Quantcast
САЩ подкрепиха протестите в Иран със самолетоносач | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

33 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
САЩ подкрепиха протестите в Иран със самолетоносач

Държавният глава на Иран Хасан Роухани обяви „победа над безредиците", които обхванаха страната преди седмица. Той обвини САЩ в организирането им, но това са само официални данни. Реалната ситуация в страната, в която няма интернет, е неизвестна. В същото време Пентагонът изпрати самолетоносач край иранските брегове, а по-рано Държавният департамент изрази пълната си солидарност с непокорните иранци. Колко са свързани тези събития? Отговор на този въпрос търсят в редакцията на руския вестник „Взгляд“ в материал, представен от Агенция Фокус.
Освен САЩ, Роухани обвини за вълненията в страната Израел, както и „реакционните сили в региона". Така в Техеран обикновено наричат монархията на Персийския залив. „Те планираха да подкопаят сигурността и политическата система, искаха чрез този натиск да принудят хората да излязат на улицата, но не успяха“, цитира изданието думите на Роухани. Президентът нареди на специалните служби да разследват „кои излязоха на улицата, с какви намерения и какво са направили, за да унищожат имуществото на хората, живота им“.
Що се отнася до повишаването на цените на газа, което всъщност стана повода за протестите, Рухани обясни: решението за това е „насочено към постигане на самодостатъчност и социална справедливост“. Правителството вече обеща да предостави финансова помощ на онези части от обществото, които са най-засегнати от високата цена на бензина.
От 15 ноември след рязко покачване на цената на бензина, в градовете на Иран назря вълна от улични протести , която на много места прерасна в безредици. Подпалени бяха банки, магазини, бензиностанции, имаше сблъсъци с полицията. Беше съобщено, че някои от демонстрантите са открили огън. Има информация, че общо сто до двеста души вече са загинали в сблъсъците с полицията. Официална статистика за жертвите все още няма. На този фон властите изключиха интернет и по тази причина все още няма надеждни данни за мащаба на вълненията. Въпреки че властите обявиха „победа над безредиците", чужденците, които се връщат от Иран, твърдят, че ситуацията там остава изключително напрегната и протестите далеч не са приключили.
Властите на САЩ от самото начало на безредиците изразиха подкрепа за „страдащите хора" на Иран и осъдиха използването на сила срещу демонстрантите. Това бе подчертано в съвместно изявление на Белия дом и Държавния департамент. Солидарност с демонстрантите изразиха също Франция и Германия. Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф осъди САЩ за „лицемерната" демонстрация на подкрепа за иранския народ, като призова съгражданите си да не се доверяват на Вашингтон.
Приблизително по същото време, когато Рухани произнесе речта си за „победата над безредиците“, стана известно, че американският самолетоносач „Ейбрахам Линкълн“ се приближава към иранските брегове. През следващите седмици се очаква броят на американските войски в Саудитска Арабия да бъде увеличи от 1 500 на 3 000. В арабското кралство бяха изпратени изтребители F-35 и противоракетните системи „Пейтриът“. Общо в региона има американски контингент от 14 хиляди души. Според американския президент Доналд Тръмп всички тези мерки са предприети с цел противодействие на Иран.

 

