Quantcast
Паричните бонуси за спецмагистрати разделиха Съдийската колегия | СЕГА
facebook
twitter

България

Паричните бонуси за спецмагистрати разделиха Съдийската колегия

432
 Илияна Кирилова
Висшият съдебен съвет поиска от Народното събрание автентично тълкуване на разпоредбата в Закона за съдебната власт, която регламентира допълнителните възнаграждения.

Допълнителните възнаграждения на специализираните съдии в размер от до шест основни заплати, които законодателят заложи в Закона за съдебната власт, станаха причина за разделение в Съдийската колегия (СК) на Висшия съдебен съвет. Според една част от СК паричните бонуси трябва да се отпускат въз основа на степента на натовареност, а според друга част магистратите в специализираното правосъдие получават допълнително възнаграждение на основание, че работят там, и след индивидуална оценка на резултатите от дейността им.

Този спор накара съдебните кадровици да поискат от Народното събрание автентично тълкуване на разпоредбата в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с която се дават тези бонуси, пише lex.bg. Освен това ВСС отложи разглеждането на правилата за определяне на индивидуална оценка на дейността на спецмагистратите, въз основа на която да получават допълнително материално стимулиране (ДМС), като реши да формира нова работна група, която да ги преработи.

Според Боряна Димитрова, Даниела Марчева и Атанаска Дишева индивидуалната оценка за работата на спецсъдиите трябва задължително да се обвърже със степента на натовареност. Те изтъкнаха, че останалите магистрати са поставени в неравностойно положение спрямо колегите си от спецправосъдието – за всички са предвидени в закона до 4 заплати ДМС, а за спецсъдиите – до 6 възнаграждения. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев отбеляза, че е заедно с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов са предупреждавали депутатите при приемане на разпоредбата, че тя ще създаде напрежение в системата. „А то е вече факт, при положение че и между нас има такова“, заключи на свой ред председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокурорската колегия ще излъчва кандидатите за европрокурори

29.10.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1152 8
Пожарникарите излизат на протест, ако проектобюджетът влезе в НС

27.10.2020

372 1
Прокурорката, оневинила Цветанов за Апартаментгейт, иска да е спецшеф

26.10.2020

2169 1

Коментари

Domi

Бонуси за поръчкаджий ... смешници от малки села и градове с болни амбиции

Влез или се регистрирай за да коментираш