facebook
twitter

Горещи новини

Плевнелиев: Русия води хибридна война срещу България

Путин извърши грaбeжa нa руcкия нaрoд - 52% oт руcкaтa икoнoмикa ce държи oт cтoтинa oлигaрcи и вcичкитe ca нeгoви приятeли, твърди бившият президент
2409
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Хибриднaтa вoйнa нe e измиcлицa. Бългaрия e eднa oт cтрaнитe, в кoитo ce виждa хибриднaтa вoйнa - във вcичкитe ѝ acпeкти", зaяви бившият прeзидeнт Рoceн Плeвнeлиeв нa кръглa мaca на тема "Руското влияние в Европа: противодействие на завладяването на държавата", организирана от Центъра за изследване на демокрацията и фондация „Конрад Аденауер“.

Плевнелиев заяви също: "Путин извърши грaбeжa нa руcкия нaрoд - 52% oт руcкaтa икoнoмикa ce държи oт cтoтинa oлигaрcи и вcичкитe ca нeгoви приятeли. Вceки oлигaрх имa бaнкa в Руcия, тя финaнcирa oфшoрки, a тe oт cвoя cтрaнa инжeктирaт нecтaбилнocт нa рeгиoнa, включитeлнo и в Бългaрия. Видяхмe държaви кaтo Грузия и Укрaйнa, кoитo бяхa рaзцeпeни".

Плевнелиев заяви още, че e нeoбхoдимo в България дa имaмe яceн и тoчeн пoдхoд, кaктo Рeйгън и Тaчър. Нeoбхoдимo e дa пocoчим прoблeмa и, "aкo трябвa, дa кaжeм, чe тoвa e Импeрия нa злoтo, кoятo дeмoнтирa eврoпeйcкaтa дeмoкрaтичнa държaвнocт, cъcипвa eврoпeйcкитe дeмoкрaтични цeннocти, вoди вoйнa нa вcички фрoнтoвe cрeщу нac."

Според бившия президент обаче, днec Бългaрия e нaпрaвилa гeoпoлитичecкия cи избoр и рeзултaтът e нaлицe с в oгрaничaвaнeтo нa зaвиcимocтитe ни oт Руcия.

На кръглата маса стана ясно още, че според анализ на Центъра за изследване на демокрацията, дори и след наложените от САЩ и ЕС от 2014 г. насам санкции, руските компании продължават да контролират между 5 и 10% от икономиката в Югоизточна Европа, включително стратегически компании, като рафинерии, мрежи за продажби и разпространение на горива, газопреносни мрежи и газохранилища, телекомуникационни дружества. Около 10% от българската икономика се контролира от руски капитали.

Стратегическото влияние на Кремъл на Балканите пък не е само през икономиката, а и през политически партии, медийни, културни и религиозни организации. Особено уязвими са Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора и Сърбия, защото мрежите на руско влияние подкопават икономическото и демократичното им развитие, намесват се при вземането на политически решения в стратегически области, свързани с енергетиката и външната политика. 

55

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Подкрепата на референдума в Русия скочи на 78%

02.07.2020

Обновена

3219 58
Сенатор предлага САЩ да купят от Турция руските С-400

30.06.2020

2437 29
САЩ въведоха ограничения на експорта за Русия, Китай и Венецуела

30.06.2020

3247 18

Коментари

Страници

Luckbox

Този жалък тип е горе-долу прав, ама чак пък толко патос - Империя на злото. Водят си хората някаква политика, конкурират се с други страни, чак пък Империя на злото. Колкото те са Империя на злото, толкова са и другите големи страни. Всеки дърпа кокала както може. Много е зле Плевньо. 

Но все пак е важно да се припомня нещо друго - почти няма страна в сферата на влияние на Русия, в която се живее добре. Обикновено там има и огромни неравенства, по-големи спрямо страните в ''западния свят''. Та, колкото и тъпо да е изказването на Плевнята, руското влияние в политиката и икономиката (сектори с монополи и олигополи) требе да се бори. Иначе ставаме няква безумна азиатска република със златни бентлита и каруци. Опс, ама ние сме си точно такива май...

