facebook
twitter

Първа страница

Банов пропиля шанса да вземе 700-те хил. лв. неустойки за Ларгото

Културното министерство е пропуснало срока да обжалва решението на съда за забавения ремонт
1835
 Илияна Кирилова
През лятото плочки при стъкления купол на Ларгото се бяха разместили и счупили въпреки третия ремонт.

Въпреки че министърът на културата Боил Банов емоционално се заканваше да получи неустойката от 754 хил. лв. за забавянето на ремонта на Ларгото в центъра на София, това със сигурност няма да се случи, и то по вина на подопечното му министерство. Случайно или не, Министерството на културата (МК) е пропуснало срока за обжалване на съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка. Това става ясно от определението на Върховния касационен съд (ВКС), което е окончателно. МК ще трябва да плати и 73 хил. лв. разноски по делото.

В решението на съда са описани всички шмекерии, които МК се е опитало да приложи, за да оправдае нехайството си. Първоначално жалбата е била внесена "на ръка", ден след като е изтекъл крайният срок - 12 март, при това не в Апелативния съд, а в Софийския градски съд. След като това не минало, от МК сменили тактиката и започнали да твърдят, че жалбата е изпратена в срок, но по пощата преди изтичане на едномесечния срок. За целта са представили ксерокопие от лицевата част от пощенски плик с подател К.П. (представител на министерството) до Софийския апелативен съд. Според съда обаче пликът "е с напълно нечетлива дата на положения датов печат и конкретна пощенска служба". Магистратите питат какво е правил този плик в Министерството на културата, ако с него е била изпратена жалбата до съда. 

ВКС отхвърля и представената от Министерството на културата обратна разписка. "Тя не може да се кредитира като писмено доказателство, от което да се установи по несъмнен начин, че касационната жалба е подадена в едномесечния срок, тъй като тя не съдържа данни какво е доставено с нея, липсва изходящо клеймо за доставка на пощенския клон, както и потвърждение за доставяне", се казва в определението.

Реконструкцията на Ларгото е на стойност над 15 млн. лв., осигурени чрез европейската Оперативна програма "Регионално развитие". Изпълнител е обединението от 5 фирми "Антична Сердика". Според договора, сключен в началото на април 2015 г., ремонтът трябва да приключи за 200 календарни дни. Впоследствие заради наложилите се пет спирания на строителните дейности крайният срок е удължен до 20 януари 2016 г. Той също не беше спазен - Ларгото беше официално открито през април 2016 г. От тогава до сега на няколко пъти се налага да се прави ремонт на ремонта - плочките се чупят, стъкленият купол протече и др. Отговорните институции непрестанно си прехвърлят отговорността кой е виновен за това и си измислят всякакви оправдания като например, че пространството масово се използва от велосипедисти и скейтбордисти.

Ремонтът на Ларгото бе повод за избухналия през февруари скандал "Ало, Банов съм". Тогава депутатът от БСП Елена Йончева пусна записи, на които се чуваха разговори между Боил Банов и други хора от министерството, в които се дават инструкции как да се оформят документи, че фирмата изпълнител да не дължи неустойка за забавянето на реконструкцията. Банов заяви, че записите са "манипулирани", и като доказателство, че защитава интересите на държавата, посочи, че е завел дело за неустойка срещу фирмата. Делото обаче бе заведено не веднага след приключването на ремонта, а чак след доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който изрично се казва, че министерството трябва да поиска обезщетение от строителя. През април Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала на Йончева, защото липсвали данни за извършено престъпление. Проверката беше възобновена, след като Йончева даде на държавното обвинение оригиналния запис. Оттогава не е известно да има развитие.

Съдебният иск на министерството за неустойка бе отхвърлен на две инстанции - СГС и Апелативния съд-София, като основният мотив на магистратите бе, че МК първоначално е приело ремонта без забележки.

 

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата опитва да узакони апетита си към колекцията на Божков

07.02.2020

Обновена

2305 12
ВКС окончателно отряза партията на Слави Трифонов

21.01.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

7865 43
До 21 януари трябва да ясно дали ще регистрират партията на Слави

16.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

239

Коментари

Stern

Как така пропилява шанс, какъвто никога не е имало, след като лично Банов е подсказал на фирмата как да си спести неустойката?

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

Не е пропилял взел си е комисиона поне 100 хил.защо не е в затвора тая смрад?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Хахахахахахахахахахаха .....

Случайно или не, Министерството на културата (МК) е пропуснало срока за обжалване на съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка.

 

Но разбира се, сравнения с Унгария не стоят, защото ЕК не е наложила корекции (тя наложи по ОП "Околна среда" преди пет години, но Баце, разбира се , прехвърли вината на Орешарски).

сталкер пустиняк

Хайде бе, герберастчета. Къде сте? Харесва ли ви да прибират нагло и по сократически парите и да ги дават на ловки мошеници?

Хулиган

Нали като поиска неустойката, ония ще отворят уста да им върнат парите, дадени под масата.

И като се разсмърди.

По-добре да го дъвчат, че са се замотали и изтървали срока.

Банов и без това си е перде...

http://www.drago.info/index.php/2018/08/29/obshtes...

Непримирим

Тоя виц с изпуснатия срок "пунта мара" ли е или "шменти капели"?!

Evasion

Нов епизод от трагикомедията "Банов и гербавите калинки"... Сериалът се излъчва с любезното съдействие на прокуратурата...

bay Dragan

Сега вече ТОЙ може и да го изгони. Поне 100 000 € е гушнал от варненския изпълнител Росен Колелиев. 

ГЕРБ , ти си наше знаме !

tatyana1

А за закъснението само строителят виновен, пък министерството- целите в бяло? Сигурно и те са виновни за удължаването на срока за строителство и строителят е искал замразяване на строежа  до решаване на проблема( Акт обр.10) пък те са молели"Сакън, ще загубим евросредствата" 

ssto

 

Изглежда, правната квалификация е по чл. 282 от НК:

 

(1)  Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация.  

 

(2) Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6.

 

Прекият умисъл трудно се доказва, още повече, когато главният прокурор няма желание.

 
Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

и що има главен прокурор защо има  споразумения с престъпниците а жертвите Никакъв подобен бонус?

nobody2

сички им гледаме и виждаме маймунджилъците. на тях хич не им и пука.

а борисов им се радва.

nobody2

пс - верно му е кофти положението на борисов :))). ако махне банов - признава, че йончева е права (пак). ако пък не го махне - значи покровителства разсипничеството на народната пара..............

 

борисов, борисов - за кво ти требеше на баир лозе ?

Влез или се регистрирай за да коментираш