Медия без
политическа реклама

В БСП ще избират пряко лидер на 26 април

Националният съвет на БСП прие правила за пряк избор на председател, който да се проведе на 26 април 2020 г., а евентуален балотаж на 3 май, съобщи БГНЕС. Това ще са първите подобни избори за левицата - досега лидер се избираше на конгрес.

Членовете на пленума одобриха и състав на Централна комисия, която трябва да организира вота. Председател на комисията ще бъде Емил Войнов.

Пред медиите зам.-председателят на БСП Деница Златева уточни, че много предложения са били направени в хода на изработването на правилата по избора и че от БСП са използвали европейски опит, защото прякото гласуване е популярна практика при европейската левица.

“Имахме конструктивен пленум, защото приехме правилата, по които ще бъде избиран пряко за първи път в историята на БСП бъдещият председател на партията. Чуха се много предложения, някои от тях бяха приети, по тези правила се работи почти година. Ще има ясен и прозрачен процес – и при предизборната кампания, и при процеса на съставяне на избирателните списъци, процеса на организация на изборната кампания, изборния ден. Имаме Централна комисия по подготовка на избор, съставена от 9 члена – тя беше избрана днес”, уточни Златева.

“Всеки социалист ще може да участва в прекия избор, достъпни ще бъдат секционните избирателни комисии. В един ден ще се проведе гласуването. Мисля, че въвеждаме един нов стандарт на демократична процедура и ангажираност на всеки един партиен член в избора на бъдещия председател”, подчерта Златева. Тя изрази надежда, че ще има интересна предизборна кампания. Тя обясни, че всеки трябва да представи платформата си и виждане за развитие за развитието на партията. “Това трябва да бъде сблъсък на идеи, а не сблъсък на това кой харесва или не харесва ръководството”, заключи Деница Златева.

Към момента са ясни двама от претендентите за лидерския пост. Това са настоящият лидер Корнелия Нинова и Красимир Янков от вътрешната опозиция. Янков се кандидатира за поста след евроизборите, когато Нинова подаде оставка. Тя обаче пресече амбициите му, след като се отказа и остана начело на партията през лятото.

За избран ще се смята кандидатът, който получи поне половината плюс един от гласовете на членовете на партията. Ако се стигне до балотаж, избран ще е този, който спечели най-голям брой гласове. Всеки един социалист ще може да участва в прекия избор.

На заседанието на пленума, което бе закрито за медиите, се очакваше да бъде обсъдено и разцеплението в редиците на червената ПГ по гласуването за Сотир Цацаров като шеф на антикорупционната комисия. Почти половината социалисти подкрепиха Цацаров, въпреки че Нинова обяви от трибуната, че има решение всички да гласуват против. На пленума днес въпросът бил засегнат бегло.

Ръководството на партията официално обяви, че подкрепилите Цацаров са пренебрегнали решението на групата, защото то било да се гласува против, а който иска да го подкрепи – трябва да го направи, след като изкаже позицията си от парламентарната трибуна. Нито един от 27-те гласували за Цацаров обаче не се изказаха от трибуната. Очакваше се те да бъдат наказани от ръководството, което засега явно няма да се случи.

Деница Златева в събота призна, че никой не е нарушил решението на парламентарната група.

"Имало е решение на парламентарната група, но също така е имало възможност всеки от народните представители да гласува както той усеща и смята, че трябва да подкрепи или съответно да не подкрепи избора на г-н Цацаров. Те са се съобразили с решението на парламентарната група. Вече най-добре е да питате колеги, които са гласували. Аз не съм народен представител. Това не е бил акцент на днешния пленум", посочи тя.