facebook
twitter

Наблюдател

Борисов лиши от лечение стотици деца. Лично

В условията на банкянско правосъдие лекарите ще спрат да се занимават с пациентите си. И ще го отнесат единствено болните
11 288
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Борисов не е в настроение напоследък. От това страдаме всички - сякаш сме в антиутопия, а не в държава с разделение на властите.

С лека ръка, понеже от няколко дни нещо не е на кеф и за да угоди на себеподобните си първосигнални съграждани, премиерът Бойко Борисов затри може би единствената все още недехуманизирана специалност в българското здравеопазване - педиатрията. Без да има каквито и да било резултати от проверки и разследвания, понеже говорил с почернени родители и видял записи как секретарки се държат троснато, Борисов нареди да бъдат отстранени директорите на педиатрията, болниците "Пирогов" и "Лозенец", където преди седмица са обикаляли родителите на починало 3-годишно дете, както и лекарят, приел детето за лечение в педиатрията. 

"Разстроих се! Искам възмездие и виновните да се намерят", нареди Борисов, демонстрирайки за пореден път, че не прави разлика между копаещите незаконно баластра край магистралата и медицината. Подобно поведение е: абсолютно недопустимо в правова държава; в полето на същата тази медицина; и най-лошото - опасно за тези, които подскачат от възторг, когато Бойчето налага лошите доктори.

Доста след изблика на Борисов излязоха първите резултати от проверката по случая - детето е починало от масиран кръвоизлив в белите дробове, причинен от вирусна инфекция. От това за съжаление се умира независимо дали и в каква болница е пациентът и се развива изключително бързо. За разлика от Борисов, преди да излязат останалите данни от проверката, не е редно да спекулираме по сложни въпроси като кога е започнал кръвоизливът, можело ли е да бъде овладян в периода, в който родителите са обикаляли болници, и било ли е в агония в този момент детето, или се е влошило, когато вече е било хоспитализирано. Родителите твърдят, че са размотавани, болницата по педиатрия отрича, включително и че при приемането на детето рентгенът и кръвните изследвания не показвали нищо тревожно. Преди официалните данни 

 

не можем да приемем, че единият е прав, защото ни е по-симпатичен или му съчувстваме

 

Но след клинично интересната изява на Борисов може и да не получим обективните данни. Той отстрани директорите на трите болници, за да се гарантира обективност на проверката. А в следващото изречение нареди да се намерят виновните и да има възмездие, с което уби всяка надежда за обективност. Лично и по собствено усмотрение издаде присъда, при това без изобщо да си даде труд да чуе другата страна. 

Борисов нито разбира, нито пък му пука, че подобни неконтролируеми изблици и еднолично налагане на правосъдие удрят единствено и само пациентите. След изстъплението му по адрес на педиатрията ще се случи единствено следното: педиатрите и без това са на ръба - изчезваща, нископлатена специалност, която на места работи в отвратителни условия и с родители, които са напълно способни да си затрият децата с енциклопедичните си знания, придобити от Гугъл - просто ще спрат да лекуват. Това се случва и в момента, но оттук-нататък ще е правило: по-ниските нива - лични лекари и малки болници, ще препращат на следващото, за да не си създават главоболия, а високото ниво - големите болници, ще приемат всяко дете с настинка, за да няма разправии, телевизионни репортажи и правосъдие по банкянски. А когато дойде наистина тежък случай, свободни легла вече няма да има и с ловък финт ще бъде препращан и отказван. Любезно. Стотици деца няма да получат нужното им лечение и ще разчитат на Господ за съдбата си.

Преди бруталната намеса на Борисов имаше някакъв шанс трагичният случай с починалото момченце да има и съзидателен ефект, като се обърне внимание на детайлите. Родителите обикалят три болници, защото ги има, а реално в София лечебните заведения с детски отделения са дори повече. Не знаят и къде точно да отидат, логично отиват в педиатрията, защото това е специализираната детска болница. Там обаче свободни легла няма освен едно, което се пази за тежки случаи. Чакат два часа, защото болницата всъщност не е с толкова насочен към спешността профил и няма нормално спешно отделение. А когато детето е прието и състоянието му се влошава, е преведено в "Пирогов", защото специализираната детска болница няма достатъчно добро интензивно отделение и праща най-тежките случаи другаде. Тоест детската болница е предназначена за не толкова спешни и не толкова критични случаи. Тя е предимно за хронично болни деца, а острите случаи са някъде другаде.

