Quantcast
Стоянка Мутафова слезе от сцената след 70 години | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Стоянка Мутафова слезе от сцената след 70 години

„Родена аристократка, шут – по призвание“, с тези думи я изпратиха колегите от нейния театър – Сатирата
344
 снимка: Емил Георгиев

"Госпожа Стихийно бедствие“ - по заглавието на нейния популярен спектакъл, „Кралицата на българската комедия“ - по Ройтерс, икона на българския театър, легенда... това са само част от етикетите и званията, с които е наричана най-голямата ни комедийна актриса. Стоянка Мутафова почина рано тази сутрин на 97-годишна възраст след тежко боледуване.

"Родена аристократка, шут - по призвание... Една от най-големите дами в българския театър... Жена - история, не само по висотите на своя интелект, а и като творец, спомогнал за създаването на Сатиричния театър и неговия облик", написаха от Сатирата – театърът, където тя бе един от основателите през 50-те години и чиято сцена бе нейният втори дом.

Броени месеци преди кончината си актрисата все още излизаше пред публика. 97-ата си годишнина тя посрещна през февруари т.г. в голямата зала на НДК. „Надявам се да се срещнем и на 100-годишнината ми“, каза тя с присъщия си нескончаем оптимизъм на едно от последните си представления в Сатирата.

Стоянка (Стояна) Мутафова е родена в София на 2 февруари 1922 г. Баща й Константин Мутафов е писател, библиотекар и драматург в Народния театър. Бъдещата актриса завършва класическа филология в Софийския университет, а сетне Държавна театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия. На сцената е от 1945 г., когато играе прислужница в пиеса от Молиер. Оттогава изиграва над 100 роли.

Публиката на Сатиричния театър я помни от "Предложение", "Сватба", "Смъртта на Тарелкин", "Чичовци", "Суматоха", "Януари", "Мъртви души", "Вражалец", както и по-скорошните "Скакалци", "Столетие мое", "Госпожа Стихийно бедствие". Незабравими остават нейните партньорства с Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Апостол Карамитев, Невена Коканова. В Народния е играла роли в "Три сестри", "В навечерието", "Големанов". В киното Стояна участва в "Специалист по всичко", "Любимец 13", "Топло", "Бялата стая", "Кит", "Езоп" и др. На малкия екран последно я видяхме в комедийния сериал "Столичани в повече". 

Преди време я бяха питали как иска да я запомнят. Отвърна: "А, много ми е зор. Както искат, така да ме запомнят".

Близки и почитатели на голямата българска актриса ще могат да се сбогуват с нея на 9 декември в любимия й Сатиричен театър.

 

Още

Актьорът, изиграл Гюнтер от „Приятели“, почина на 59

25.10.2021

1144
Почина режисьорът на "Особености на националния лов"

24.10.2021

2170
Почина световното сопрано Едита Груберова

18.10.2021

3718