Медия без
политическа реклама

Цацаров поиска имунитета на Елена Йончева и като евродепутат

Благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки, защото така ще се докаже, че обвиненията са абсурдни, коментира тя

26 Ноем. 2019Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Прокуратурата е поискала имунитета на Елена Йончева и като евродепутат. Това съобщи шефът на Европарламента Давид Сасоли в началото на заседанието в Страсбург. Той е информирал евродепутатите, че е разпоредил искането на българската прокуратура да бъде изпратено в комисията по "Правосъдие и правни въпроси".

Според процедурата на ЕП сега предстои парламентарната правна комисия да разгледа искането. Тази комисия може да поиска всякакви данни или обяснения, които прецени за необходими. Засегнатият евродепутат получава възможност да бъде изслушан и може да представи всякакви документи или други писмени доказателства в своя полза.

„Практика е Европейският парламент да гласува доверие на националните институции. Това е рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки. Убедена съм, че това е пътя, по който ще се докаже, че тези обвинения са абсурдни. Ще напомня, че в българския парламент дадох своето съгласие за свалянето на своя имунитета. Смятам, че това е в интерес случаят да бъде решен максимално бързо.“, коментира по-късно Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП.

Тя коментира изпратеното искане на българската прокуратура до Европейския парламент за сваляне на нейния имунитет и с думите: „Европейският съд за правата на човека в Страсбург прие моята жалба за несъстоятелността на така отправените обвинения. Жалбата е съпроводена с необходимите документи. Над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими. Фактът, че този иск е допуснат означава, че е напълно основателен. Нямам съмнения, че Европейският съд ще внесе пълна яснота по случая“.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска нейния имунитет и като депутат в българското Народно събрание точно преди година. Прокуратурата тогава я обвини, че имал достатъчно доказателства как през 2012 г. тя е направила общо дружество с офшорка от Британските Вирджински острови, която е внесла по сметките на новата фирма над 650 хил. лв. от КТБ. Офшорката е била под контрола на обвиняем по делото за източване на банката, твърдяпа от прокуратурата. 

Разследването срещу Йончева се появи изненадващо и цели 6 години след твърдяното от прокуратурата престъпление и 4 години след фалита на банката. През цялото време прокуратурата е разполагала с информация за общото дружество на Йончева и офшорката "Далий Трейдинг Лимитид". Разследването обаче започва едва през това лято след сигнал на депутати от ГЕРБ. Защо се е чакало толкова време, не става ясно и до момента.

Въпреки че по делото за източване на трезора няма присъда, т.е. присвояването не е доказано, разследващите твърдят, че Йончева е знаела или поне е предполагала, че парите са присвоени. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова нямало проблем присвояването да бъде доказано в евентуално дело срещу депутатката. "Няма проблем да повдигнем обвинение за това, стига да докажем пред съда не само прането на пари, но и самото предикатно (първоначално - б.р.) престъпление", обясни Арнаудова точно преди година. Ако на прокуратурата й се наложи да чака присъда за източването на КТБ, макар и само на първа инстанция, вероятно ще минат няколко години. В момента делото е доникъде - все още се чете обвинителният акт.

От прокуратурата твърдят, че не знаят какво се е случило с парите, преведени от офшорната компания. Едновременно с това обаче от държавното обвинение твърдят, че Йончева е единствената, която е имала възможност да се разпорежда с тях. Парите са били по сметки в КТБ на името на общото дружество "Офроуд" ООД, сформирано от фирмата на Йончева "Авторска телевизия" и офшорката.

Самата Йончева твърди, че парите са отишли единствено за сниманите от нея филми и за техника за тях. Тя твърди и, че след образуването на делото на практика никой не я е търсил.

С влизането си в Европарламента тя автоматично придобива нов имунитет и по процедура той отново трябва да бъде искан, за да продължи разследването. И то ако ЕП гласува свалянето му.