Медия без
политическа реклама

Манолова: Представили сме 14 тома доказателства за нарушения на изборите

22 Ноем. 2019
Илияна Кирилова
Мая Манолова

Независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова разкри в Студио Хъ на 7/8 TV част от фрапиращите според нея нарушения на местните избори в столицата, заради които тя обжалва резултатите. Вчера се проведе първото заседание на съда по делото, на което бе отказано ново броене на гласовете, но бяха назначени технически експертизи. 
“Наистина сме представили многобройни доказателства, които сме класирали в 14 тома. Поправки са правени в нарушение на закона, защото пликът  с протокола от секционната комисия трябва да е запечатан и се носи в общинската комисия и там се отваря в присъствието на член на общинската избирателна комисия. Но това не се е правило – назначени сътрудници, служители на столична община и на общински дружества – те са отваряли и са извършвали корекциите. Фрапантни случаи – 7 хиляди недействителни, плюс 7 хиляди граждани на Европейския съюз, които уж са гласували, а по официални данни те са само 44. Над 7 хиляди са гласовете за Йорданка Фандъкова в ромските секции. Като съберем три по 7 хиляди, една груба сметка показва, че има измама”, обясни Манолова.

Според нея е много важно да се отворят и секции за недействителните бюлетини и да се види защо те са обявени за недействителни бюлетини. “За да бъдат пресечени част от тези безобразия, е задължително да се въведе машинно гласуване и електронен вот. Проблемът е, че в бюджета, който в момента се приема, не са заложени пари за машини. Аз се обърнах няколко пъти към народните представители да направят тези корекции. Представете си какво ще стане когато нашите сънародници зад граница гласуват? Тях не могат да ги манипулират. Не могат да ги накарат да гласуват и да си снимат бюлетината,” каза още Манолова.

Още по темата