Медия без
политическа реклама

Съдия N1: Борисов и Цацаров да бъдат разследвани за търговия с влияние

След главния прокурор и премиерът си призна как кадрува в съдебната власт

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
И главният прокурор Сотир Цацаров, и премиерът Бойко Борисов признаха, че висшите постове в уж независимата съдебна власт се разпределят с политическа благословия.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров да бъдат разследвани за търговия с влияние. Повод за това станаха признанията на Борисов пред bTV в сряда как Панов е станал съдия с неговата благословия. През октомври и Цацаров си призна, че е участвал в задкулисни договорки при избора на Панов.

Признанията на високопоставени държавници за това как се кадрува по върховете на съдебната система потвърждават убеждението на обществото, че висшите постове в уж независимата съдебна власт се заемат само с политическа благословия. "Аз подкрепих най-много Лозан Панов навремето. Той нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил", каза премиерът в сряда. И уточни, че подкрепата е била "с парламентарните си групи. С начина, по който се избират във ВСС (11 от 25-членния съдебен съвет се избират от парламента, б.а.), с излъчените от нас представители". Борисов допълва още, че е посъветвал парламентарната квота в съвета да гласува за Панов. "И той идваше често при мен господин Панов", обяви още Борисов.

Парламентарната квота и в този състав на Висшия съдебен съвет е избрана от ГЕРБ. Така от думите на Борисов излиза, че и изборът на Иван Гешев за главен прокурор е станал с неговата подкрепа и "съвет" към кадровиците. 

По време на избора на Гешев, защитавайки заместника си, Цацаров обяви, че Панов е избран не във ВСС, "а в две други сгради".

"В рамките на няколко седмици и главният прокурор, и министър-председателят оповестяват данни за търговия с влияние. Главният прокурор каза, че изборите за висши длъжности в съдебната система се извършват в други две сгради, а премиерът призна, че оказва влияние върху един такъв избор", каза Панов преди заседанието на ВСС, цитиран от lex.bg. Той попита къде са разследващите органи. И припомни записите на разговорите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдията Румяна Ченалова. "Това, което остана под линия, беше – две каки си говорят. За да не остане сега под линия, че две батки си говорят, бих призовал разследващите органи с оглед оповестените данни за търговия с влияние да започнат разследване", каза Панов.

Макар че откровенията на Цацаров бяха на 24 октомври, вече повече от месец нито една институция, която може да вземе отношение по казуса - прокуратурата, Инспекторатът към ВСС, както и самият съвет, не го е направила. И сега едва ли ще има реакция от тези структури, които са пряко или косвено под контрола на Цацаров.

Премиерът обяви и какво пише в черновата на становището на Венецианската комисия за проекта за законови промени, свързани с механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор. Правосъдният министър Данаил Кирилов преди месеци предложи процедура, която да се отнася не само за главния прокурор, както от години настояват и Брюксел, и Съдът в Страсбург, но и за двамата председатели на върховни съдилища. От думите на Борисов се разбра, че Венецианската комисия настоява "да има абсолютно независими прокурор, звено, да бъде избрано с 2/3 от прокурорската колегия" и което да може да разследва главния прокурор, без да се отчита на никого. "Звучи странно назначаването на независим прокурор, разследващ главния прокурор, който да се избира от 2/3 от прокурорската колегия. Доколко независим ще бъде той, след като изборът ще бъде осъществен от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор?", коментира Панов. 

Самият Гешев застъпва тезата, че не е вярно, че главният прокурор е недосегаем, и вчера даже реши да даде пример за това. "В деня, в който получих указа си, имах призовка като подсъдим в Софийския районен съд. Едно лице се почувствало засегнато и завело дело от частен характер за клевета, защото пред журналисти съм казал: "Едно лице, което вие, медиите, наричате Крокодила". И това лице се е разпознало. Така че онагледявам колко "безотговорен" е главният прокурор. Това го разказах в Брюксел на колеги и те не повярваха. Това едва ли може да се случи в страна от ЕС. Това в голямата си част е политическа пропагандна тема, зад която стоят политически, икономически и всякакви други интереси", сподели Гешев в четвъртък.

 

КАЧЕСТВА

Въпросите за това как Цацаров ще оглави антикорупционната комисия, а заместникът му Иван Гешев ще заеме мястото му в прокуратурата, изнервиха Борисов. Пред bTV Борисов отрече, че прокуратурата и КПКОНПИ са репресивни органи, те следели за върховенството на закона. "И тяхната цел не е да са добри хора. Тяхната цел е да вкарат престъпниците в затвора. Толкоз", отсече той. И обясни колко различни са Цацаров и Гешев. "Цацаров е много, много, много начетен човек. Той е много чел човек. И в диспут с всеки един от своите опоненти той ще го победи. Гешев е повече човек, израснал в оперативната работа. Той е много по-добър в оперативната дейност и аз съм убеден, че той ще има много повече успехи и добра работа с МВР и ДАНС, защото е с много по-оперативно мислене".

Борисов обясни още, че правителството е нямало кого да издигне за главен прокурор, за да има състезание. Най-добрият за поста, според Борисов, бил евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. Алтернативата била правосъдният министър Данаил Кирилов. "Няма по-добри. Има по-мързеливи. Оглеждах и няма. Мързеливи. Мързи ги", изнерви се Борисов.

Според него президентът Румен Радев не е подписал от първия път указа за назначението на Гешев, защото искал да е в новините, докато Борисов е в САЩ. "Нали го кани (Радев - Гешев, б.а.) и се прегръщаха и се целуваха в президентството. Нали брат му е личната му охрана, бе", обобщи премиерът. От думите му се разбра още, че ГЕРБ няма да участват в разговорите за реформата в прокуратурата, които Радев се кани да инициира.

Още по темата