Експертът по страните от Близкия изток Майс Курбанов обяснява прехвърлянето на войски с желанието да се окаже психологически натиск върху Иран - както върху властите, така и върху обществото.
„Американците разчитат главно на своите агенти вътре в Иран, те искат да повторят боливийския сценарий. Но, за разлика от Боливия, иранските власти напълно контролират страната“, предупреди Курбанов.
Той припомни, че американските самолетоносачи редовно се приближават до бреговете на Иран, но това не е нищо повече от показване на сила. САЩ се страхуват да атакуват ислямската република, те могат само затегнат санкциите срещу Иран, да нанесат нови удари върху икономиката му и нищо повече, подчертава експертът.
За разлика от Курбанов, Владимир Сажин, старши изследовател в Центъра за изследване на Близкия изток към Института за ориенталски изследвания на Руската академия на науките, смята появата на „Ейбрахам Линкълн“ край иранския бряг за чисто съвпадение.
„И, разбира се, колос като американски самолетоносач бя изпратен там много седмици преди тези изпълнения. Не си струва да свързваме тези две събития. Решението за увеличаване на контингента в Саудитска Арабия беше взето след въздушната атака през септември на рафинерията в тази страна. Твърди се, че тази мярка ще увеличи ефективността на саудитските сили за противовъздушна отбрана. САЩ и техните съюзници гледат на нападението като на иранско дело", обясни Сажин.
В същото време той не подлага на съмнение думите на Рухани, че протестите са приключили. „Сега се преодоляват последствията", изрази увереност експертът.

Към статията във в. СЕГА

Страници

vasilevil

Все някога някой смелчага ще натрие носа на наглите американци.

Stоrmbringer

Ама още не се е родил...

скайспирит (непроверено)

Как не се знае какво става в Иран? Я вижте тука - вЕрно, каналът е путинска пропаганда според уважаваните партнерс, ама е снимано от дронове, днес. На видеото се виждат стотици хиляди, вероятно изкарани под дулата на Революционна гвардия: ?

 

Iran: Pro-government demonstrators take to the streets across the country

https://www.youtube.com/watch?v=0sEIEDpiYgI

trunk

 Ся не четох до край но ми е ясно има подкрепа но Иранците не знаят за нея понеже нямат интернет  а предполагам ,че самолетоносача не се вижда с просто око . Иранците  имат ракети с който могат да го потопят но не го правят но могат да затрият Румъния и затова там се разполагат ракети ,а бе що .... ? Как подкрепя самолетоносча протестиращите без те да занят  за него щом са откъснати от света ?

Stоrmbringer

trunk

 Ся не четох до край но ми е ясно

Тъй ами! Ти си писател, да не си читател я!

paragraph39

trunk ,

Май НЕ става въпрос за подкрепа на иранци/те?!/, оказвана им от самолетоносача, а за подкрепа от медиите/"правилните"!/, чрез новината/?!/ за самолетоносача, плаващ мирно и демократично край бреговете на Иран?!

Ама може и да бъркам!?     

paragraph39

/:/ластите на САЩ от самото начало на безредиците изразиха подкрепа за „страдащите хора" на Иран и осъдиха използването на сила срещу демонстрантите. Това бе подчертано в съвместно изявление на Белия дом и Държавния департамент. Солидарност с демонстрантите изразиха също Франция и Германия...

.............................................................................................................................

А Народът на Иран страда поради наложените от САЩ и сие икономически санкции на Иран- забрана за внос на ирански петрол и стоки и забрана за износ в Иран и търгавия с Иран!

Всъщност, САЩ и сие извършват "икономически Тероризъм" срещу Иран- от който Тероризъм страда, най-вече и преди всичко, Народът на Иран!

И същите тези санкционери-терористи ронят сега "демократични" "крокодилски сълзи" и оплакват "страдащите хора" в Иран!

Наглост и Лицемерие от най-висша степен и класа! ПФУ!

ЗИП
снимка на ЗИП

 Женчовците от САЩ са доста лесен противник за "арийците".

 

Доказано и в Бейрут 1983 и в Локърби 1988г.....

 

:)

Уискито

Можеш да лъжеш целият народ за извастно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целият народ през цялото време. Казал го е Ейбрахам Линкълн и аятоласите имат възможност да се убедят, че бил прав.

ЗИП
снимка на ЗИП

Нещата в Иран са доста ясни.

 

Има масово тричане на "западни агенти". Вече са ликвидирани "стотици".....

 

Нещо като "ирански Тянънмън"...

