Quantcast
Москва: Шпионската афера със Сърбия е провокация | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Москва: Шпионската афера със Сърбия е провокация

Депутат от Белград обвини София, че има много силно разузнавателно присъствиe в родината му
792
 Президентство на Сърбия
Сръбският президент Александър Вучич се срещна в Белград с руския посланик Александър Боцан-Харченко (вдясно), за да обсъдят предстоящата среща с руския президент Владимир Путин в Сочи на 4 декември.

Руското МВнР смята, че данните за възможно вербуване на високопоставен сръбски военен от руски представител са провокация преди контактите на високо равнище между ръководителите на двете страни, предаде ТАСС. Според говорителката на ведомството Мария Захарова Москва вече е свикнала, че преди подобни срещи се появяват "интересни сюжети", които се представят за сензации". "Очевидно е, че задачата, която са имали авторите на това видео, са провокационни действия, като това е опит да се настроят хората по съответен начин преди редица преговори, срещи и визити", допълни Захарова. В четвъртък сръбският президент Александър Вучич потвърди, че ще осъществи планираното си посещение в Русия на 4 декември. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е сигурен, че предполагаемият опит на руски гражданин да вербува сръбски военнослужещ няма да повлияе на отношенията между Москва и Белград. "Ние не знаем какъв точно е този инцидент, все още трябва да се разбере. Всъщност това не е от компетентността на президентската администрация. Ние обаче сме уверени, че отношенията между Русия и Сърбия са от такова специално партньорско, братско и съюзническо естеството, че нищо не може да им повлияе", обясни той.

Шпионската афера бе обсъдена по време на заседание на Съвета за национална сигурност на Сърбия. Преди заседанието в четвъртък Вучич се срещна с руския посланик Александър Боцан-Харченко, за да обсъдят предстоящата среща с руския президент Владимир Путин в Сочи, но несъмнено и аферата с руския разузнавач, съобщиха сръбските медии. Агенцията за сигурност и разузнаване потвърди автентичността на кадрите, на които руският дипломат Георгий Клебан дава пари на сръбски агент. Министърът на отбраната Александър Вулин заяви, че началникът на агенцията Гюро Йованич е разговарял няколко пъти с държавния глава и върховен главнокомандващ. Той подчерта, че ситуацията е сериозна и очаква повече информация за шпионската афера. Според премиера Бърнабич, ако се изясни, че изнесената информация е достоверна, „това ще бъде сериозен проблем и за нас”.

Руският разузнавач Георги Клебан вече е извън Сърбия, коментира Реля Зелийски, началник на аналитика в Агенцията за разузнаване на Сърбия, цитиран от РТС. Местните служби за сигурност знаят самоличността на човека, наречен "високопоставен служител с офицерско звание", както и какво е трябвал да изтъргува, но не искат да говорят за това, тъй като е "чувствителна територия на оперативно събиране на информация и анализ на данни". Междувременно сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович е на двудневно посещение в Москва по повод "срещи с висши служители по сигурността” и щял да проведе разговори със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев.

 ОБВИНЕНИЯ

България има мощно разузнавателно присъствие в Сърбия и участва в шпионския център в Скопие заедно с Хърватия, заяви по сръбската държавна телевизия председателят на парламентарната комисия за Косово и Метохия Милован Дрецун. Той заяви, че България стои зад последния скандал, в който руски шпионин дава пари на висш сръбски чиновник. "Много е важно да се каже в кой момент са публикувани тези записи в публичното пространство... Искам да Ви припомня, че България реагира много бурно по повод присъствието на руските ракетни системи С-400 по време на общите сръбско-руски военни учения. Тази история може да навреди на руско-сръбските отношения", каза Дрецун. "В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие", подчерта Милан Дрецун, който се счита за един от най-близките сътрудници на президента Вучич.

Още

Байдън предупредил Зеленски, че Русия ще нападне през февруари

28.01.2022

5614
7 алтернативни сценария за руско-украинската криза

27.01.2022

Г-н БАЛЕВ

3519
Орбан ще иска повече руски газ за Унгария по време на срещата с Путин

28.01.2022

1226