Quantcast

Медия без
политическа реклама

Патриотите, БСП и ДПС наложиха на ГЕРБ да вдигне рязко партийната субсидия

Държавата вече ще плаща по 8 лв. на глас, реши парламентът след скрити политически преговори и гласуване, оставило съмнения за нарушение на правилника на Народното събрание

05 Дек. 2019Обновена
Илияна Кирилова
Мустафа Карадайъ

По-малко от половин година след като съкратиха държавното финансиране за политическите партии от 11 лв. на действителен глас до 1 лв., депутатите внезапно увеличиха размера му отново. С промени в Закона за държавния бюджет беше решено, че правоимащите политически сили ще получават от държавната хазна по 8 лв. на глас. Това беше предложение на БСП, което управляващите първоначално отхвърлиха. В пленарна зала обаче изненадващо партньорите на ГЕРБ от „Обединени патриоти” се обединиха със социалистите и ДПС. В крайна сметка депутатите на Бойко Борисов се оказаха напълно безпомощни и се принудиха да приемат увеличението.

Интригата започна по-рано през деня, когато водачът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че ГЕРБ и БСП тайно са се споразумели да бъде прието предложението на социалистите субсидията да се повиши на 8 лв. Карадайъ не представи доказателства за твърдението си. Но обясни, че ГЕРБ ще предостави подкрепата си по заобиколен начин – депутатите на партията ще напуснат пленарната зала на парламента, когато се гласува предложението на БСП. Така гласовете на социалистите ще бъдат достатъчно, за да прокарат увеличението на субсидията.

При гласуването в пленарна зала управляващите първоначално опровергаха Карадайъ като гласуваха срещу предложението на БСП. Когато обаче се стигна до текста, с който се предвиждаше субсидия от 1 лв. на глас, изведнъж патриотите без никакво предупреждение гласуваха „против” заедно с БСП и ДПС. Това хвана депутатите от ГЕРБ неподготвени, тъй като нямаше никакви предварителни индикации, че нещо подобно ще се случи. Напротив, в пленарна зала имаше тежки пререкания между ДПС и патриотите, както и между ДПС и социалистите. Същият резултат обаче се повтори и при прегласуването. Объркани, хората на Бойко Борисов поискаха почивка, за да се разберат с изненадалите ги партньори.

Първоначално обявената 15-минутна почивка се удължи до около един час, което показа, че скришните разговори между ГЕРБ и патриотите са били тежки. В крайна сметка обаче хората на Борисов капитулираха и се съгласиха на 8 лв. субсидия. „Много или малко е това, нека да преценим във времето. Ние уважаваме тяхната позиция. За нас приоритет е следващата финансова година да има устойчив и предвидим бюджет”, сдържано обясни финансовият министър Владислав Горанов. Той обаче видимо се подразни на журналистическите въпроси как ще бъде прегласуван член от закона, който вече е отхвърлен на два пъти. „Оставете депутатската работа на депутатите, а политическата – на политиците”, нахока той репортерите. "В момента субсидията е нула лева, не знам дали разбирате това", намеси се и съпредседателят на патриотите Валери Симеонов.

От ДПС обявиха, че прегласуването е откровено нарушение на парламентарния правилник. Въпреки че депутатите от движението многократно я подканиха, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева така и не им посочи разпоредба от правилника, която да позволява трето гласуване. Само посочи, че „правилникът не изчерпва абсолютно всички ситуации”. „Или бъдете председател на НС и следете за спазването на правилника, или отстъпете тази длъжност на човек, който ще изпълнява конституцията, законите и правилника на НС”, обърна се към нея Карадайъ. След като не получи отговор, той и останалите депутати на ДПС напуснаха пленарната зала. А предложението на БСП за 8 лв. на действителен глас беше окончателно одобрено.