Да, става дума за чакания от десетилетия проект за истинска детска болница,

 

в която да са всички случаи - спешни, планови, тежки,

 

просто за един преглед или за дълга рехабилитация. И ако с нещо трагедията с това дете може да помогне, е това - тя е поредното нагледно доказателство за отчайващата нужда от такава болница - финансирана от държавата с достатъчно пари, легла и персонал. В случая с 3-годишното момче виновникът не е просто безименната система, която никой не иска и не може да промени. Тук има възможно решение. Ако такава болница съществуваше, родителите щяха да отидат там. Изходът за съжаление щеше да бъде същият, но те нямаше да се чувстват объркани и унизени. 

На фона на това некадърната активност на здравното министерство е толкова абсурдна, че чак е неудобно ("секретарката" Кирил Ананиев се държи също толкова нелепо, колкото претоварените и зле платени жени в педиатрията, но шефът й Борисов някак си не се разпознава като отговорен). МЗ поръча да се строи болница, като се ползва старо скеле отпреди 30 години, вдигнато в двора на Александровска болница за тази цел и зарязано впоследствие. Дори да пренебрегнем това, че детските болници са били едни преди 30 години, а съвсем други сега, както и това, че ако наистина искаш да направиш болница според съвременните стандарти, първо правиш проект и след това вдигаш скеле, а не обратното - да нагаждаш уж грандиозен проект към съществуващ излят бетон. Обидното, престъпното е в това, че градежът не е съобразен с общия и подробния устройствен план на София - т.е. това, което поръчва МЗ, е незаконно. Оттам нататък останалите недогледани детайли по поръчката само допълват картината - липса на паркоместа, аварийни асансьори, неясна енергийна ефективност - целта явно е да се построи някаква болница презкуп за грош. И тя няма да е исканата комплексна болница, която да приюти всички детски отделения, а просто нова сграда на сегашната педиатрия, която ще наследи сегашните й проблеми. В момента се чака решение на съда може ли изобщо да се строи такава болница.

Едва ли това е детската болница, която всички искаме и от която имаме животоспасяваща нужда. Колкото по-добри са условията на труд, толкова по-добре човек си върши работата и това важи и в медицината. Ние като общество обаче реагираме постфактум - протестира се срещу лекарски грешки, искат се тежки наказания, безсмислени промени в Наказателния кодекс и т.н.

 

Или на несъществуващи заплахи -

 

хиляди хора са в състояние да излязат на протести, защото вярват, че невидима сила ще им взема децата и ще ги праща на гей двойки в Норвегия, но изобщо не виждат реалната и непосредствена заплаха децата им да не бъдат лекувани адекватно в родината си. В Министерството на здравеопазването царят некадърност и безхаберие, а липсата на реакция срещу това само подхранва безвремието там. Съзиданието не е по силите на здравните власти, затова адекватният обществен натиск е изключително важен, ако искаме адекватна детска болница. Формално появата й е работа на МЗ, но ако наистина я искаме, трябва да приемем, че е общ приоритет. Да канализираме обществената енергия в тази посока, а не в желание за мъст и саморазправа с лекари, които смятаме за виновни априори.

Защото вече берем плодовете на разрухата. Истински скандалната случка се разкри по същото време, на 100 метра от педиатрията, но остана почти незабелязана. В съседната болница "Св. Иван Рилски" влязоха в историята, отстранявайки успешно тумор, стигнал невиждани размери. Там оперираха инвалид с над 1-килограмов менингиом - доброкачествен тумор, който расте бавно и достатъчно рано започва да притиска мозъка, така че пациентът да потърси лечение навреме, което обикновено е успешно. Затова и светът познава само два други такива случая като българския. И двата са в Индия, където най-близкият фелдшер е на един ден път, а пациентите живеят с 5 долара месечно. Но след като премиерът пое на ръчно управление справедливостта в здравната система, съвсем скоро ще оглавим световната класация за медицински чудеса. 

39

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов отсече: Събаряме недостроената детска болница

27.05.2020

Обновена

3845 92
Педиатри и родители на протест: Не искаме болница от миналото

04.03.2020

992 7
Борисов обвини ЕС в лицемерие за Зелената сделка

28.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

2960 22

Коментари

Страници

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

забрана за частни болници и лекарски практики.

Големи ,подходящи заплати з а персонала отделяне на 1 % от ДДС за здраве .

независим експерт

ставаш досаден, на всяка манджа - мерудия

Sine_metu

Кой си ти, бе, че да ми нареждаш къде да се лекувам за парите си?

Аман от борисовчета

независим експерт

За съжаление системата работи така, че докторите не могат да проявяват състрадание. Представи си да трябва да режеш собственото си дете. Дори и да можеш да го направиш веднъж, можеш ли да го правиш всеки ден, цяла седмица, месец .... години? Няма как, трябва да се отърсиш от емоции.

