Медия без
политическа реклама

Най-малко 26 са жертвите на израелските удари в Газа

13 Ноем. 2019

Поне 26 души са убити в израелските удари от вторник до днес вечерта, съобщиха властите в Ивицата Газа, цитирани от АФП.Ранените са десетки.

Израелските въздушни атаки са насочени срещу палестинската въоръжена групировка "Ислямски джихад", изстреляла около 250 ракети срещу Израел след убийството вчера сутринта на един от командирите на ѝ в Газа при удар на израелските ВВС.

Израелските военни съобщиха, че са поразени сгради на "Ислямски джихад" в Хан Юнис, в централната част на Ивицата Газа, както и склад за ракети.

Около 90 процента от изстреляните от Газа ракети са били прехванати от израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол". Палестинският ракетен обстрел е причинил в Израел щети, но до момента няма жертви.

"Прекратете атаките си или ще ви бъдат нанесени още удари", предупреди по-рано днес израелският премиер Бенямин Нетаняху, обръщайки се към "Ислямски джихад". Той подчерта, че Израел не желае ескалация, но "ще отвърне на всяка атака с още по-безмилостна атака".

Ивицата Газа преживя три войни с еврейската държава за 11 години, а от 2007 г. е подложена на строга сухопътна, въздушна и морска блокада, припомня АФП.