Медия без
политическа реклама

Мастити бизнесмени са "изпаднали" от порочния списък със заменките

В списъка на фирмите, които ще трябва да връщат пари на държавата за скандални заменки на гори от периода 2007-2009 г., има крещящи липси. След години протакане и натиск от ЕС Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) най-сетне изчисли, че при 103 от общо 132 сделки за замени на гори от този период оценките не са били коректни и държавата е била ощетена с обща сума от 80 млн. лв. И обеща, че ще "покани" фирмите да доплатят разликата в цените. МЗХГ не посочи конкретно кой колко има да връща и как се е стигнало до сумите, нито обяви кои са останалите 29 фирми и физически лица, при които не са установени щети от заменките. Проверка на "Сега" показа, че сред 29-те "изрядни" попадат едни от най-големите и знакови замени. В субективността на оценките се усъмниха и природозащитници, които настояха да се публикуват новите оценки на всяка една от неизгодните сделки.

"Сега" сравни разпространения в момента списък на МЗХГ с предоставената от същото това министерство, но през 2013 г., детайлна справка с всички 132 заменки, сключени в периода от 2007 до 2009 г. Справката още може да бъде открита в архивната секция на сайта на парламента (https://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/1479/documents), като данните през 2013 г. бяха предоставени в разгара на друг скандал - "Дюнигейт". Тогава министерството реши да представи в детайли заменките, сключвани в предходни периоди от други правителства.

Сред най-очевадните липси в новия списък е на инвеститорите в голф игрището край Балчик - "Трейшън клифс енд спа резорт" АД. Заменката на "Трейшън" е сключена през април 2008 г., като дружеството получава от държавата 283 декара в Балчик, оценени на 2 031 466 лв., или 7 лв. на кв. м земя. Срещу този имот фирмата е предоставила 2984 декара гори из Видинско, Чупрене, Черни Осъм, Троян, Тетевен, на свой ред оценени на 2.034 млн. лв., и така изобщо не се е стигнало до доплащане. Фирмата се свързва с бизнесмена Красимир Гергов.

В списъка от 2019 г. липсва и друга крупна заменка на дружество, свързано с фамилия Гергови - на фирма "Про консулт 2004". Тя е основана от Тодор Гергов, брат на Красимир Гергов, като доскоро е била собственост на Теодора Тодорова Гергова. Дружеството е получило от държавата други 138 декара в Балчик с оценка от 1 090 196 лв., или близо 8 лв. на кв. м, срещу 1197 декара гори във Видин, Чупрене и т.н., като тази заменка е от 2009 г.

Знаково отсъствие има и при заменките от 2007 г., като тук липсва най-голямата сделка - за 1345 декара горски фонд във Варненско, оценени на 12,3 млн. лв. (9 лв. на квадратен метър). Страна по тази заменка е "Мирта Инженеринг", като срещу получените гори във Варна фирмата предоставя 9357 декара в Своге, Рибарица, Тетевен и др., оценени на сходна сума. Отсъствието на тази заменка е, меко казано, странно, защото в списъка на МЗХГ с 109-те, ощетили хазната, фигурира заменката на свързано с "Мирта" дружество - "Бета Форест". На същата дата - 7 май 2007 г., "Бета Форест" е сключила заменка за други 1364 декара в същата местност във Варненско, като оценката е сходна - 12 155 043 лв., или 9 лв. на кв. м. При заменката на "Бета Форест" министерството е открило щета, при тази на "Мирта" - не. "Бета Форест" и "Мирта Инженеринг" са собственост на едно и също лице - "Мет риъл Истейт".

Частично в новия списък присъстват и заменките на "Литекс комерс", свързана с Гриша Ганчев. МЗХГ е открило щети при три заменки на дружеството, а фирмата всъщност има 4 сделки - за замяна на съответно 422 декара в Несебър, 294 декара в Несебър, 100 декара в Пампорово и 158 декара отново в Несебър. Не е ясно коя от тези заменки МЗХГ счита за изрядна.

Друго ярко отсъствие е това на "Иса инженеринг" - строителя на сараите на Ахмед Доган. През 2009 г. фирмата е получила от държавата 12 декара гори в Девин, оценени на 48 229 лв., като в замяна е предоставила други 47 декара в Девин и Видинско с оценка 47 827 лв. Сред отсъстващите при фирмите в този регион изпъква и "Евробент", взела 62 декара в Кърджали срещу други 92 декара в Кирково. Сред изрядните излиза, че е и известната строителна фирма от Бургас "Артстрой груп", която е получила 13 декара във Варна с оценка 346 424 лв. срещу 535 декара гори в други райони и доплащане. В новия списък не присъства и заменката на "БГ ленд ко", взела 20 декара в Балчик за 171 568 (8.6 лв. на кв. м) срещу 70 декара в Рибарица, оценени на 221 135. Фирмата е на Велимир Магурев – благоевградски бизнесмен, сочен за близък до екскмета Камбитов и основен участник в поръчките по програмата за саниране. Липсва и сделката на "Минтекс - Георги Крумов", взела 26 декара във Варна с оценка 21 787 лв., собственост на масон.

 

ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА

Интересни отсъстващи има и при физическите лица. Сред вече изрядните са Меляйдин Хюсмен, взела 93 декара във Великотърновско. Тя е била кандидат за общински съветник на ДПС през 2011 г. Липсва и сделката на Марин Михов Тенев, взел 93 декара в Разлог с оценка 303 318. Той e съдружник на почетния консул на Корея в Бургас Йосиф Спиридонов, сочен за близък с ДПС.

 

ИСКАНЕ

"Редно е Министерството на земеделието и горите да обяви оценките на всяка една от 103-те заменки, за да има истинска прозрачност. Само така ще стане ясно как е формирана сумата от 80 млн. лв., която държавата възнамерява да си потърси", коментира пред БНР представителят на „За да остане природа в България“ и съветник на "Демократична България" Тома Белев. Според него сумата от 80 млн. лв. е силно подценена. Пред "Дневник" той допълни, че само при една от заменките от 2007 г. за 13.7 млн. лв. е нанесена много по-голяма щета, защото земите на морския бряг впоследствие са ипотекирани за 152 млн. лв. Белев не посочи конкретна фирма. Той припомни, че пикът на заменките е бил през 2005 и 2006 г., но за тях държавата няма да предприема мерки, защото тогава страната не бе член на ЕС. Експертите се съмняват, че извършените оценки от фирма "Агролеспроект" - 100% собственост на МЗХ, са пазарни, и считат методиката, по която е работила фирмата, за съмнителна.