За съжаление, налага се да се надяваме, че доктора има успешен ден. Колко често ти имаш неуспешен ден, на твойта работа и какви са последствията? При докторите, понякога е смърт на пациента ...

Но така или иначе, много е кофти да те отпратят от болница, без да те прегледат, щото не изглежда да умираш ...

Желязко Желев

                  Десетки са професиите в които ако имаш неудачен ден ще ти е последният и първият неудачен ден

Категорично не съм съгласен ,че за неудачен ден на доктор дете трябва да плати със живота си!

               А статията е помия плисната   към  Б.Б но вмирисала автора и.

                Сещам се за неудачен ден на австрийски или швейцарски диспечер.За един самолет с деца този неудачен ден беше последен за тях.Един грузински баща издири и уби нещасника.

               Има и обратни примери.Един син застреля убиеца на баща си в съда.Убиеца вместо разкаяние си позволи неприлична реплика.Пак някъде из тез републики.

ЕСОФ

Този материал преразказва "със свои думи" предубедените схващания на камарата на архитектите в България, начело с председателя ѝ, очаквано пренебрегнат от софиянци за кмет на София, но пък възнаграден за амбицията си да се яви на избори с пост на заместник председател на общинския съвет. Колко глупаво. Колко провинциално.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

 все пак при лицето БМБ всичко опира до непостижима за ума

непробиваема простотия

 

Алеко Константинов се смее през сълзи там горе ?

 

На ЕК ѝ дреме централно какви ги върши туй Нящо ?

 

Обаче трябва да се направи луксозно издание богато илюстрирано и с диска на сериала,

па да се раздаде тиражът в Брюксел и Страсбург

Изкуството е сила!

Sine_metu

Пет., 22/11/2019 - 06:50 (нов)

Simplicissima

все пак при лицето БМБ всичко опира до непостижима за ума

непробиваема простотия

 

Простотията му ни е най-малкият проблем

сталкер пустиняк

Родителите обикалят три болници, защото ги има, а реално в София лечебните заведения с детски отделения са дори повече. 

 

Е, това ме уби направо! Не ги приемали в три болници, ама глей какъв плюс е това, понеже ако беше само една болница, щяха само от едно място да ги изхвърлят, а тук от цели три!

И каква е ползата да имаш и 103 болници, като в никоя от тях няма да ти обърнат внимание и ще те оставят да умреш? 

Впрочем, в педиатрията е пълно с циганчета и техните майки. Ако журналистката вземе, че направи проучване, ще види, че е точно така. 

За българските семейства лекарите им изписват антибиотици и ги пращат по домовете им, както е станало и в случая, а циганските, понеже нали все са бедни, ги приемат в болниците и лечението е качествено - системи, преливане...

Сами се затриваме, а журналистите от Сега толкова са се фиксирали в Боко, че друго не виждат. ?

 

Антей

 

Когато приключи проверката се надяваме 

 

премиерът Борисов да се извини лично 

 

на всички лекари от въпросната болница

на д-р Георгиева и екипа,

и на тримата директори на болници!

 

Снощи видяхме и чухме разясненията

на д-р Елена Георгиева по трагичния инцидент.

 

Цяло чудо е, че Цв.Ризова я остави да говори без

досадните просташки въпроси-прекъсвания

на всезнайкото Хекимян.

 

Можете да прочетете казаното едно към едно

в сайта епицентър.бг и на бтв.

 

Докторката е с 36-годишен опит и освен нея

за детето са се грижили още 4 лекари!

И са направили всичко възможно, за да бъде спасено.

Каза, че може да опише случая минута по минута!

 

Описаната клинична картина на болестта е стряскаща

зверски вътрешен кръвоизлив на белите дробове

отказали бъбреци и прочие ... 

 

Дали е хеморагична пневмония?!

Ами ако е ебола, Боже опази?!

Някой ще разпита ли тези родители къде са ходили

с кого са се срещали и прочие.

Превантивно!

..............................

 

Здравеопазването е в криза.

Къса се връзката между звената. 

И хората остават с впечатление, че са необгиржвани.

 

И казва д-р Георгиева детската смъртност е 2 пъти

по-висока от ЕС и 3 пъти по-висока от развитите държави?!

 

Имаме тежка демографска криза.

А отлични млади лекари педиатри напускат. 

Медицинските сестри в детските болници

са 50-60 годишни, нови не идват.

...........................

 

Е, това, ако не е целенасочен процес 

за намаляване на българското население.

