Quantcast
Банките до последно ще държат високи такси за преводи в евро | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Банките до последно ще държат високи такси за преводи в евро

1 228
 Pixabay

Българските банки до последно ще държат високи таксите за преводи в евро. Директивата на Брюксел, която задължава нашите трезори да свалят цената на трансграничните еврови преводи до нивото на преводите в левове, влиза в сила от 15 декември. Поправката в закона за платежните услуги, която въвежда директивата у нас, също ще влезе в сила от тази дата. В сряда Министерският съвет одобри поправката в закона. Според нея доставчиците на платежни услуги трябва да начисляват "еднакви такси за презгранични плащания в евро в рамките на ЕС и за плащания в левове в страната".

В навечерието на тази промяна обаче повечето трезори у нас вдигнаха таксите по преводите в левове. От началото на октомври цената на тази услуга е повишена с около 1 лев и вече достига средно 4 лева. Вероятно това няма да е последното повишение преди 15 декември.  България стана отрицателен пример в цяла Европа, след като анализ на "Делойт" показа, че българите плащат най-високите такси за трансгранични преводи в евро. Средната цена у нас за превод на 100 евро е близо 20 евро, което е два пъти повече от тази в Румъния - втората страна в ЕС с най-високи такси. Гражданите от другите страни, включително и извън еврозоната като Швеция и Полша, плащат символични такси под 1 евро. В момента поне девет банки у нас събират от 30 до 60 евро за преводи от 300 евро.

С промените в закона за платежните услуги се въвежда забрана дружество, което не притежава лиценз за предоставяне на платежни услуги или за издаване на електронни пари, да използва в своето наименование подобни думи или да рекламира, че извършва подобна дейност. Лицата, които придобиват 3 или повече от 3% от акциите или дяловете в дружество за платежни услуги или за електронни пари, занапред трябва да уведомят за това БНБ. Централната банка ще трябва да прецени дали тези лица биха могли да навредят на надеждността или сигурността на платежната институция или дружество за електронни пари. 
 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

24687 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8048 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18213 5

Коментари

Stern

С промените в закона за платежните услуги се въвежда забрана дружество, което не притежава лиценз за предоставяне на платежни услуги или за издаване на електронни пари, да използва в своето наименование подобни думи или да рекламира, че извършва подобна дейност

Това да не би да е реверанс към банките, спрямо приложения като Фире или А1 уолет, които позволяват ( и усилено рекламират) преводи у нас и към/ от Европа без нито стотинка такси?

Forza NATO

Банките у нас ще държат високи такси за всичко до последно, че и след това.

Така се прави постоянен и несимволичен годишен ръст на печалбите.

 

Крайно време е всички банки у нас да бъдат категоризирани като таксиметрови компании, а регулаторният отдел на БНБ да стане дирекция към ДАИ.

TRIF007

От много години задавам един въпрос и не намирам отговор: Защо банките трябва да работят на печалба?

Какво ще стане ако просто таксите покриват реалните разходи на банката? Само не ми казваите, че тогава банката няма да е банка или не може да съществува като такава поради това че не печели.

Domi

Колко да са български банките в България ....в протектората няма български банки и хранителни вериги, мобилни оператори, енергоразпределителни дружества ние сме просто донори на три сюзерена ... 

Влез или се регистрирай за да коментираш