Медия без
политическа реклама

МВР харчи близо 5 млн. лв. за свръхлуксозни автомобили

Новите коли ще гонят джигитите по магистралите

EPA/БГНЕС
Шефът на Дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски поискал от вътрешния министър допълнително милиони за новите коли на КАТ.

Пътна полиция съвсем скоро може да се сдобие със свръхлуксозни мощни автомобили, които да преследват нарушителите по скоростните пътища и магистралите. МВР планира да закупи 15 бързи возила за 4.8 млн. лева с ДДС, което прави по 320 хил. лв. за всяка кола, съобщи "Труд".

Първоначално през лятото беше обявено, че се събират оферти за обществената поръчка за новите автомобили, като за целта се отпуснаха 2 550 000 лв. от Държавно-обществената комисия за безопасност на движението. В техническата документация е посочено, че те трябва да разполагат с мощност от 240 конски сили, а максималната скорост, която да развиват, да е 250 км/ч. Колите могат да са в три варианта - седан, хечбек и комби. МВР предвижда да ги използва срещу нарушителите по магистралите, където ограничението на скоростта е 140 км/ч.

Оказа се обаче, че предвидената сума от над 2.5 млн. лв. не е достатъчна. Поради това на 14 октомври шефът на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски изпраща до вътрешния министър Младен Маринов докладна записка, публикувана от "Труд", в която го уведомява, че вече са постъпили 6 оферти по обществената поръчка. От тях ставало ясно, че отпуснатите пари не стигали, тъй като ценовите предложения за всичките 15 автомобила варирали между 3 800 000 и 4 817 000 лв. с ДДС. Поради това Терзийски настоява полицията да получи допълнително 2.25 млн. лв.

Искането му е било обсъдено и прието на заседание на  Държавно-обществената комисия на 11 ноември. Така сумата за новите мощни коли на МВР набъбнала до 4.8 млн. лв. От вътрешното министерство обясняват високата цена на автомобилите със специалната техника в тях, която включва камера за засичане на скорост, видео- и аудиооборудване. Освен това шофьорите по никакъв начин няма да могат да разпознават новите полицейски возила, които ще изглеждат като цивилни, без специална маркировка.

Намерението на МВР за подобна покупка беше съобщено още през януари тази година от главния секретар Ивайло Иванов. По негови думи тази мярка ще има положителен ефект срещу водачите, които не спазват ограничението за скоростта на магистралата и скоростните пътища.

Още по темата