Quantcast
Китай знае всичко за всеки от 1.4 млрд. граждани | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Китай знае всичко за всеки от 1.4 млрд. граждани

Страната въвежда ударно нови технологии за проследяване на активността на населението като кредитното приложение на Alibaba
автор
„Лез Еко“
2 750
 ЕПА/БГНЕС
Китай има най-голямата в света мрежа от камери за наблюдение.

Той чакаше този момент от месеца. Господин Ао заедно със съпругата и приятелка най-накрая лично щеше да види своя идол. В първата събота на месец април легендарният певец Джаки Чунг пее на стадион "Нанчан". Около 60 000 зрители са се събрали, за да видят една от най-популярните звезди на китайската музика. Ао (31 г.) обаче има време само да чуе встъпителните акорди, когато двама полицаи го сграбчват, както е в тълпата. Мъжът вече е известен на властите заради „икономическо престъпление“ и по време на проверките за сигурност на входа на стадиона е „уловен“ от камери, оборудвани с технология за разпознаване на лица. „Заподозреният изглеждаше напълно изненадан, когато го отведохме“, казва полицаят Ли Цзин пред агенция „Синхуа“. „Той не си беше и помислил, че полицията ще може да го арестува толкова бързо в тълпа от 60 000 души“.

Китайската комунистическа партия купува усъвършенствани технологични средства, като продължава да затяга хватката във всички аспекти от политическия, социалния и икономическия живот в страната. Президентът на страната Си Цзинпин много иска да използва изкуствен интелект.  Благодарение на тестваните в 16 града и провинции наблюдателни камери от системата от SkyNet са извършени арести на 2000 престъпници в рамките на две години, според съобщения в националните медии. Планирано е те да бъдат сложени на всички места, където се събират много хора, до 2020 г. и ще могат да сканират всички 1.37 млрд. китайци за „една секунда“ – независимо от ъглите и осветлението, с гордост обясняват хората, които ги разработват.

Миналата зима журналист от Би Би Си предизвика наблюдателната система на югозападния китайски град Гуейян да го открие. На камерите им бяха необходими 7 минути, за да го локализират и полицията да тръгне след него. За Китайската Нова година полицаите на жп гарата Чжънчжоу бяха оборудвани със специални очила за разпознаване на лица. Зад тъмните високотехнологични очила те можеха почти веднага да проверят пътниците в базата данни на полицейския участък.

„Чувството за сигурност е най-хубавият подарък, който една страна може да даде на гражданите си“, казва Си Цзинпин в наскоро излезлия документален филм „Изумителен Китай“. Излъченият по телевизията преди състоялия се миналата есен важен XIX конгрес на партията филм припомня, че Китай има най-голямата в света мрежа от камери за наблюдение. Страната държи 42% от световния пазар за видеонаблюдение, според данни на IHS Markit.

Социална кредитна система

Масовото наблюдение вече се е превърнало в синоним на комунистическия режим. Във времето на бърз дигитален напредък обаче то има напълно различно измерение. Разпознаването на лица е едно от нещата, което променя играта. Другото са големите информационни масиви (Big Data). Навсякъде в страната се правят огромни масиви от данни, за които Пекин мечтае един ден да може да изпраща препратки към тях.

Една от инициативите, които защитниците на обществените свободи намират за най-притеснителна, безспорно е „социалната кредитна система“. Въвеждана постепенно от 2004 г. насам, тя надхвърля по мащаби единствено достъпа до платежоспособността на кредитополучателя на Запад. Китайската система оценява и класифицира поведението на гражданите, на държавните чиновници и на компании на базата на определени критерии. На това основание най-заслужилите получават определени права, а от други се отнемат. Официално системата е китайският отговор на липсата на доверие по света. Тя се прилага в почти всички сфери на ежедневието. „Пекин представя социалната кредитна система като панацея за многобройните проблеми, с които се сблъсква, като сигурността на храната, финансовите измами, фалшификатите и корупцията“. Това обаче не означава, че тези проблеми се решават чрез нея“, обяснява Северин Арсен, която е редактор в базирания в Хонконг уебсайт AsiaGlobal Online.

Критиците на системата се опасяват, че този инструмент бързо ще бъде усвоен от полицейската държава. Първата версия на системата трябва да стартира през 2020 г., но все още е трудно да се предположи как би изглеждала тя. В момента социалните кредити са обект на над 40 общински власти и на повече частни инициативи. Най-успешният пример е Sesame Credit – приложение, разработено от Alibaba - китайския лидер в сферата на електронната търговия и мобилното разплащане. 