 

Защо не се подобрява, а се задълбочава

този процес.

 

Кой може да го спре и да внесе ред в хаоса

на изпадналото в криза здравеопазване?!

 

Прочее, да прибавим и с какво се храним,

с какво храним децата си?!

 

И после нямало да сме болни и умиращи!

 

Най-бързо умиращата и изчезваща нация в

света. ЦРУ дори в доклад го призна!

 

Защо?!

⚠️

 

 

hamer

И все пак д-р Георгиева не обясни разбираемо как така първоначално детето не било за интензивно отделение, а после се наложило да потърсят помощта на реанимацията на Пирогов? И освен това как е допуснато единствената педиатрия да не разполага със спешно отделение, реанимация, шокова зала и пр. Все пак там постъпват деца. Нааскоро ми се наложи да посетя неколкократно Пирогов и във всички дни основният контингент на шокова зала и спешния прием бяха роми и ромки с рани от ножове и побоища.

 

Минал оттук

 Лекарското "безчуствие" , разбира се е и ефект на кризата в системата, но и на свжой ред допринася за тази криза. През 1986 г. счупих си работа на разкораната софийска улица. Доидох лично в Пирогов. И първото с което ми посрещна тази клиника е -те що стоит тук я марш ей там. 

Това "ти" е израз на кастовото съзнание Според мен, не е личностно, не е и признак за някаква душевна недостатъчност Такава е системата, в която поциентът беше и остана запетайка. Нищо не се промени. А този цъфтеж на частното на двора на обществената услуга е резултат от ...системните отношения в кастата. Зад тях обаче се крие "родната" общинно-семейната диспозиция, която изключва от живота и всеку "чужд" било то пациент или ..колега от другото "семеъство" Именно в този разлом се вгражда системата като набор от гранични правила и защитни практики. 

bay Dragan

Проф. д.м.н.  Бойко Борисов.

Кире

Не само лекари, а и пациентите емигрират. За времето на управление на БМБ има около 1 млн. напуснали.

tatyana1

Не че докторите са ангели небесни, ама тази история започва да ми прилича на това, което четох за Сталинските времена в СССР: за докторите било по- безопасно да не правят нищо, отколкото да предприемат рискови лечения, които биха могли да спасят пациента.Особено за видни и високопоставени пациенти. Тъй че високопоставените трябва да си имат 1 наум- какво говорят и какво правят, за да се харесат на развълнуваното обществено мнение. 

Justinian2
снимка на Justinian2

Да , да , чели сме и сме чували.  https://russian7.ru/wp-content/uploads/2016/12/1-169.jpg В параноята си Сталин е избил доста видни лекари , единствено дамлата която го е думнала в началото на 1953 е спряла скотобойната... Не е чудно че днес чугунените сталинисти и боколюбците са припокриващи се групи. На една душевна честота са...

дядо Илия

На бас, че авторката преди да напише статията е пила нещо много горчиво. Отношението на докторите към пациентите и клетвата, която са дали си е такова от време оно и няма нищо общо с ББ. То е и въпрос на домашно стзпитание. Системата на здравеопазването не може да се оправи без силово наложени мерки и решения. Обаче засегнатите ще затворят "Пирогов" и "цариградско шосе" и управляващите ще клекнат. И пак сме на кота нула! Това, което смятам от личен опит е, че не трябва лекари от частната практика да работят в държавните болници - това си е чиста проба конфликт на интереси. 

Sine_metu

Пет., 22/11/2019 - 09:57 (нов)

дядо Илия

И пак сме на кота нула! Това, което смятам от личен опит е, че не трябва лекари от частната практика да работят в държавните болници - това си е чиста проба конфликт на интереси. 

 

Не знам какъв ти е „опитът“ и какъв „конфликт на интереси“ те друса, вероятно са на кота нула.

Трагичната реалност е чудовищен недостиг на лекари и медицински специалисти. Отдавна няма анестезиолози и патолози, навярно не знаеш, че последните не само режат трупове, а извършват и жизненоважни дейности като биопсии, хистологични изследвания, отскоро изчезнаха и други.

На път сме напълно да останем без здравеопазване.

 

Преди няколко години Борисов профука 300 милиона за скенери в държавните и общински болници, подчертавам държавни и общински за онези, които съвсем не знаят на кой свят живеят и продължават да плямпат за държавни разходи в частните болници. Миналата година пък изпищя, че били много скенерите. Не са много те, ами вече са хич специалистите по образна диагностика.

