Медия без
политическа реклама

Водният регулатор потвърди, че "ВиК Перник" носи вина за кризата

23 Ноем. 2019
Илияна Кирилова

 

Комисията за водно регулиране обяви, че ВиК дружеството има сериозна вина за водния режим в Пернишка област.  Предприятието изобщо не е изпълнило показателите, заложени в бизнес плана му, и допуснало основният водозточник - язовир "Студена" да бъде източен, става ясно от публикувано от КЕВР писмо. С него регулаторът отговора на въпросите, поставени от омбудсмана. Общественият защитник поиска  КЕВР да провери има ли нарушения, допуснати от пернишкия ВиК оператор.

Проверката е показала, че в началото на годината яз. "Студена" всъщност е бил по-пълен отколкото през януари 2017 и  2018. Следователно не сушата е виновна за тежкия режим сега, се разбира от писмото на КЕВР. Причината е в лошата експлоатация на водоема, тъй като в средата на годината той вече е бил на критично ниски нива. ВиК фирмата не е изпълнила нито един от основните критерии в бизнесплана си за 2017-2021 г.  Така загубите на вода по тръбите са надхвърлили 75% - при заложени в бизнесплана 68 на сто. Обяснението е очевидно - реално извършените инвестиции в мрежата са почти наполовина от заложните.

КЕВР посочва, че отговаря за одобряването на бизнес плановете на ВиК операторите и за цените им, но контролът, вкл. и за ползването на язовирите, е споделен между две министерства - на регионалното развитие и на околната среда, и областния управител.

Междувременно прокуратурата започна досъдебно производство, за да установи има ли престъпление и кои са виновниците за водния режим да перничани. 

 

 

 

Още по темата