 

В региона също е интересно. Първо "Иран" атакува Израел с четири ракети в Голан а Израел отвърна срещу "ирански цели" в Сирия.

 

Израел твърди че бил "убил" некъф ирански командир, но Иран отрича...

 

Вчера пък "Иран" атакува бежански лагер на границата на Сирия и Турция в провинция Идлиб с ракета "Точка".

 

Около 20 убити.

 

Отделно големо шоу става в Либия.

 

Хафтар чрез Панцир свали италиански MQ9.

 

Отделно "самолети без опознавателни знаци" атакуваха Триполи и Мисурата. Убити са много чужденци - главно от Бангладеш. Унищожени са над 20 турски бронирани автомобила, които в понеделник  Ердоган изпрати на Сарадж...

mi6osp.

Подкрепа с един самолетоносач не върши работа. 

Трябва да са поне  три.. 

За последен път САЩ  можаха да изпратят три  към Северна Корея. 

Но "  Роналд Рейгън " се  счупи и  го отбуксираха до Япония  за ремонт. 

Така САЩ не посмяха да  подкрепят С. Корея само с два  самолетоносача. 

 

Антей

 

Изглежда, че за най-голям ужас

 

нова локална война се заформя в Залива

с въвличане на няколко държави.

 

Или война, или импийчмънт на Тръмп.

Това ще да е познатата дилема.

 

Факт.

Както при красавеца Клинтън - импийчмънт

или война на Балканите с въвличане на няколко държави.

 

Няма новоизбран президент на САЩ,

който да не е започвал нова война!!!

 

И все скъпите ни големи братя пращат 

американски, не натовски, войничета да пушкат

 

по човеци, които нищо лошо не са им направили.

На 15 000 км - разстояние!

 

Спрете се, бе алчни милитаристи!

 

По нормален начин -

 

мирно и щастливо не може ли да

се развива и да живее цялото човечество?!

 

Къде са зелените организации да протестират

срещу войната и опасното замърсяване на Земята?!

 

⚠️

 

 

 

 

Boris65

Самолетоносачи + самолети + бомби = демокрация. 

Гласът

Самолетоносачи + самолети + бомби = демокрация. 

аятоласи + власт + петрол = мизерия и репресии до дупка

 

Навремето студентите в Иран оправдаваха революцията с репресиите на шаха, но при шаха бяха избити 1/10 от избитите от революцията, а междувременно Иран се превърна от една от най-богатите и светски стрни в региона до една от най-бедните и мракобесните. 

Случаен минувач

Прави впечатление, че в тоя вестник повечето новини идват от руски източници - я Новости, я Взгляд, я нещо друто. Тия хора май само руски език разбират...

Dorcas

Кой ти каза, че го разбират? Превеждат с "Google Преводач". И затова често се получават уникални бисери.

Verbis verbis

Аа, що? Имаме и „Политико„, и „Нашингтон пост„, .. все една гилдия с горните.

Dorcas

От 15 ноември след рязко покачване на цената на бензина, в градовете на Иран назря вълна от улични протести , която на много места прерасна в безредици. Подпалени бяха банки, магазини, бензиностанции, имаше сблъсъци с полицията. Беше съобщено, че някои от демонстрантите са открили огън.

Тази ситуация много ми напомня на протестите на "жълтите жилетки" във Франция. Само, че там причината беше по-незначителна, а активността по-малка. Но и там безредиците бяха потушавани със сила и имаше няколко жертви.

Разликата е, че сега Франция, Германия и САЩ подкрепят протестиращите и "осъждат използването на сила срещу демонстрантите".

Типичен пример за лицемерие!

subject

Много си прав. Просто не знаеш колко си прав. Примерно, в русия да протестираш срещу Путин е не само незаконно но и признак за тъпотия. Затова, всеки който протестира срещу Путин бива изпращан в неизветна психиатрия (GDPR знаеш) където прилагата всички възможни варианти на бой.. упс, лекарства, за да го излекуват или завинаги да замълчи. Ерго, ако протестираш, ти си идиот и нямаш право да живееш.

subject

е, ся глупости. Достатъчно е САЩ да предоставят 10тина хиляди тоалетни чинии за ограбване и всичко ще е наред.

