над 90 на сто степен на увреждане ще получават 90.75 лв. при 87 лв. досега. Хората с над 90% увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест ще бъдат подпомагани със 108.9 лв. при 104.40 лв. досега.

Наред с това нищожно увеличение, правителството остави в сила несъвършенствата на закона, въпреки че той породи много напрежение миналата година. Забравени са обещанията на тогавашния социален министър Бисер Петков да се обсъди промяна на несправедливите текстове. 

Както "Сега" писа, хиляди българи с над 90% увреждане останаха излъгани в очакванията си да получат максималната помощ, която тогава беше 198 лв., само заради вида на пенсията си. Така максималната сума се оказа отпусната на едва 12 932 души, а 123 550 души с над 90% увреждане получиха по-ниската категория подпомагане - 87 лв. След като проблемът излезе наяве, Петков обеща да се направи преглед на текстовете и евентуално да се мисли за промяна от 2020 г. С въпроса се ангажира и тогавашният омбудсман Мая Манолова. И двамата обаче вече не заемат длъжностите, на които бяха, и решение въобще не бе търсено при обсъждането на бюджетните закони.

Още по темата