Quantcast
Бивш и настоящ лидер на БСП се хванаха за гушите | СЕГА
facebook
twitter

България

Бивш и настоящ лидер на БСП се хванаха за гушите

Корнелия Нинова към Сергей Станишев: "Кой реши да подкрепим Пеевски и кой влезе в парламентарната група и каза: "или гласувате, или пада правителството"
662
 БГНЕС архив
Корнелия Нинова смята, че вътрешната опозиция, към която се числи и Сергей Станишев, нанася удар по авторитета на партията с "фалшиви новини, мъртви души и пророкуване".

Въпреки че засега лидерът на БСП Корнелия Нинова успя да потуши атаките срещу нея от представителите на вътрешната опозиция и да парира въпроса за оставката й, критиките срещу нея и начина й на управление на партията се засилват. "С този председател БСП няма шанс да спечели следващите парламентарни избори", заяви Сергей Станишев, бивш шеф на соцпартията и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Изказването му пред Би Ти Ви в понеделник е в продължение на позицията му от неделя, изразена на червения пленум на "Позитано" 20. На заседанието Станишев е обявил, че БСП се превръща в лидерска партия и че в нея се налагат авторитарни тенденции. Нинова обаче му отвърна, че говори неверни неща и че опозицията се заявява като такава само пред медиите.

"Кой колективен орган реши да се целувате с Местан на Орлов мост? Това еднолично решение ли беше? Кой колективен орган реши да подкрепим Пеевски и кой влезе в парламентарната група и каза "или гласувате, или пада правителството"? Кога в последните 3 г. сте чували такова нещо от който и да е от новото ръководство на партията или на ПГ?", отговори Нинова на Станишев, визирайки кабинета "Орешарски" и предложението му Делян Пеевски да оглави ДАНС.

Цялото изказване на Нинова пред пленума бе разпространено в понеделник. Тя отхвърля като невярно и друго твърдение на критиците й - че от национална, програмна и масова БСП се превръща в "регионална и локална". "Ние сме втората по големина и сила парламентарна партия. Ние имаме своето представителство в други национални независими органи - КЗК, КЕВР и ЦИК", дава пример тя, като определя твърдението като "фалшива новина".

БСП лидерът коментира и алтернативния анализ на вътрешната опозиция за местните избори, в който се твърди, че партията продължава да губи позиции, въпреки че ръководството твърди обратното. "За пореден път в този доклад се твърди, че партията се превръща от лява в консервативна. Това е клише без съдържание". "Защо? Ние не одобряваме Истанбулската конвенция и това ни прави консервативни? Да, европейската левица подкрепя джендър идеологията и третия пол - ние не. Така го реши партията", твърди Нинова и се измъква с колективното решение за конвенцията.

И Станишев, и останалите критици на Нинова, които в навечерието на пленума й поискаха оставката, обаче не казват директно кой може да я замени на лидерския пост. "Нека се заявят кандидати и партията ще реши, никой не е незаменим", коментира Станишев.

БЕЗ ПРАВИЛА

Едно от взетите решения на пленума бе да бъде организирано пряко гласуване за избор на председател на БСП, а на конгрес през май той да бъде утвърден. Правила как да се случи този избор обаче няма приети, въпреки че трябваше да бъдат ясни до края на септември.

Все още няма коментари

Още

Корнелия Нинова: Отивам доброволец-санитар в столична болница

22.11.2020

Обновена

4889 78
Премиерът се чуди дали да плати глобата на Хиполенд
27 депутати от БСП стават доброволци в битката срещу COVID-19

17.11.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

2617 20

Влез или се регистрирай за да коментираш