Медия без
политическа реклама

Дрехите и обувките поскъпнаха с 8-10% за месец

14 Ноем. 2019АЛИСА ИВАНОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Кое с колко поскъпна през октомври, в % спрямо септември пипер 9.8 колбаси 4.4 домати 3.7 грозде 3.4 бира 2.9 кайма 2.6 извара 1.4 хляб 1.2

По-скъпи през октомври са станали дрехите, обувките и някои храни като месни, млечни продукти и плодове. Като цяло месечната инфлация е 0.8 на сто. От началото на годината до сега животът е поскъпнал с 2.5%, а през октомври спрямо същия месец на 2018 г. е 3 на сто, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). 

С наближаването на зимния сезон традиционно най-много се вдигат цените на облеклото. С над 10% са се увеличили цените на обувките и с над 8 на сто на дрехите. Увеличение за периода е регистрирано и при някои основни хранителни продукти; безалкохолни и алкохолни напитки, цигари и други. Леко поскъпване има и при ток, вода, газ, домакински уреди, стоки за дома и обзавеждане и др.

След значителното повишение на цените на туристическите услуги през отпускарския сезон сега следва драстичен спад. Само за месец с 20% са поевтинели самолетните и автобусните билети, а хотелите и квартирите обелязват спад в цената от над 6 на сто.  

Още по темата