Boris65

Сферата около САЩ - Хаити, Хондурас, Гватемала, Колумбия, Парагвай  и прочее Америка живота е песен - американски. За аборигените нямам думи да опиша щастието им да са в САЩ или до САЩ -  тия хора просто  са в рая .

Чичо Манчо - снех те
снимка на Чичо Манчо - снех те

В Сирия така лоши си живяха преди да влязат в сферата на влияние на САЩ? Сега продължават да са в сферата на Русия, ама тя виновна, че сирийците живеят зле ... точно като американските иракчани. Подобно е и в Украйна.

н16
снимка на н16

Театрален актьор, нищо повече. Ще приказва, каквото му кажат. 

Но на директна война с Русия, работодателите му няма да се решат.

чугуналенина
снимка на чугуналенина

Каеш, га pассия-матушка нападне миpолюбиво-отбpанително Запада - "pаботодателите" на пpогpесивно-задунайски  - ша са пpедадат от стpах? Смехуpко сказачний... 

Hasta la vista

След такъв пост си заслужаваш да те нарека такъв, какъвто си, но не ми се мръзне във фризера заради един...е, сещай се...Пък и никът ти говори сам по себе си...

Boris65

Нападнаха императора ни Наполеон Велики, напданаха и фюрера ни , нападнаха султана ни Абдул Хамид - могат пак да ни нападнат ! 

Devil in Exile

Обикновен ибрикчия. Някой връзва ли му се?

slavabg

Раздавайте кухненска хария като го пускате тоя, моля ?

 

БОКО си отива, пътният му лист е подписан!  ?

Доц.Трътлев

Ами какъв му е проблемът на този льолю? Отговаряме асиметрично с отказване на газ, нефт, руски туристи, търговия и готово. Ще загубим от някакви 4-5 милиарда долара стокообмен. но бълха ни ухапала.?

Желязко Желев

           Този   'човек' е бил отличник,старшина школник,завършил електронен инженер,бизнесмен,министър,президент.

           Обяснете ми моля Ви как се е случило всичко изброено?Дори извънземни да го закрилят и тикат пак ми се струва невъзможно.

           Могъща сила си отмъщава на нещасният ни народ.Нямам друго обяснение.Всеки път когато прочета нещо за/от него изпадам в потрес.П.Стоянов до него изглежда като титан.

Няма по добър индикатор докъде сме я докарали от този.

Чак ми е жал за жена му.А не трябва.

Moby-Dick

Този човек казва истината. Ама на руските мекерета не им бендисва да я чуят.

Krasimir Chenov

Чак пък империя на злотото. Руснаците имат един голям проблем. Това е огромната територитория на руската федерация. Тази огромна територия създава у руснаците едно неоправдано очакване за величие на държавата им и от там един комлекс от осъзнаването на действителното състояние на една изостанала във всяко отношение страна от световния елит. Русия е една военна суперсила , която обаче в стопански, технологичен, научен, културен аспект е изоставаща от водещите страни от запада , Китай, Южна Корея , Япония. Една велика страна която не произвежда собствени автомобили? Постиженията й в компютърния хардуеър и софтуеър са пренебрежимо малко и незначителни. Кино, музика, литература... Огромна част от населението живее в нищета. Разликата в стандарта между бедни и богати е една от най-високите , съпоставима с латиноамерикански и африкански държави. Продължителността на живота е от най-ниските в света. Обградени са от съседи които се страхуват от тях, резервирани са и дори открито ги мразят. Всичко това кара руснаците все повече да се капсулират , да стават все по-нихилистично настроени. Големият въпрос какво ще стане след ерата Путин и липсата на представа какво предстои създава чувство на несигурност и непредвидимост. Най-вероятно и за самият Путин въпросът как ще слезе от сцената му носи дискомфорт и усещането за неясно бъдеще. Традицията руските и съветски монарси , ръководители и водачи да приключват не съвсем приятно кариерите си и земния си път най-вероятно включва червена лампичка в съзнанието на диктатора , който ще остави след себе си аморфна политическа система и мрежа от олигархични взаимодействия и зависимости. Империя на злото е преувеличено, но империя която предизвиква страх - да.

