Медия без
политическа реклама

Сърбия взима руска ракетна система, въпреки предупрежденията на САЩ

Русия ще достави на Сърбия зенитно-ракетна система, въпреки предупрежденията на САЩ за възможни санкции срещу балканската страна в случай на такава покупка, предава БГНЕС. ТАСС съобщи, че системата Панцир-С ще бъде доставена в Сърбия “през следващите няколко месеца в съответствие с подписания договор”.

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър предупреди Сърбия миналата седмица, че закупуването на руско оръжие “крие риск” от санкции на САЩ.

Миналия месец Москва изпрати батальон на ракетната система С-400 и Панцир в Белград за първите си съвместни учения в Сърбия.

Белград обеща да остане извън НАТО и отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия заради конфликта в източна Украйна.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПАНЦИР

Панцир са зенитно-ракетни артилерийски оръжейни системи с малък до среден обсег, притежавани от Русия и режима на Башар Асад в Сирия. Известно е, че са разположени от Русия във или близо до нейната военна база „Хмеймим“ и във военноморското й съоръжение в Тартус. Изстреляни са в Сирия няколко пъти срещу дронове и ракети. Системата може да сваля крилати ракети.