Медия без
политическа реклама

Прокуратурата се спеши по искане на Каракачанов

Държавното обвинение поиска прекратяване на дружество, което работело за македонско малцинство в България

21 Ноем. 2019
Илияна Кирилова

Очаквано прокуратурата се задейства спешно по искането от преди два дни на Красимир Каракачанов да бъдат заличени дружества, които според лидера на ВМРО работят за македонско малцинство в България. 

Главният прокурор Сотир Цацаров бе сезиран от Държавна агенция „Национална сигурност“ за регистрирано сдружение с нестопанска цел с наименование „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“ със седалище гр. Благоевград, чиито цели са насочени срещу единството на нацията и представляващо заплаха за националната сигурност, съобщи в четвъртък   Главният прокурор изпрати справката от ДАНС на компетентната прокуратура - Окръжна прокуратура гр. Благоевград.

Окръжна прокуратура – Благоевград възложи и е извършена проверка, след приключването на която, днес - 21.11.2019 г., Окръжна прокуратура гр. Благоевград сезира Окръжен съд гр. Благоевград с искова молба за прекратяване на „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“. Основание за това е дейността на сдружението, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави. Целите на сдружението са политически, а средствата за тяхното постигане недвусмислено сочат, че учредителите приемат, не само съществуването на македонско етническо малцинство в България /каквото не съществува, предвид решение № 1 от 29.02.2000 г. на КС на РБ по конст.д. № 3/1999 г./, но и че правата и свободите на това малцинство са накърнени, поради което се налага тяхната защита. Дейността на това сдружение е насочена срещу единството на нацията, поради което то съществува в нарушение на чл.44 ал.2 от Конституцията на Р България.

Пресцентърът на Прокуратурата на Република България публикува пълния текст на исковата молба на ОП - Благоевград, със заличени лични данни.

 

 

Още по темата