Медия без
политическа реклама

ЛеБрон направи историческо постижение в НБА (видео)

Звездата на "Лейкърс" стана първият баскетболист с "трипъл-дабъл" срещу всички 30 отбора в асоциацията

21 Ноем. 2019
Туитър
ЛеБрон Джеймс забива топката в коша на "Оклахома сити" за поредни две точки в мача.

Най-голямата звезда на НБА в момента - ЛеБрон Джеймс, постигна нещо, което не е успявал нито един друг баскетболист в 73-годишната история на асоциацията. 34-годишното крило на "ЛА Лейкърс" помогна с "трипъл-дабъл" от 25 т., 11 борби и 10 асистенции за победата над "Оклахома сити" в мач от редовния сезон. И по този начин стана единственият, който е постигал двуцифрен резултат по три показателя на баскетболната игра срещу абсолютно всички 30 отбора в НБА, включително и срещу настоящия си тим "Лейкърс", когато бе играч на "Маями" и "Кливланд".

"Нямах никаква представа - заяви ЛеБрон след победата, която изведе "Лейкърс" на върха в класирането на НБА с 12-2. - Треньорът (Франк Фогел) дойде и ме поздрави. Мислех, че ме подкача за 7 пресечени паса от мен, защото много внимавах за движението на топката днес. Той обаче ми каза, че съм първият с "трипъл-дабъл" срещу всички 30 отбора и аз го приех като "ок, звучи добре".

В мача срещу "Оклахома сити" Джеймс направи общо петия си "трипъл-дабъл" за сезона (от 14 мача), в който постигна и три поред - срещу "Далас", "Сан Антонио" и "Чикаго".

"Това е невероятно. Той сигурно ще каже, че го е направил, защото играе вече 17 сезона, но всички знаем, че е, защото е забележителен играч. Не зная дали това ще бъде повторено някога", каза треньорът Фогъл, който дръпна реч в съблекалнята, а съотборниците на ЛеБрон аплодираха.

Coach Vogel & the #Lakers clapped it up for @KingJames after his historic triple-double. ?? pic.twitter.com/elddKrm3Nb

— Spectrum SportsNet (@SpectrumSN) November 20, 2019

Всъщност Джеймс може и да не остане дълго единствен с историческото постижение. Той просто изпревари Ръсел Уестбрук, който бе в "Оклахома сити" през цялата си досегашна кариера, преди да премине в "Хюстън" този сезон. Затова и няма "трипъл-дабъл" само срещу "Оклахома сити", което може да се промени на 9 януари, когато "Хюстън" гостува на "гръмотевиците". 

Трети в списъка по този показател е настоящият помощник-треньор на "Лейкърс" Джейсън Кид с "трипъл-дабъл" срещу 28 отбора. Следват легендите Лари Бърд (25) и Меджик Джонсън (24). Но последните двама бяха в края на своите кариери, когато НБА започна да се разширява с още отбори.

Що се отнася до общия брой на направените "трипъл-дабъли", ЛеБрон е пети във вечната класация с 86. №1 е друга легенда - Оскар Робъртсън, със 181, следван от Ръсел Уестбрук (141), Меджик Джонсън (138) и Джейсън Кид (107).

Другите резултати от миналата нощ: "Мемфис" - "Голдън стейт" 95:114, "Ню Орлийнс" - "Портланд" 115:104, "Сакраменто" - "Финикс" 120:116.

Още по темата