Таен алгоритъм

Благодарение на огромните масиви от данни, събирани за потребителите й, Alibaba може да оцени и класира платежоспособността им с оценки между 350 и 950 точки. Тези, които имат над 600 точки, са в сектора „Могат да вземат кредит, за да пазаруват само в сайтовете на Alibaba“. От 650 точки нагоре разполагат с депозит и им е разрешено да преминат през процедура за бързо чекиране, ако пътуват през летището в Пекин. Проблемът е, че Alibaba пази в тайна алгоритъма, по който оценява клиентите си. Единственото нещо, което се знае, е, че използваната информация не се ограничава само до финансови данни, а също така и до плащането на сметките навреме. Покупките на дрехи и приятелите също имат принос за оценката.

Човек, който играе видеоигри по 10 часа на ден, ще бъде определен за мързелив, обяснява Лю Инюн, който отговаря за технологиите през 2015 г., когато беше стартирана услугата. Оттогава Alibaba e променила оценките, но това е начин да се насърчават хората да променят поведението си. Все още не е ясно каква ще бъде ролята на уебгиганти като Alibaba и Tencent (собственик на приложението WeChat), когато правителството задейства социалната кредитна система. Никой обаче не познава по-добре китайския народ от тези частни компании. Можете да се обзаложите, че Пекин ще зависи от огромните им бази данни.

Засега идеята за въвеждането на един отличителен белег за всички граждани и компании, по който да бъдат различавани до края на съществуването си, изглежда технически и политически сложно за изпълнение. Експериментите на местните власти основно са върху въвеждането на санкции и черни списъци. Дори и преди да стане задължителна, социалната кредитна система вече има реални последствия върху ежедневието на милиони хора. Над 11 млн. китайци са смятани за „неблагонадеждни“, тъй като не успяват да погасяват дълговете си или са в „челните места на списъка“ да останат без работа, да избягват пътуване със самолет, високоскоростен влак или посещение в голф клуб.

Това електронно проследяване на „най-затъналите в заеми“, което се осъществява от Върховния съд, е сравнително добре приемано от обществото в държава, която се опитва да въвежда краткосрочни решения. „Броят на нарушенията, заради които можеш да влезеш в черните списъци, се увеличава“, обяснява Мая Уанг, която работи в китайския офис на правозащитната организация „Хюман райтс уоч“. От 1 май насам хора, които разпространяват фалшиви новини за тероризъм, могат да получат забрана да се качват в самолети и във влакове.

Морков и тояга

Китайският град Жунчън въведе система с черни и червени точки, като участието в различни инициативи на доброволен принцип или предоставянето на дарения за благотворителност повишава оценката на гражданите. Тези, които имат рейтинг от ААА, могат да вземат под наем велосипеди, предоставени от градската управа, без авансово да заплащат, да се възползват от намаления на сметки за отопление или да се възползват от по-добри условия за вземане на заем. Системата е разработена на принципа „публично опозоряване на някого“. Черните списъци са качени в интернет.  В град  Санмън пък длъжниците не звънят на познатите си с традиционен телефонен звън, а отсрещната страна получава съобщение, че този, който се обажда, е в черния списък. В града съдилищата работят съвместно с компаниите, предлагащи телефонни услуги. В Шънчжън и Шанхай пешеходците, които пресичат улицата в разрез с правилата за уличното движение, са излъчвани на голям екран, докато не си платят глобите. Приложението Honest Shanghai позволява на потребителите да проверят рейтинга си и да го споделят с приятелите си в социалните мрежи.

„Новите технологии улесниха работата“, споделят историкът Чжан Лифан. С камерите за наблюдение и социалната кредитна система държавата те познава по-добре, отколкото се познаваш ти самият“, смята активистът Ху Цзя. Този нов вид контрол изглежда, че масово се прилага в населената с мюсюлмани провинция Синцзян. От „Хюман райтс уоч“ обвиняват китайските власти, че използват алгоритъм, за да отправят предупреждения. Те правят превантивни арести в тези проблемни райони в далечния запад на страната и събират биометрични данни за цялото население. В комунистически Китай е ограничено правото на личен живот и защита.

„Хората, които не правят нищо лошо, няма от какво да се страхуват“, казва млад жител на Пекин, според когото сигурността оправдава намесата на правителството. За други обаче проектът има ясни политически цели. „Обсебена от собственото си оцеляване, Китайската компартия се е забързала, като сляпо се доверява на новите технологии. Смята, че така ще засили самодисциплината у хората, но погрешно се надява, че няма да се наложи да предприеме реформи“, предупреждава Северин Арсен.

Още

По-добре да не оставим България на лумпенизираните агитки

30.09.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3297
Хроника на една комуникационна мъгла
Всички или никой - кой може да се хвали с пенсиите