Quantcast
Община Варна се противопостави на ВАС за колите в Морската градина | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Община Варна се противопостави на ВАС за колите в Морската градина

Между управата на града и съда се заплете интересен казус
1514
Ще бъдат ли премахнати ограниченията?

Община Варна излезе с изявление тази вечер по повод определението на Върховния административен съд (ВАС), касаещо колите в Морската градина. Часове по-рано съдът разпореди градската управа да премахне забранителните знаци за движение и да не упражнява контрол по спазването им. ВАС се позова на факта, че забраната е въведена при стартирана, но незавършена процедура по промяна на генералния план за организация на движението в града - липсва административен акт или закон, на който да е основана. Определението на съда е от 27 ноември. 

От съобщението на градската управа обаче става ясно, че на същата дата - 27 ноември, кметът Иван Портних е издал заповед за одобрение на актуализацията на генералния план. Пак същия ден е е одобрил правила за достъп до парка. Така излиза, че липсващите според ВАС административни актове са издадени в деня, в който съдът се произнася с определение.

Развитието на казуса към момента е неясно. "Извършваната контролна дейност от служителите на "Общинска полиция" Варна във връзка с поставените знаци ("В2" и „Т17”) е в сила", заявява градската управа. Така става ясно, че тя не смята да пуска коли в Морската градина. Но пък е факт и определението на ВАС.

Всъщност казусът касае един от подстъпите към парка - алея около Делфинариума. Жалбата е на търговци, които развиват дейност в района. 

Още

Взрив избухна в апартамент във Варна

19.09.2021

1252
Нападнаха и затвориха ваксинационен пункт във Варна

19.09.2021

Обновена

6037
И при Спецов НАП не се отказва от делата срещу Лозан Панов