Медия без
политическа реклама

Бивш и настоящ лидер на БСП се хванаха за гушите

Корнелия Нинова към Сергей Станишев: "Кой реши да подкрепим Пеевски и кой влезе в парламентарната група и каза: "или гласувате, или пада правителството"

19 Ноем. 2019ТАНЯ ПЕТКОВА
БГНЕС архив
Корнелия Нинова смята, че вътрешната опозиция, към която се числи и Сергей Станишев, нанася удар по авторитета на партията с "фалшиви новини, мъртви души и пророкуване".

Въпреки че засега лидерът на БСП Корнелия Нинова успя да потуши атаките срещу нея от представителите на вътрешната опозиция и да парира въпроса за оставката й, критиките срещу нея и начина й на управление на партията се засилват. "С този председател БСП няма шанс да спечели следващите парламентарни избори", заяви Сергей Станишев, бивш шеф на соцпартията и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Изказването му пред Би Ти Ви в понеделник е в продължение на позицията му от неделя, изразена на червения пленум на "Позитано" 20. На заседанието Станишев е обявил, че БСП се превръща в лидерска партия и че в нея се налагат авторитарни тенденции. Нинова обаче му отвърна, че говори неверни неща и че опозицията се заявява като такава само пред медиите.

"Кой колективен орган реши да се целувате с Местан на Орлов мост? Това еднолично решение ли беше? Кой колективен орган реши да подкрепим Пеевски и кой влезе в парламентарната група и каза "или гласувате, или пада правителството"? Кога в последните 3 г. сте чували такова нещо от който и да е от новото ръководство на партията или на ПГ?", отговори Нинова на Станишев, визирайки кабинета "Орешарски" и предложението му Делян Пеевски да оглави ДАНС.

Цялото изказване на Нинова пред пленума бе разпространено в понеделник. Тя отхвърля като невярно и друго твърдение на критиците й - че от национална, програмна и масова БСП се превръща в "регионална и локална". "Ние сме втората по големина и сила парламентарна партия. Ние имаме своето представителство в други национални независими органи - КЗК, КЕВР и ЦИК", дава пример тя, като определя твърдението като "фалшива новина".

БСП лидерът коментира и алтернативния анализ на вътрешната опозиция за местните избори, в който се твърди, че партията продължава да губи позиции, въпреки че ръководството твърди обратното. "За пореден път в този доклад се твърди, че партията се превръща от лява в консервативна. Това е клише без съдържание". "Защо? Ние не одобряваме Истанбулската конвенция и това ни прави консервативни? Да, европейската левица подкрепя джендър идеологията и третия пол - ние не. Така го реши партията", твърди Нинова и се измъква с колективното решение за конвенцията.

И Станишев, и останалите критици на Нинова, които в навечерието на пленума й поискаха оставката, обаче не казват директно кой може да я замени на лидерския пост. "Нека се заявят кандидати и партията ще реши, никой не е незаменим", коментира Станишев.

БЕЗ ПРАВИЛА

Едно от взетите решения на пленума бе да бъде организирано пряко гласуване за избор на председател на БСП, а на конгрес през май той да бъде утвърден. Правила как да се случи този избор обаче няма приети, въпреки че трябваше да бъдат ясни до края на септември.

Още по темата