Andrij

Горе-долу си прав.Русия е огромна страна,на която липсват поне още 200 млн. население за да се уплътни и да може да използва пълноценно ресурсите си.Руснаците са силно комплексирани и инфантилни,непрекъснато се озъртат да бъдат похвалени и погалени.Историята показва,че със сила трудно ще ги победиш,но с похвали може.В производство на ширпотреба наистина са изостанали,но не им е и нужно.Произвеждат стоки с висока добавена стойност-оръжие,ядрена енергетика,горива,нанотехнологии.Например даже в природния газ в момента рентабилността е над 200%,а преди е достигала и до 800%.При производителите на автомобили в Германия е около 20%,а нашите заводи за рез части-8-10%.В България най-висока е именно печалбата в добивната индустрия и затова заплатите в златодобива са над 3500лв.,а в бившия МОК Медет около 3000 лв.,докато в производителя на самолетни части Латекоер са 900 лв,в Либхер-1100лв.Освен това руснаците станаха най-големия износител на зърно като изпревариха САЩ.И за разлика от нас и ЕС тяхното зърно не е субсидирано.В момента само Русия и Китай са в състояние да построят напълно атомна централа.Това както и постиженията им в космоса и въоръженията показват добър технологичен потенциал.В културата са световен лидер,в науката също.Но не са в състояние да въведат в производство научните си постижения.Неравенството е не по-високо от това в България.Имат олигарси,и мужици в Сибир,и при нас имаме Пеевски и хората от Северозапада.Все пак 5 млн. руснаци имат недвижимост зад граница.Най-големият им проблем е корупцията и кражбите.След това ,че допускат много хитро соросоидните им медии да ги настройват срещу родствени на тях народи.Нещо като българи и македонци.Иначе Плевнелиев е прав-от 7-8 години в Русия се води силна антибългарска пропаганда.Но като цяло не им пука за нас,отнасят се с погнуса и презрение.В стратегическите им планове България не заема важно място.Усилията им са насочени към значими и силни държави като Турция,Сърбия,Германия,Франция.

Sine_metu

Пет., 15/11/2019 - 01:02 (нов)

Желязко Желев

Могъща сила си отмъщава на нещастния ни народ.

 

Може и да отмъщава. Но питането не е какъв е Плевнелиев, а как става така, че вече 106 години влизаме във войни, които губим, губим, губим... Питане изобщо и питане конкретно. Защо, ако наистина Русия води война с нас - имам друго мнение, но не него коментираме, а защо, кой, как и по каква причина вкара България във война със страна-постоянна членка на Съвета за сигурност? Ужасно е да сме във война с която и да е страна, но пък да воюваме с някоя от петте най-могъщи...

Sine_metu

Във връзка с горното да ви почерпя с нещо от Салтиков-Щедрин, „В странстве“

 

Бандитът дойде и без да мисли дълго, взе и загаси огъня на мисълта. Той от нищо не се страхуваше, нито от съвременниците си, нито от потомците, и с еднакво неразбиране слагаше гасилото и върху отделния човешки живот, и върху общото му течение.

Успехът на този род изверги е една от най-ужасните тайни на историята. Но щом тази тайна се е промъкнала в света, всичко съществуващо, конкретно и отвлечено, реално и фантастично - всичко се покорява на гнета й.

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

дали това или онова сегашното все липса на адекватност семпли хорица с назначение /не са избор на хората/

Нафарфор

Не хибридна, а хербицидна война води! Прав е, чехълчето да се тревожи!

Капитан Немо
снимка на Капитан Немо

...Този   'човек' е бил отличник,старшина школник, завършил електронен инженер, бизнесмен, министър,президент...

Не забравяйте, че все пак човека не е на 120 години и неговите съученици, съшколници, съвипускници от инженерството му, а и даже колеги-бизнесмени сме живи и го познаваме не само от медиите!

 

Повярвайте ни - Плевнелиев е същия п#тю сега, както е бил и като ученик, школник и студент. За бизнесмен не мога да кажа, но то и бизнеса в България е само дума от последните 75 години...

 

el bulgaro

Навремето Плевнелиев кандидатствал за американска виза, но американското посолство го отрязало. По този повод той преди да стане президент беше написал в личната си страница в интернет: "Никога няма да простя на американците, че не ми дадоха виза." Но им прости и още как. Такъв си е наш Плевньо.

