Медия без
политическа реклама

Починалото в София дете е имало риновирус

"Тъй като в публичното пространство започнаха да се спрягат някакви коксаки вируси и други неща, бях принуден да направя изявление, че в Националната референтна лаборатория, беше получен от „Пирогов” материал на това 3-годишно дете и се доказаха риновируси. Не твърдим, че това е причината за смъртта, възможен е сепсис, възможни са други неща”, обясни пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Каква е причината за смъртта на детето ще бъде изяснено от проверката, която беше назначена от здравно министерство. Детето почина в четвъртък, след като обиколи 3 болници.

Детето първо е заведено в специализираната болница по педиатрия в София. След като се наложило родителите да чакат и се оказало, че няма свободни места, те решили да отидат в болница „Лозенец”. Оттам изпратили момченцето за домашно лечение. Междувременно то обаче се влошило. Родителите се върнали педиатрията и момченцето било е настанено. Заместник-директорът на СБАЛ „Иван Митов" доц. д-р Димитър Калайков обясни пред медиите, че детето е пристигнало в задоволително състояние и в рамките на 2 часа се влошило. Лекарите положили усилия, за да го стабилизират, но преценили, че е по-добре да го препратят в „Пирогов”. Там, въпреки реанимационните действия, детето издъхва.