 

Близо е времето, когато няма да има друг изход, освен военизиране на лекарите и медицинските специалисти. На всички лекари и специалисти. Тогава си спомни за дървените си философствания

Justinian2
снимка на Justinian2

Решението е видно - ИЗХОДНИ ВИЗИ ! Лека-полека Батката върна всички тоталитарни порядки от Бай Тошово , па нали му разтриваше ушите ! След като в съседната одая четем как "зазиждали тържествено капсули" за бъдещите поколения , какво пречи и изходни визи  за докторите ? После може и за други специалисти...?

Evasion

Политиката на вестника "За всичко лошо е виновен Б. Б., а всичко хубаво се случва въпреки Б.Б." е разбираема. Част е от свободата на словото и е достойна за уважение. Но понякога става комична, та чак гротескна... Изглежда сякаш до момента всички видове пациенти - деца, млади, стари, са били обгрижвани с особено внимание, качествено и компетентно, с цената на страдания от страна на лекарското съсловие. Но от сряда насам - заради Б. Б. нещата ще се обърнат... вече пациентите ще страдат... да де, но повечето от читателите живеят в България, сблъсквали са се със здравеопазването и лекарите в България и знаят за какво иде реч. От първа ръка. Ако аз започна да описвам целия негативен опит, който имам с лекарите, свят ще и се завие на авторката...

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Вчера в "Лице в лице", д-р Георгиева накрая коментира точно думите Борисови за възмездието, като посочи, че е необходима справедливост, а не възмездие.

Но тук в мненията под статията се иска точно възмездие - за всичките неуредици и неправди, които форумците са понесли в контактите си с нашето задравеопазване. Трагедията  отдавна не е конкретен случай с неговите причинно-следствени връзки, особености и конкретика, а  въображаема ситуация, екстраполирана от създаденото мнение за здравеопазването въобще.

Evasion

Да си стиснем ръцете на справедливо възмездие?

Не знам, не съм бил там, не мога да съдя кой крив, кой прав, кой виновен и кой - жертва на нещастно стечение на обстоятелствата. Мога обаче да кажа друго - име известна степен на компрометиране на доброто име на лекарите в обществото ни. Това води до падане на прага на търпимост към подобни тежки случай...

ЗИП
снимка на ЗИП

Нещата са мноо комплексни.

 

Всички си имат своя истина.

 

Безспорно е, че има погром в здравеопазването и България лидира всички антистатистики.

 

Детската ни смъртност е два пъти по-висока от средната за ЕС.

 

Отделен въпрос е, че ако се продължава с "изстъпленията" срещу лекарите то накрая ще останем без никфи лекари и ще се върнем към илачите на баба....

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Мога обаче да кажа друго - име известна степен на компрометиране на доброто име на лекарите в обществото ни. Това води до падане на прага на търпимост към подобни тежки случай...

По неясна причина лекарите (понякога и учителите) биват отделяни в някаква особена категория, за която се предполага, че не са повлияни от общото състояние на обществото. Те не са монаси, които са дали обет да имитират Христос и светиите, живеещи зад стените на своите манастири, откъснати от мира сего.

Борисов бил възмутен, че в болниците се дъжали троснато. Ми той как се държи - него кой трябва да го уволни за неговото поведение? Как се държат политици, медиини издатели, прокурори. Тук някакъв тип се опитва да разсъждава върху факта, че се обърнали към него на "ти" в "Пирогов". Ми как се обръщат към него в магазина или на улицата? 

Evasion

Лекарите не са и хамали. Не са и таксиметрови шофьори.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Т.е. това поведение, което е позволено на хамали и шофори, на Борисов и Гешев, не е позволено на лекарите?

Evasion

А позволено ли им е?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Ми очевидно е позволено, щом хамалско поведение и език пронизват държавата от върха до низините.

Evasion

Ми тогава що се сърдят?!?

Sine_metu

Пет., 22/11/2019 - 14:43 (нов)

бонго-бонго

Мога обаче да кажа друго - име известна степен на компрометиране на доброто име на лекарите в обществото ни. Това води до падане на прага на търпимост към подобни тежки случай...

По неясна причина лекарите (понякога и учителите) биват отделяни в някаква особена категория, за която се предполага, че не са повлияни от общото състояние на обществото.

 

Моля те правилно да ме разбереш. Казваш истини, но що за категория е „обществото“? Малко крайно ще се изразя, ако кажа, че не е кой знае колко по-различна от „стадо“, но и няма да съм много далеч от действителността.

Образованите хора сме длъжни да ползваме точни понятия. Не обществото е в почти безнадеждно тежко състояние и не обществото проявява или не проявява отношението си. Държавата, драги, държавата

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш