Quantcast
Тръмп ще громи и културата на Иран | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Тръмп ще громи и културата на Иран

1 160
 Уикипедиа
Произходът на цитаделата Бам може да се проследи до Ахеменидската империя (VI до IV век пр.н.е.) и дори в още по-назад.

"Нека това послужи като ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ, че ако Иран удари американци или американски активи, ние сме определили 52 ирански цели (представляващи 52-мата американски заложници, взети от Иран преди много години - б.р.), някои на много високо ниво и важни за Иран и иранската култура, и тези цели, и самия Иран, ЩЕ БЪДАТ УДАРЕНИ МНОГО БЪРЗО И МНОГО СИЛНО". Така Доналд Тръмп отговори в Туитър на иранската заплаха за нанасяне на удари по американски цели в региона като отмъщение за убийството на генерал Касем Солеймани в петък. 

Американският президент и друг път е озадачавал публиката и анализаторите с кратките си послания в любимата си социална мрежа. Сега нещата изглеждат още по-объркващи, защото никой не се хвали предварително, ако смята да извършва военни престъпления - а и Тръмп по принцип рядко говори за култура. 

"Дейли Мейл" припомня, че нито Иран, нито САЩ са ратифицирали Протокол 1 към Женевската конвенция, който забранява „всякакви действия на враждебност, насочени срещу исторически паметници, произведения на изкуството или места за поклонение, които представляват културно или духовно наследство на народите“. Двете държави са страни по Конвенцията за защита на културните ценности от 1954 г. в случай на въоръжен конфликт, която обаче предлага по-неясен език за защита на културните обекти. 

В Иран културните обекти не са малко - според списъка на ЮНЕСКО в страната има 22 обекта на Световното културно наследство (без да броим тези, които представляват световно природно наследство). Сред тях са най-голямата глинена сграда в света, намираща се в Бам, град в провинция Керман в Югоизточен Иран. Произходът на тази огромна цитадела на Пътя на коприната може да се проследи до Ахеменидската империя (VI до IV век пр.н.е.) и дори в още по-стари времена. Или историческият пазар в центъра на Табриз - един от най-старите в Близкия изток и най-големият покрит пазар в света. 

Известно успокоение внесе с коментар пак в Туитър Колин Кал, който е бил съветник в администрацията на президента Барак Обама. Според него каквито и намерения да има Тръмп, трудно е да се повярва, че Пентагонът ще му предостави опции за удари точно по световни културни ценности. 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цветанов: В Шуменско са заплашвани да не напускат ГЕРБ

18.10.2020

2757 5
Активист от Стара Загора е заплашван да не участва в протестите

05.09.2020

2980 28
Обидите и заплахите към съдиите вече са недопустими

16.08.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

3961 6

Коментари

скът

... а ние се възмущавахме, когато диваците от ИДИЛ трошаха статуи с чукове. Сега разбирам, че проблемът е бил в чуковете.

kaily
снимка на kaily

В Иран има разни портали, освен което много доказателства от шумерите за какво ли не, което застрашава модерната сащска цивилизация

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Шумерите са били на територията на Ирак, не на Иран.

Verbis verbis

Ха, ха тези „културни обекти„ си имат собственик.

Който е и основен враг на Тръмп.

Може и да ги избомби, тези суперфалшификации.

wreckage
снимка на wreckage

патицо, ей ти един линк. Цъкаш и гледаш:

https://iranianholiday.com/unesco-world-heritage-sites-in-iran/

Verbis verbis

Много ми допада как се дразниш... , та едно въпросче.

Всички тези шаренийки имало ли ги е в началото на 20ти век в Персия, или и те като Стоунхендж?

wreckage
снимка на wreckage

не се дразня на теб, ти си ясна, дразня се на фсички одговорни с действие или бездействие за състоянието, фкоето се намираш.

Тва са ени престъпници. Никой нормален човек нема да допусне да се докараш докъдето си фмомента.

 

Съжалявам за участта ти. Надявам се един ден фсички одговорни за тебе лица да си получат заслуженото. 

Verbis verbis

Рекидж, нищо не разбрах.

За мен тук няма нищо лично, ако биеш натам.

Просто игра.

С информацията.

Гегата

Краварска му работа...

Моите5стотинки

два отбора...от една страна..Омар Хаям, Абулкасим Фердоус, Авицена, Джалаладин Руми, Рудак, Саад Шираз, и др.... а от друга страна Марк Твен, Хемингуей, Селинджър, Дрейзър, Стивън Кинг...кой още...

wreckage
снимка на wreckage

нито един од изброените не се е занимавал с убийства.

Влез или се регистрирай за да коментираш