 

Руснаците имали десетина процента инвестиции в БГ. То главните страни на ЕС имат десет пъти повече инвестиции - Холандия, Австрия, Германия и Англия имат 30 млрд евро инвестиции у нас срещу 3 млрд на Русия. В тоя пъзел, обаче, се пита, защо Ердоган,  черибашията на една страна членка на НАТО, казва , че иска да докара търговията с Русия до 100 млрд долара, пък Роската не иска и една рубла у нас. Ами, такъв си е наш Плевньо.

 

Не е точен той и по отношение на руските олигарси, които бяха създадени не от Путин, а от Елцин. Факт е, обаче, че Путин вкара в затвора Ходорковски, а Березовски го прокуди да мре в мъгливия Лондон. А те и двамцата по времето на Елцин вече си премерваха кафтана на мономаха. Русия прекопира американския модел под индиго - и при едните , и при другите има милиардери. Американските милиардери, които владеят 80-90 процента от амер. богатство, дават всеки път по 1-2 милирда, за да си изберат необходимия им президент. Как ли Роската не забелязва това. Но такъв си е наш Плевньо.

 

Айде, американците да му дават виза и да ни се маха от главата.

First Strike

На кръглата маса стана ясно още, че според анализ на Центъра за изследване на демокрацията, дори и след наложените от САЩ и ЕС от 2014 г. насам санкции, руските компании продължават да контролират между 5 и 10% от икономиката в Югоизточна Европа, включително стратегически компании, като рафинерии, мрежи за продажби и разпространение на горива, газопреносни мрежи и газохранилища, телекомуникационни дружества. Около 10% от българската икономика се контролира от руски капитали.

Ми вземете им ги, бе...

 

Има нещо сбъркано в тоз чиляк. Хем проповядва евроатлантизъм, свободен пазар, свободни хора... хем иска всичко да притежават "наште". Друг режим е тва, баце.

Курти влезе

Знатният дояч пак е разлял гюма.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

руcкaтa икoнoмикa ce държи oт cтoтинa oлигaрcи и вcичкитe ca нeгoви приятeли

Ний обаче не сме такива, как' Сийке.

У нас олигарси са само враговете на Боко.

 

paragraph39

Празни мисли на един празен човек/по Дж. Джером/!

ТЧК

Oldten
снимка на Oldten

Ясно, точно и кратко формулиране на проблемите. Той бил Чехльо, а какво да кажем за сегашния и втората дама?

venchev

Хибридна и реална война срещу България и българите водят само българските политици....

dobadoba

И БГ 'бизнеса'.

Вчера орязаха плащането на първия ден на болничните.

По този въпрос какво е мнението на Плевньо?..

⚓️

KTP

Навремето Плевнелиев кандидатствал за американска виза, но американското посолство го отрязало. По този повод той преди да стане президент беше написал в личната си страница в интернет: "Никога няма да простя на американците, че не ми дадоха виза."

 

Никога няма да простя на американците, че не МУ дадоха виза навремето! 

slavabg

Тодор Карастоянов: Преди 20 г. Плевнелиев переше пари през в. "Югозападни вести"

 

Той разказваше с топъл глас колко е горд, че е седял предишната седмица на приема в резиденция „Кричим“ между вицепремиера на Турция Бекир Боздаа и българския главен мюфтия Мустафа Хаджи. И как всички ние трябва да си научим урока и да си напишем домашното по толерантност и как, за да не го гледат как консумира, той дал знак на началника на протокола да не допуска българските журналисти до срещата. 

 

http://glasove.com/categories/na-nov-glas/news/todor-karastoyanov-predi-20-g-plevneliev-pereshe-pari-prez-v-yugozapadni-vesti?page=2#comments

 

Приятно четене! ?

KTP

По-интересно е друго, ето това - 

 

"Руското влияние в Европа: противодействие на завладяването на държавата", организирана от Центъра за изследване на демокрацията и фондация „Конрад Аденауер“.

 

Една организация, проводник на чужди интереси в България, и една чужда фондация, организират конференция в България насочена против влиянието на друга чужда държава... и го правят с цел каква? 

Ми познахте, за да укрепват влиянието на ДРУГА чужда държава в България! 

И на никого това не прави впечатление! А е нелепо! 

 

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×