Медия без
политическа реклама

Все повече общини повишават налозите

Увеличение на данъците заявиха и Сливен, Монтана, Враца, Стамболийски

29 Ноем. 2019НИКОЛАЙ ИВАНОВ
Илияна Кирилова
Преди ден и столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви намерение за вдигане на данъци - на най-замърсяващите автомобили, както и на налозите за покупка на имот или автомобил.

Около месец след местния вот най-интригуващата карта на България в политически план претърпя изменение – интересно е не коя партия в коя община ще управлява, а коя местна власт ще вдигне данъците и таксите. „Петната“ на картата, в които гражданите ще плащат по-високи налози, се увеличават – без значение от политическите сили.

Вчера стана ясно, че към по-висока такса „битови отпадъци“ за нежилищните имоти се ориентира община Сливен. От 1.5 промила ще стане 2. "С това ще компенсираме част от средствата, с които дофинансираме таксата. Истината е, че половината от средствата, които са необходими за сметосъбирането, се дофинансират от общината“, заяви пред журналисти кметът Стефан Радев. Успокоението е, че въпреки ръста налогът остава нисък в сравнение с други градове.

Скок ще има и в Монтана. На сесия през декември общинският съвет ще трябва да одобри за стопански сгради чистотата да коства 7.5 промила, а не досегашните 6.7. За жилищните имоти нарастването е от 3.1 на 3.86 промила. Причината в Монтана е същата като в Сливен и навсякъде – събираните досега средства, в случая около 4 млн. лв. годишно, просто не стигат.

И във Враца ще има увеличение. От 2 на 2.5% нараства „данък придобиване“, а с 3-4 лв. и таксата за автомобили, като изчисленията все още не са завършени. И в Пазарджик текат изчисления, като за такса смет е ясно, че ще се повиши. Велико Търново пък предприе странен ход – пада 5-процентовата отстъпка при авансово внасяне до 30 април.

От по-малките общини интересен случай е Стамболийски. Непроменяните от 8 години ставки скачат рязко – двоен скок за данък сгради, с 50% за МПС и с 45% за смет.

София, Пловдив, Русе и Хасково бяха другите големи общини, за които стана ясно през последната седмица, че ще се предложат по-високи налози. Целият този интерес към джоба на данъкоплатеца дойде след повеля на Бойко Борисов веднага след изборите. А също и след последващи заплахи на финансовия министър Владислав Горанов. Преди изборите, разбира се, валяха обещания, че местните налози няма да се пипат.

 

ТЕЖКИ РАЗМИСЛИ

Варна и Бургас засега мислят по въпроса, без да имат финално решение. Обещания, че нищо няма да се пипа, засега дават администрациите на Плевен, Смолян и Благоевград.

Още по темата