Quantcast
МВР-шефът пак извади торбата с обещания за нощния труд | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР-шефът пак извади торбата с обещания за нощния труд

В проектозаповед Младен Маринов предлага 1 лв. за час нощен труд на полицаите
Обновена
859
 Илияна Кирилова

Вътрешното министерство отново подхваща идеята си по 1 лв. да получава всеки негов служител на всеки отработен нощен час или за част от него в периода от 22,00 до 6,00 ч. Това предвижда проект на заповед, публикувана за обществено обсъждане от МВР-министъра Младен Маринов.

Дебатът за заплащането на нощния труд на полицаите върви от доста време, като сега те получават по 25 ст. на час и все протестират срещу тома. В края на 2018 г. Маринов беше предложил парите да бъдат увеличени на 50 ст. на час, но после се оказа, че пари в бюджета липсват. 

В проекта на заповед на вътрешния министър се предвижда още размерът на допълнителното възнаграждение за времето на разположение на служителите на МВР, за всеки час или част от него да остане 0.10 лв. Средствата, които ще се отделят за научна степен по дисертационен труд остават същите, като служителите на МВР, които придобият степен "доктор" ще получат 60 лв. повече, а тези с научна степен "доктор на науките" – 90 лв., се предлага още в проекта.

Освен това в него е записано още, че размерът на допълнителното възнаграждение за работа през дните на официални празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, ще се равнява на удвоения размер на основното месечно възнаграждение.

"Издаването на проекта на Заповед няма да доведе до отнемане на привилегии или ощетяване на служителите, на които се изплащат допълнителни възнаграждения. Тези размери на допълнителните възнаграждения са съобразени с фактическия брой на служителите на МВР, на които се изплащат допълнителните възнаграждения и с утвърдените средства в бюджета на МВР за 2020 г. за разходи по показател "Персонал". По този начин ще бъде завършен механизмът по възмездяване на полагания от служителите на МВР труд", мотивира предложението си вътрешният министър.

Общественото обсъждане на проекта на заповедта е един месец - до 3 февруари 2020 г.

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ: 

 

"След 11 януари 2018 г. ние не отменихме протестните действия, а само сме ги спрели. Премиерът Бойко Борисов потърси компромисни решения. Освен него обаче никой друг не е възприел това. Продължават да не ни компенсират за извънреден труд. 25 стотинки повече на час за нощен труд е унизително. Сумата трябва да нарасне до около 2,50 лв.”. Това обяви преди няколко месеца зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов. Синдикалистите настояват ставката да бъде актуализирана и дори обвързана с минималната работна заплата и да стане 2,8 лв. на час, като припомнят, че сумата не се е променяла от 2007 г..

Основното искане е ставката да стане поне 1 лев на час вместо сегашните 25 стотинки, обясни по-късно по време на пресконференция Кузманов. Той посочи, че повече от година и половина синдикатът чака решение на правителството по въпроса с нощния труд. "Шест часа шезлонг на Приморско струва 30 лв., а осем часа за полицай на границата - 2 лева", посочи тогава Кузманов. Той добави и че служителите нямат мотивация за работа, тъй като парите биха стигнали за баничка или за билет за градския транспорт в София. "Държавата се опитва да получава безплатна сигурност, което е равносилно на лоша сигурност", подчерта Кузманов. Той добави, че извънредният труд също не се заплаща допълнително. А в същото време на много полицаи са се натрупали по над 100 часа извънредно за охрана на баловете, посещението на папата, евроизборите.

Всъщност само преди няколко месеца ръководството на МВР тържествено обяви, че вдига парите за нощен труд двойно. Заявено бе, че полицаите ще получават допълнително по 50 ст. за всеки отработен час от 22  до 6 ч. Това бе посрещнато с одобрение от полицаите. Само дни по-късно обаче вътрешният министър Младен Маринов изненадващо се отказа от собственото си предложение с обяснението, че изведнъж се оказало, че няма достатъчно пари. За увеличението на парите за нощен труд са нужни около 5 млн. лв., което е смешна сума на фона на бюджета на МВР от 1 млрд. лв., коментираха тогава полицаите.

Веднага след това синдикатите в МВР  определиха оттеглянето на обещаните увеличения като изключителна обида. Според полицаите обяснението, че нямало пари, е било "подигравка с интелекта и откровена гавра със служителите в МВР". От синдиката обявиха, че по действащия колективен трудов договор в МВР обслужващият и подпомагащ персонал (шофьори, счетоводители и др.) получават за нощен труд 50 ст. на час, а полицаите, които рискуват живота си, ще продължат да вземат два пъти по-малко от тях, твърдят от профсъюза. Още тогава беше ясно, че рано или късно полицаите ще излязат на протест за парите за нощен труд.

Сега те насочват исканията си обаче към правителството. "От сегашния министър срещаме разбиране. Той е първият, който търси обратна връзка с нас. Той не носи вина за наследството, което е получил в МВР, и заради това протестът ще бъде пред Министерския съвет, а не пред ведомството. Но ние не се обясняваме в любов на нито един министър. Ако не бъдат взети мерки, ще последват още действия от наша страна", заяви през лятото Кузманов.

По онова време МВР публикува становище на министър Младен Маринов, в което се твърдеше, че той разграничавал ясно двете теми - нощен и извънреден труд. "По отношение на извънредния труд сме правили срещи и работни групи и задачата ми е да направим такава организация, че да намалим до минимум полагането му. Същевременно без извънреден труд не може, особено при кризисни ситуации", обяснява Маринов. Той припомня, че служителите на МВР са на ненормиран работен ден и могат винаги да бъдат призовани, за да изпълнят обществения си дълг.

"По отношение на нощния труд смятам, че заплащането е малко, но е въпрос на възможности и на бюджет - твърди вътрешният министър. - При наличие на средства това може да бъде коригирано, евентуално след преговори за бюджета другата година. Заплащането е въпрос на бюджет и бюджетни средства", заявява министър Младенов и припомня, че през последните две години заплатите в МВР са вдигнати с повече от 30 на сто.

Още

Бивш шеф на "Пътна полиция" е шофирал с незаконна книжка

15.05.2022

6672
Регионалният министър: Няма да има отстъпка за превозвачите

14.05.2022

1600
Полицаи и надзиратели започват национални протестни действия

13.05.2022

2813