Медия без
политическа реклама

Детските градини в София вече не събират абонаментна такса

Първото текущо класиране за годината е на 11 януари

Илияна Кирилова

Родителите в София вече плащат за толкова дни, за колкото детето им реално е било на детска градина. Т.нар. "абонаментна такса" от 30 лв., която досега се плащаше независимо от броя на дните, в които детето е посещавало забавачка, вече отпадна и тя не се начислява на семействата, потвърдиха за "Сега" от 165-та детска градина "Латинка" в столицата.

Промяната е още от 13-ти ноември м.г., когато Върховният административен съд отмени текст от Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Столична община. Според него месечната такса в забавачките не може да бъде по-ниска от 50 на сто от основния й размер, който за София е 60 лв. Съдиите обаче постановяват, че това противоречи на други разпоредби, според които за времето, през което детето не е посещавало детската градина, не се заплаща такса. Така, ако то е ходило само 2 дни на детска градина, родителите му ще плащат само за тези два дни. Условието е обаче въпросните дни, през което детето е отсъствало, да са по уважителни причини - здравословни или семейни.

"Знаем за това още от ноември и сме се подготовили да изпълняваме решението", коментираха от 165-та детска градина. Сметките им показват, че през декември м.г. не са имали нито едно дете, което е заплатило 30 лв., тъй като почти всички малчугани там са били налице през повечето време, т.е няма да се нагала преизчсление на вече заплатени такси.

За 2020 г. в бюджета на Столична община са заложени приходи от такси в размер на 17.5 млн. лв., колкото бяха и за 2019 г. От информационната система за обслужване на детските заведения и подготовителните групи в училищата е публикуван график на дейностите за 2020 г. От него става ясно, че първото текущо класиране за календарната 2020 г. ще се извърши на 11 януари т.г.

 

 

 

 

Още по темата