н16
снимка на н16

Бензина от 20 ст. го вдигнали (литъра)  на 40 ст. - та за това големите "протести". 

Вова

Да, бе да,40 стотинки,ама друг път..

Почти 50 руб. е вече ,което си е 1,40 лв.

Растоянията в Русия ,вкл.градските, са в пъти поголеми от тези в България,съответно разходът на гориво и похарчените пари са повече от тези в България.

Воден прах

Навални е във възторг. Ще го подкрепят с половин самолетоносач?

paragraph39

АНТЕЙ,

/:/ Няма новоизбран президент на САЩ, който да не е започвал нова война!!!

..........................................................................................................................

Така е!

А е така, защото, фактически, ЧАСТНИЯТ/държавен в САЩ няма!/ военно-промишленият комплекс/ВПК/ в САЩ избира президентите там- чрез "спонсориране" с милиони и милиарди долари изборната кампания на предпочитания от собствениците и шефовете на ВПК кандидат за президент! И тези от ВПК го правят/като, "ИНВЕСТИЦИЯ"!/, за да прави президентът на САЩ, като отплащане за "спонсорството" на ВПК, войни по Света- които войни са жадувана/ и предизвикана от тях- с "инвестицията"!/ "мана небесна" за  собствениците и шефовете на частния ВПК в САЩ, осигурявайки им милиарди долари Печалба от продажба на ново оръжие, на мястото на изразходваното, или пък НЕнужно да се купува и натрупва/справка осемте Ф-16 бл. 70, купени и платени 100% от България, под натиска и с посредничеството на Правителството на президента на САЩ- а самолетите дори НЕ са произведени/! ПФУ!

Толкоз просто и логично е, че го знае и разбира дори всяко хлапе/ако НЕ е закърмено с ЕТАЦ, де!/!

mi6osp.

В сряда бе регистриран взрив 20 килотона в Южнокитайско море. 

Според китайски източници, гръмнала е американска атомна подводница, изпратена да подкрепи протеста в Хонконг. 

Американците мълчат по въпроса. 

Мирише на Тонкински инцидент 2.

paragraph39

/:/Пет., 22/11/2019 - 06:26

.........................................................................................................................

?!?...

чугуналенина
снимка на чугуналенина

Я па се чудим оти у най-пpоспеpиpащите и спpаведливи дpъжави - pассия, киткай, венецула, еболивия, асадиpия, аятолиpан - се дигат пpотести и след кат знаем от пpеди да сме pодени, че са платени и оpганизиpани от импеpиалиско-фашицки агенти и шпионе, от де толкоз шпионе. И пpодажници де - щото не иде некак си да се пpодадеш за зелена шума га у дома ти дават велики и надеждни pубъле, юане и квото още пpогpесивно има наоколо. Веpвам, некой по-опитен политпpосветчик ще ми обЯсни с думи пpосте... 

mi6osp.

Вчера два американски военни кораба са навлезли в Южнокитайско море към мястото на взрива.

Съобщението за взрива първо се е появило в американска медия на Хал Търнър.

mi6osp.

Тъ-цъ .

Ако 20 килотона са гръмнали там, където е имало подводница,  язък за подводницата. 

Вчера имаше анализ на взрива -  сравнение на сеизмограмата му с тези от подводните ядрени опити/ на Индия ?/с подобна мощност.

Висок процент  съвпадение.  

Интересно, че, Китай, мълчи, след като взривът е на на няколкостотин  километра от  гъстонаселени китайски земи. 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Според неназован източник два китайски делфина - камикадзе не са се завърнали в базата си след изтичане на полагащата им се отпуска...

☺️ 

Страници