Медия без
политическа реклама

Бюджетната комисия поправи спорни данъчни промени

Камери за постоянно наблюдение ще има само в складовете за петролни продукти

15 Ноем. 2019МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова
Да видим първо как ще проработи контролът върху петролните складове, после ще решим за другите акцизни складове, каза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Видеонаблюдението ще е задължително само за данъчните складове за петролни продукти. Това гласува вчера бюджетната комисия в парламента при второто четене на промените в пакета данъчни закони за догодина. Така производители и търговци на алкохол се разминаха на този етап с големите разходи по монтирането на камери в складовете си. Преди това задължението за видеонаблюдение отпадна за акцизните складове за тютюневи изделия.

От догодина в складове за горива ще трябва да се монтират камери на всички места, през които влизат и напускат транспортните средства. Те трябва да разпознават номерата им, да снимат денонощно и да подават в реално време информацията към Агенция "Митници". Разходите по изпълнението на това изискване ще са за сметка на бизнеса.

Първоначалната идея на финансовото министерство бе видеонаблюдението да бъде инсталирано във всеки данъчен склад, в който се произвеждат или съхраняват акцизни стоки. 
"След дълго обсъждане на тази мярка, след направени разчети за ефективността й, както и на разходите, които трябва да направи бизнесът, и възможностите на Агенция "Митници" да администрира процеса, решихме, че за момента ще приложим видеонаблюдението само за данъчните складове с петрол и петролни продукти", заяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя посочи, че укриването на акциз е основно в този сектор. 

"Да видим как ще проработи, колко случая на нелегален износ на петролни продукти ще има и ако ефектът е положителен, ще разширим видеонаблюдението и върху други акцизни стоки", каза Стоянова. Разчети колко ще струва инвестицията за производителите и търговците на горива не бяха представени.

"Обедня ли държавата в лицето на митниците и НАП, че бизнесът ще купува камерите", попита депутатът от ДПС Йордан Цонев. И допълни: "Искате да си купят въжето, на което ще ги обесите".

Бюджетната комисия коригира между двете четения на данъчните закони още няколко спорни текста, предизвикали недоволство сред бизнеса. Отпадна текстът, който предвиждаше прехвърлянето на акции и дялове на дружества, в които са апортирани недвижими имоти, да стане облагаемо с ДДС. Целта на финансовото министерство бе така да се спре заобикалянето на закона, при което чрез изповядване на този тип сделки на практика се прехвърля собственост върху недвижими имоти, предназначени за жилищни нужди, и се избягва плащането на ДДС. Представители на бизнеса обаче реагираха, че така разписан, текстът не се ограничава само до жилищни имоти и дава изключително широки права за субективна преценка и облагане на голяма част от иначе освободените от ДДС сделки с акции и дружествени дялове. "По-нататък ще мислим как да ограничим тези измами", каза Менда Стоянова. 

Прецизирана е и друга мярка срещу данъчни измами - фиктивната смяна на собствеността на фирма, за да се избегне регистрацията по ДДС. Първоначално идеята бе, когато в един търговски обект се сменя собствеността, но той продължава да развива същата дейност със същия персонал и търговска марка, в облагаемия оборот да се включват приходите на всички фирми, работили в обекта през последните 12 месеца. Мярката е насочена предимно към заведения и ресторанти, които непосредствено преди достигане на обороти от 50 000 лв. си сменят собственика. "Това е масова практика, но все пак има случаи, когато подобна смяна на собствеността не се прави с цел измама", посочи Менда Стоянова. Затова в разпоредбата се прави важно уточнение, че оборотите няма да се сумират, когато поне за един месец търговският обект е прекъснал дейността си.

НЕСЪГЛАСИЕ
Депутатите отхвърлиха предложението на БСП и ДПС за 5% ставка на данъка върху добавената стойност за хляба и хлебни изделия. Отхвърлено бе и предложението на левицата за отпадане на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане.