Медия без
политическа реклама

СЕМ: В програма "Хоризонт" е спазен плурализмът

11 Дек. 2019Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

В програма "Хоризонт" на БНР има плурализъм на гледните точки, сочи докладът на Съвета за електронни медии (СЕМ) след наблюдение на програмата за спазване на Закона за радио и телевизия, предаде БНР.

Според закона обществените медии трябва да отразяват различните идеи и убеждения в обществото в новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика. Наблюдаваният период е 1 юли - 26 септември 2019 година.

Председателят на СЕМ София Владимирова коментира: "Българското национално радио е институция, по-голяма от всеки свой генерален директор и то трябва да съхранява основната си ценност - доверието на българските граждани. Това може да бъде постигнато само при едно професионално, честно и обективно журналистическо поведение. Това е описателен мониторинг. Той не може да бъде друг, защото СЕМ няма право на намеса в редакционното съдържание на доставчиците. Вярвам, че той дава една честна и обективна снимка. Вярвам, че това са резултати, които трудно биха могли да бъдат оспорени".

Докладът ще бъде изпратен на временната парламентарна комисия за БНР.

Още в края на октомври председателят на СЕМ София Владимирова обяви готовността на регулатора да извърши мониторинг на плурализма в “Хоризонт“ след заседание на временната парламентарна комисия за БНР.

"Такъв фокусиран специализиран мониторинг обикновено се прави веднъж годишно за съответствие с разпоредбите на закона и спазването на лицензията. Това, което е планирал СЕМ, знаете, беше обявено още на изслушването на генералния директор на 16 септември по предложение на член на Съвета. Свалени са записи, които за периода от началото на юли, когато започна мандата на Светослав Костов до 26 септември, защото тогава започва предизборната кампания. Той е традиционен мониторинг за плурализъм, който се е правел и преди. Такъв е правен и в началото на 2018 година - той е качен на сайта, като там не са установени никакви отклонения".

На заседанието на медийния регулатор днес се представя и доклад на техническата комисия с председател Ивелина Димитрова за проверка на документите на кандидатите за директор на БНР.

Още по темата