Медия без
политическа реклама

Министър Димов заръча строг контрол върху вноса на отпадъци

Младен Маринов пък твърди, че Италия не е предоставила информация кой е крайният получател на задържания боклук

12 Дек. 2019
Илияна Кирилова

Български министри обявиха, че са в готовност за сътрудничество с италианските власти, но на този етап нямат много информация по повод скандала със задържаните отпадъци. Преди два дни полицията в Италия арестува 815 тона боклук, за който се твърди, че е предназначен за България. Незаконният товар е трябвало да бъде загробен или захвърлен у нас. 

"Не е получавано искане за ратификация за внос на какъвто и да е отпадък. По данните, които успяха да видят и медиите, може да се счита, че този отпадък е смесен. Към този момент нямаме информация от италианските власти. Това, което мога да кажа, е, че предстои среща с Министерство на вътрешните работи", заяви министърът на екологията Нено Димов.  Той е изпратил писма до съответните институции за строг контрол върху вноса на отпадъци.

“В Италия се води разследване за задържани в Милано вагони с отпадъци, за които в някои медии се твърди, че са предназначени за България. Има изрична забрана на прокурора, водещ разследването в Италия, за подаване на повече информация. На този етап италианските власти не могат да кажат кой е крайният получател на отпадъците. Това е информацията, получена по официалния канал за международно полицейско сътрудничество, оставаме в постоянен контакт с колегите за оказване на съдействие при необходимост”, каза пък министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Още по темата